Erfgoedfestival Apeldoorn 1900

Zondag 2 september t/m zondag 28 oktober 2018

Apeldoorn 1900

Geschiedenis saai? Absoluut niet! De komende twee maanden staat de Apeldoornse binnenstad en het Cultuurkwartier in het teken van Apeldoorn 1900. Een mini-erfgoedfestival waarin je ruim 100 jaar teruggaat in de tijd. Geniet van de prachtige jugendstil-etalages in de binnenstad, maak je eigen zegel tijdens de workshop 'Verzegeld' of doe een nostalgisch filmavondje met de buitenfilm 'Parel der Veluwe'. Maar dat is nog niet alles... alle activiteiten vind je hieronder. Apeldoorn 1900 duurt van zondag 2 september tot en met zondag 28 oktober.


Kick-off op zondag 2 september

Een originele foto voor je Instagram, Facebook of Snapchat? Die maak je op zondag 2 september in de binnenstad. Op die dag is er namelijk een heuse selfiespot ingericht, waarbij je je temidden van oldtimers, fietsen uit 1900 en figuranten van je beste kant kunt laten zien. Smile! Daarnaast neemt een gids van het Apeldoornse Gidsen Collectief je om 14.00 mee op reis door het Apeldoorn van 1900. Ook kun je genieten van de prachtige Jugenstil-etalages die de binnenstad omtoveren tot een bijzonder plaatje. En vergeet vooral niet bij die winkels naar binnen te gaan, want daar kun je een gratis wandelgids en een setje historische ansichtkaarten ophalen.

 


Ontdek de beroepen van vroeger - CODA Centrale Bibliotheek

Vaak kennen we de gebouwen van vroeger wel, maar weten we ook wat er precies binnenin gebeurde? Je ontdekt het de komende maanden bij de Expositie in de Centrale Bibliotheek van CODA. Foto's en materialen uit die tijd laten zien welke beroepen pakweg 100 jaar geleden 'hot' waren in Apeldoorn. Deze expositie is leuk voor jong en oud!


Nostalgische film voor een prikkie

Een filmpje pakken was nog nooit zo leuk! Op vrijdag 7 september is het Van Reekumplein het decor van de bijzondere buitenfilm 'Parel der Veluwe'.  Met deze anderhalf uur durende film duik je in het leven van de Apeldoorners in de periode van 1912 tot en met 1962. Welke gebouwen herken jij nog?

De film start om 20.30 uur, inloop vanaf 20.00 uur. Voor deze once-in-a-lifetime ervaring betaal je maar 2 euro. Kaartjes zijn te koop bij Gigant.


Verhalen van vroeger dichtbij

De verhalen liggen voor het oprapen!  Tijdens Apeldoorn 1900 hoef je maar om je heen te kijken om te zien en te lezen hoe mensen hier vroeger leefden. In de binnenstad, het Cultuurkwartier en in CODA Centrale Bibliotheek vind je van 2 september tot en met 28 oktober historisch beeldmateriaal en bijbehorende verhalen bij Gigant, ACEC, CODA, VUE en in de etalages van verschillende winkels in de straten van de binnenstad.


Leuk voor kids: speurroute oude beroepen

Apeldoorn 1900 is er zeker niet alleen voor de 'oudere jeugd'. Daarom is er speciaal voor de bovenbouw van de basisscholen een speurroute 'oude beroepen' samengesteld. Ook leuk om met je eigen kinderen te doen! Download hier het speurboekje >>


Meer weten? Bekijk de website van Apeldoorn 1900 >>