Big Five Apeldoorn

Je hoeft niet naar Afrika om wilde dieren te zien. Ook in Apeldoorn kun je speuren naar wild! We hebben onze big five voor je op een rijtje gezet met als nieuwkomer de Wisent waardoor de Veluwe nog 'wilder' wordt.


Herten op de Veluwe

Het edelhert

Het edelhert is het grootste hert dat in Nederland voorkomt. Vooral overdag zijn zij actief. Spotten? Dat kan het beste vroeg in de ochtend of zodra het avond begint te worden. Mannetjes hebben een groot gewei dat er in de winter weer afvalt. Zij krijgen ieder jaar dus een nieuw gewei.

Het damhert

Het damhert zit qua grootte tussen het edelhert en de ree in. Er leven ongeveer 500 - 600 damherten op de Veluwe. Het damhert is minder schuw dan edelherten, je kunt deze herten dan ook beter spotten. Ook leuk: dit dier verplaatst zich soms met sprongen tot 2 meter hoog! Op de Veluwe is het damhert zwart van kleur, elders is hij roodbruin met witte vlekken.

De ree

De ree is een klein hert. In de winter en het voorjaar leven zij vaak alleen, maar in de zomer vaak in kleine groepjes. Wist je dat reeën vaak als tweeling geboren worden? Spotten kan je het beste doen zodra het schemer wordt.  


Het wilde zwijn

Het wild zwijn wordt ook wel everzwijn genoemd. Zwijnen zijn nacht- en schemerdieren, dat is dan ook het moment waarop je ze het beste kunt spotten. Ze kunnen goed graven en woelen vaak grote stukken land om. Wilde zwijnen leven in groepen van tot wel dertig dieren! Je ziet dan een aantal vrouwtjes en hun jongen van het eerste en het tweede jaar. Mannetjes leven vanaf hun derde levensjaar alleen. 


De Moeflon

De moeflon is eigenlijk een klein wild schaap. Hoewel herten hun gewei ieder jaar afgooien, draagt de moeflon de rest van zijn leven horens. Moeflons zijn van nature schuwe dieren die overdag en in de schemering actief zijn. Het zijn echte kuddedieren waarbij de ooien met jongen van een jaar oud en lammeren in één kudde leven.


De vos

De vos spotten? Dat is een echte uitdaging. Je vindt vossen namelijk meestal op plekken met dicht struikgewas of in een hol in de grond. Het is een schemer- en nachtdier en leeft in familiegroepen bij elkaar. Vossenjongen gaan al vroeg op zwerftochten om een eigen territorium te veroveren. Droevig feit: 80% van de jongen haalt het eerste levensjaar niet.


De das

De das is het grootste voorkomende landroofdier in Nederland en behoort tot de marterfamilie. Ik hoor je denken: wat is een marter? Dat is dit mooie dier hieronder!

Marters

Op de Veluwe wonen veel boommarters. Zij zijn qua formaat zo groot als een huiskat maar met veel kortere poten. Boommarters maken diverse geluiden en verliefde boommarters schreeuwen als krolse katers. In de winter zoeken marters soms een plekje, waardoor je eigenlijk altijd even op de moterkap van je auto moet kloppen voordat je gaat rijden. Datzelfde geldt overigens voor huiskatten. Terug naar de das! 

De das is een nachtdier die in de schemering zijn plekje verlaat en leeft in familiegroepen van gemiddeld 3 tot 4 dieren. Ze leven in uitgebreide zelf gegraven holenstelsels, ook wel burchten genoemd. De das wordt 3 tot 6 jaar oud, zelden ouder. 


 

De Wisent

Honderd jaar geleden uitgestorven, maar nu terug in de natuur!

Maak kennis met de wisent; dit dier wordt naar verwachting in maart 2016 uitgezet op het terrein van Staatsbosbeheer bij Radio Kootwijk. De wisent is het neefje van de Amerikaanse bizon en een verre verwant van de koeien die wij kennen. Ze grazen in open valleitjes en nemen graag een zandbad in de open vlakte. Je kan ze binnenkort dus ook goed zien! 

Flinke dieren

Met een lengte van bijna 3 meter zijn het flinke dieren en niet voor niets de grootste landzoogdieren van Europa.


Schotse Hooglanders

Deze koeien heb je vast al wel eens gezien! Deze Schotse Hooglanders staan namelijk al best een tijd op de Veluwe. Je ziet ze bijvoorbeeld als je met de bus of auto vanuit Apeldoorn naar Arnhem rijdt. Deze gastgrazers hebben weinig zorg nodig en zijn zelden agressief. 


Wildsafari op de veluwe

Neem je verrekijker mee en ga wild spotten in Apeldoorn! Voor een avontuurlijke safari hoef je niet meer het vliegtuig in te stappen richting verre oorden. Je kan gewoon in Apeldoorn op safaritocht. De Veluwe leent zich uitstekend als avontuurlijk decor! Kijk op uitinapeldoorn.nl/wildsafari voor meer informatie.


Handige links