BuitenGewoon Open

Paleis Het Loo is gesloten.. Maar er is genoeg te beleven!

Paleis Het Loo heeft haar deuren gesloten voor een 3 jaar-durende renovatie. Echter zijn de tuinen en de stallen geopend! Hieronder de activiteiten op een rijtje die er te doen zijn in de periode dat het Paleis dicht is. 


Buitengewoon Bloeiend 

30 maart - 30 september
Ondanks dat Het Loo Buitengewoon Open is, is er in de tuinen wel iets ongewoons. De beplanting wordt de komende jaren eens heel anders aangepakt!

Kleurexplosie in de paleistuinen
Sinds de opening als museum, in 1984, werd gewerkt met een voorjaars- en zomerbeplanting en gebruik gemaakt van plantensoorten die aan het einde van de 17e eeuw in Nederland bekend en in gebruik waren. Iedere soort werd, geheel volgens de 17e-eeuwse manier, losstaand geplant, zodat een bloeiende plant goed van alle kanten te bewonderen is. De komende jaren worden de bloemenborders vol beplant, voor een visueel spektakel. Ook planten die pas in de 18e, 19e of 20e eeuw hun weg vonden naar Nederlandse tuinen krijgen deze drie jaar de kans om een hoofdrol te vervullen in een Barokke tuin. Een unieke, nieuwe ervaring!


Stallen & Koetshuizen

30 maart - 30 september
De stallen en koetshuizen zijn dagelijks toegankelijk, hier zijn de koetsen en rijtuigen te zien. Begin het bezoek met koffie of thee bij Grand Café Prins Hendrik Garage.

Dieren van Oranje
In de stallen is de tentoonstelling Dieren van Oranje te zien. Dieren hebben altijd een rol gespeeld in het dagelijks leven van de Oranjes. Koning-stadhouder Willem III, die Paleis Het Loo liet bouwen, bezat wel tachtig jachthonden. Stadhouder Willem V onderhield op Het Loo een eigen menagerie met exotische dieren, waaronder zelfs twee olifanten, en Koningin Wilhelmina verzorgde als kind bij haar speelhuisje diverse dieren. 

Paarden, auto's & rijtuigen
Vanaf de kassa in het entreegebouw loop je het Stallenplein op. De lage gebouwen links en rechts zijn de stallen. Ze zijn tussen 1907 en 1909 gebouwd in opdracht van Koningin Wilhelmina (1880-1962). Onder de overkapping bevindt zich de Aanspanplaats waar de koetsen en rijtuigen te zien zijn. Om je bezoek te beginnen met een heerlijke kop koffie of thee loop je even binnen bij grand café Prins Hendrik Garage.


De Oranje-wandeling

30 maart - 30 september
Tijdens de ‘Oranje-wandeling’ door een deel van het paleispark wandel je langs het badpaviljoen, theepaviljoen en de koninklijke botenhuizen. Geniet van het prachtige uitzicht!

Via de barokke tuinen volg je een wandelroute door een deel van het paleispark. Via een tourniquet achter de Colonnades is een verbinding gemaakt met het achterliggende park. Deze ‘Oranje-wandeling’ brengt je langs de veldvijvers met het Badpaviljoen, Theepaviljoen en de koninklijke Botenhuizen.

Het Hofleven
Paleis Het Loo, de barokke tuinen en het achterliggende paleispark horen bij elkaar. Het hofleven speelde zich behalve in het paleis ook af in de tuinen en het paleispark, waar de Oranjes gingen wandelen, varen en zwemmen. Zo kun je letterlijk voorbij het einde van de barokke tuinen kijken.

De tuinen van Paleis Het Loo zijn een reconstructie van de oorspronkelijke 17e-eeuwse tuinen. Deze tuinen zijn echter na de 17e eeuw steeds aangepast aan de mode van de tijd. In het paleispark zijn deze veranderingen uit de 19e, 20e en 21e eeuw nog steeds zichtbaar.

Toegankelijk
De Oranje-wandeling door het paleispark duurt een uur en is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De route start aan het einde van de barokke tuinen. U kunt tot 15.30 uur beginnen aan de historische wandelroute. In verband met de sluiting van Paleis Het Loo om 17.00 uur vragen wij u om uiterlijk 16.30 uur terug te zijn. De toegangskaart voor de tuinen is ook geldig voor de Oranje-wandeling.


Het dak op!

30 maart - 30 september
Het paleis is gesloten, maar het dak blijft via een lift aan de buitenzijde toegankelijk waardoor je kan genieten van een schitterend uitzicht op de bouwplaats aan de voorzijde en paleistuinen aan de achterzijde.

Je kan het dak op!
Het paleisdak is tijdens BuitenGewoon Open dagelijks opengesteld voor publiek. Via een lift aan de zijkant van het paleis is het dak toegankelijk voor een uitzicht op oud en nieuw! Aan de voorzijde geeft je goed zicht op de bouwwerkzaamheden en aan de achterkant zie je de 17e-eeuwse paleistuinen: een gebied van zes hectare, omsloten door het bosrijke paleispark. Op het dak staan informatieborden voor een toelichting op het uitzicht.


Kinderatelier

30 maart - 30 september
Kidszijn dagelijks welkom in het Kinderatelier in de stallen op Paleis Het Loo. Hier komen ze van alles te weten over het werk van de koetsier, de chauffeur, de tuinvrouw en de architect. En het leuke is: ze kunnen zelf meehelpen!

Beroepen in het Paleis
In de eeuwen dat Paleis Het Loo werd bewoond door de Oranjes, was er veel personeel nodig om alles goed te laten verlopen: zoals lakeien, keukenmeesters en keukenmeiden, loopjongens en dienstmeisjes, een wijnkelderbewaarder, een zilverbewaarder en zelfs een klokkenbewaarder om de klokken op te winden. In de stallen werkten een stalmeester, koetsiers, stalknechten, wagenmeesters, tuigenmeesters en een hoefsmid. Met de komst van de auto kwamen hier de chauffeurs bij. Deze familietentoonstelling gaat over vier beroepen in het paleis: tuinvrouw Roos, koetsier Dirk, chauffeur Frits en architect Puck.

Voor het hele gezin
Het verhaal van de vier beroepen is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook interessant voor volwassenen. Daarom is in het atelier een beeldverhaal over de geschiedenis van de beroepen te zien. 


Hemelvaartsdagconcert

10 mei
Paleis Het Loo trakteert! Op Hemelvaartsdag is er een bijzonder concert op het Stallenplein. De toegang is gratis en je kan ook nog eens gratis de tuinen bezoeken Houd de site in de gaten voor meer informatie.


Pinksterbrocante

19 mei - 21 mei
Het Stallenplein van Paleis Het Loo is op zaterdag 19 mei en tijdens de aansluitende Pinksterdagen het podium voor een bijzondere brocante fair. In samenwerking met Heerenlanden Events, specialist in brocante fairs, zijn ruim veertig brocanteurs uit Nederland en België naar Paleis Het Loo gehaald. De kramen worden ingericht met uiteenlopende brocante; Victoriaans, stoer, romantisch of juist industrieel.

Aanvullend op de pinksterfair zijn er in de koetshuizen koninklijke rijtuigen, auto’s en sleden van dichtbij te bekijken. Kinderen (van ca. 4 t/m 12 jaar) zijn welkom in het Kinderatelier voor het in orde maken van een koninklijke auto of rijtuig en het ontwerpen van een eigen moestuin of paleis.


Koninklijke PK's

9 juni - 10 juni
In het weekend van 9 en 10 juni vormen de stallen van Paleis Het Loo het decor voor de Koninklijke PK's. Het Koninklijk Staldepartement uit Den Haag geeft bezoekers de unieke mogelijkheid om de koninklijke paarden, rijtuigen en auto’s van dichtbij te bekijken.

Diverse auto’s en rijtuigen maken meerdere keren per dag een rit op het terrein. Op de Aanspanplaats vindt de verzorging en het inspannen van de koninklijke paarden plaats. Het Koninklijk Staldepartement is verantwoordelijk voor het vervoer van de leden van het Koninklijk Huis. Voor het evenement gelden de reguliere entreetarieven.


Concours d'Élégance

30 juni - 1 juli
Het Stallenplein en de grasvelden voor het paleis vormen op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli het decor voor het jaarlijkse Concours d’Élégance: hét internationale autoconcours voor klassieke en exclusieve auto’s. Klassiekers uit binnen- en buitenland strijden om de titel ‘Best of Show 2018’. Een internationale vakjury beoordeelt de auto’s op elegantie, originaliteit, restauratie en presentatie. Op de paleislaan wordt een demonstratie sprint gehouden met vooroorlogse racewagens en gerenommeerde automerken showen hun nieuwkomers.


Een vrolijke noot

24 juli - 22 augustus
In de tuinen van Paleis Het Loo kan iedere bezoeker ten volle  genieten van de rust en schoonheid van de enige barokke tuin van Nederland. Deze tuinen gelden als een van de mooiste en best verzorgde van Europa. Vanaf mei doet Paleis Het Loo  op elke laatste zondagmiddag van de maand een heerlijk in het gehoor liggende schep er bovenop: een vrolijke noot op de zondagmiddag. Tussen 14.00 en 16.00 uur speelt maandelijks een ander klassieke muziekensemble in de tuinen van Paleis Het Loo. De ensembles laten inspireren door de prachtige omgeving en de periode waarin de tuinen zijn ontworpen, de 16e en 17e eeuw.


Prinsen- & Prinsessendagen

24 juli - 22 augustus
Museum Paleis Het Loo organiseert deze zomer voor de jonge museumbezoekers de ‘Prinsen- & Prinsessendagen’. in 2018 op maar liefst 10 dagen; dinsdagen én woensdagen! Kom verkleed naar Paleis Het Loo, laat je schminken, versier je eigen kroon met edelstenen of maak een medaille. Ontmoet het koningspaar Willem III en Mary met hun hofhouding en neem plaats op een koninklijke troon.

De tuinen en stallen vormen het sprookjesachtige decor op de Prinsen- en Prinsessendagen. Een boordevol programma met allerlei gezellige kinderactiviteiten, leuk voor meisjes én jongens! Kids leren alles over het echte prinses zijn in de etiquette-les en bij het pijl- & boogschieten of croquet ontdekken de prinsen hun talenten! Ze ontmoeten het koningspaar Willem III en Mary met hun hofhouding en nemen plaats op een koninklijke troon.


Royal Polo at the palace

25 augustus - 26 augustus
De grasvelden voor museum Paleis Het Loo zijn op zaterdag 25 en zondag 26 augustus het speelveld voor het polo-evenement Polo at the Palace. Dat weekend strijden vier professionele poloteams om de King’s Cup. 

Polo is een heel boeiende en snelle sport. Het is ruiger dan rugby en combineert lef met behendigheid en interactie tussen paard en speler. Naast een sport is polo ook een lifestyle, met hoedjes en het genieten van heerlijke hapjes en drankjes. Langs het speelveld zijn antieke ‘coaches’, typisch Engelse sportrijtuigen met vierspan, van de Private Driving Club te bezichtigen met passagiers in passende kleding.


September Tuinmaand

1 september - 30 september
Museum Paleis Het Loo organiseert deze nazomer de September Tuinmaand, waarin de paleistuinen elke donderdag en vrijdag het toneel zijn voor uiteenlopende tuinactiviteiten met iedere dag een aantrekkelijk programma. In het weekend van 29 en 30 is de officiële sluiting van het buitenseizoen; een extra feestelijk weekend dus!


Spirit of Winter

14 november - 18 november
Van 14 tot en met 18 november vindt op museum Paleis Het Loo de buitenfair Spirit of Winter plaats. Ruim 160 deelnemers etaleren hun producten langs de bomenlanen. Merken en producten die je in de grote winkelstraten niet meer ziet. 

Winterse buitenfair
Om extra inspiratie op te doen voor de feestdagen zijn er culinaire verrassingen, zelf ontworpen mode, trendy huis- en tuinaccessoires. In de Hofkeuken worden live cooking sessies gegeven door een meesterkok. Verwarmde terrassen met homemade lekkernijen, warme dranken én live muziek maken het geheel compleet voor een sfeervol dagje winter shoppen.


Winterpaleis Het Loo

15 december - 6 januari 2019
Ook het traditionele Winterpaleis Het Loo wordt Buitengewoon! Het gehele evenement vindt plaats op het Stallenplein. Traditiegetrouw wordt dit omgetoverd tot een winterwereld vol ijspret rond de schaatsbaan. Voor kinderen zijn er extra activiteiten en het restaurant biedt toepasselijk een winterse menukaart. Nieuw is de feestelijke aankleding onder de Aanspanplaats en bij de Koetshuizen met een verrassend alternatief op het gedekte-tafel thema.


Meer informatie >>