100 jaar Hoofdstraat 

Het is feest! Donderdag 13 juli 2017 bestaat de Hoofdstraat van Apeldoorn 100 jaar.  En daarom worden een heleboel activiteiten georganiseerd.

Van 10 juni tot en met 13 juli het eerste Erfgoedfestival Apeldoorn 1900 plaats met als thema ‘100 jaar Hoofdstraat’. Want 100 jaar Hoofdstraat, daar mogen we best trots op zijn! Bekijk hieronder één van de activiteiten, het programma wordt telkens aangevuld! 


Binnenmuseum 

Vanaf 10 juni - CODA Centrale Bibliotheek 

CODA presenteert het binnenmuseum: een historische tentoonstelling over Apeldoorn 1900 en over 100 jaar bedrijvigheid in de Hoofdstraat. Door middel van verschillende personages als Koningin Wilhelmina, Chris Wegerif en Henri Paul Jules Tutein Nolthenius wordt je als bezoeker meegevoerd naar de Apeldoornse gouden jaren 1900. Deze tentoonstelling is gratis te bezoeken! 


Buitenmuseum 

Vanaf 10 juni - diverse locaties in de binnenstad 

Op diverse plaatsen in de Hoofdstraat wordt je getrakteerd op een prachtig stuk cultuur geschiedenis van verschillende paneden en gebeurtenissen. Op diverse locaties vind je foto's die je laten zien hoe het er vroeger uitzag. 


Speciale Stadwandeling 

Iedere zondag van 11 juni t/m 13 juli en 22 oktober

Een ervaren gids neemt je mee door de Hoofdstraat en vertelt je de mooiste historische verhalen over de periode van 1900 tot aan nu. Zijn verhaal wordt ondersteund door een keur aan oude foto’s. Leuk voor inwoners én bezoekers! Beginpunt: De nieuwe Kostersbrug bij C&A. Start: om 14.00 uur. Duur: 1,5 uur. Kosten: € 4,00 per persoon. Kinderen van 4 t/m 12 jaar € 2,00. Aanmelden is niet nodig. Vertrek is om 14:00 uur op de hoek van C&A bij de Nieuwe Kosterbrug. 


Oud Hollandse Spelen 

Koopzondag 2 juli - Raadhuisplein 
Op zondag 2 juli vinden er op het Raadhuisplein Oudhollandse Kinderspelen plaats. Van hoepels tot bloklopen en oude Ford-bussen bekijken. Tussen 13.00 en 16.00 uur is het koopzondag in de binnenstad en wordt het Raadhuisplein omgetoverd tot historisch openluchtspeelparadijs. Kinderen kunnen er urenlang onder begeleiding spelen. Gratis. 

 


Historisch festival 

Donderdag 13 juli 

Op het Marktplein is er grote antiek- en curiosamarkt van 09.00 tot 17.00 uur. Gratis toegang! Verhalenvertellers en straatmuzikanten vind je op het Raadhuisplien, Leienplein, de Kapelstraat en op het Caterplein.  De Apeldoornse stadsdichter draagt een bijzonder gedicht voor.  Verstuur een historische ansichtkaart bij wandelende brievenbus Pieta Post en bekijk de oude Ford-bussen. Kortom, maak een reis terug in de tijd. De winkels zijn op donderdagavond geopend tot 21.00 uur.

 


Wist je dat? 

De gemeenteraad van Apeldoorn discussieerde op 13 juli 1917 over het voorstel om de Dorpstraat te hernoemen naar Hoofdstraat. Dit voorstel was afkomstig van de plaatselijke middenstand; zij vonden dat “Hoofdstraat beter past bij een gemeente die zijn dorpse karakter heeft verloren.” Apeldoorn was in de voorafgaande periode immers geëxplodeerd van een dorp tot een ‘stad’ van formaat. Met een binnenstad én een centrale winkelstraat. Uiteindelijk wordt de naamsverandering met 12 tegen 11 stemmen aangenomen.

Meer informatie >>