Festival Grensland 

Erfgoedfestival van 23 mei t/m 23 september 2018

In de gehele provincie worden tijdens het erfgoedfestival activiteiten georganiseerd, zo ook in Apeldoorn. Van 23 mei t/m 22 juli kun je kiezen uit een ruim aanbod van exposities, lezingen, fietstochten en wandelingen. Kom kennismaken met het erfgoed en de verschillen-de landschappen in en rond Apeldoorn. Als toegift geniet je op 25 augustus of 1 september van de voorstelling Living History >>


Programma Apeldoorn

t/m 20 juli 2018
Statie
De pop-up tentoonstelling laat bijzondere portretten met korte teksten zien van Gelderlanders die de grens overstaken. In STATIE Apeldoorn, de vernieuwde stationsrestauratie op Station Apeldoorn, is de tentoonstelling t/m 22 juli tijdens openingstijden gratis te bezoeken.

30 mei – 20 juni 2018
CODA                    
Expositie over grenspalen in de gemeente
Locatie : Stadhuis (souterrain), Marktplein

17 juni – 23 september 2018
CODA            
Tentoonstelling Gelderland Grensland met vier eeuwen Gelderse landschapskunst in samenwerking met het Rijksmuseum. Gelderland Grensland brengt een unieke selectie beeldende kunst samen die uitdrukking geeft aan het thema van het erfgoedfestival Over Grenzen van Gelderland. De meest geschilderde provincie van Nederland wordt aan de hand van een aantal bruiklenen, onder andere uit het Rijksmuseum, in beeld gebracht.    

Mei -  juli               
EPA            
Rondje Apeldoorn: een wandeling langs de gemeentegrens van Apeldoorn. Deze wandeling is in totaal 114 km lang en is in zeven etappes verdeeld. De start – en eindpunten zijn gelegen bij halten van Openbaar Vervoer met parkeergelegenheid. Het Rondje kan zowel rechts- als linksom gelopen worden en is zowel op papier als digitaal beschikbaar.
Ook te raadplegen: Grenspalenpad Klarenbeek >> 

Mei -  juli               
Fietsgilde     
Op de website van het Fietsgilde Apeldoorn zijn diverse fietstochten beschikbaar:

Mei – juni              
IVN             
Apeldoorn kent “Ommetjes in Apeldoorn”, welke voor een deel langs sprengen en molenplaatsen. Hier te downloaden >>   

Mei – juli               
IVN             
Fietsroute (56 km) rond Apeldoorn op de grens tussen stad en platteland.
Deze route laat je kennismaken met verschillende landschappen rond Apeldoorn. Via het Beekbergerwoud en de landbouwgebieden aan de oostkant via Noord Apeldoorn naar de bossen van het Kroondomein naar de heidevelden van Hoog Soeren en Hoog Buurlo aan de westkant. Meer informatie >> 

26 mei  14.00 uur   
AGC            
Wandeling o.l.v. een gids door de landgoederen De Pasch en De Vlijt. Waar tegenwoordig de Parkenbuurt is, lagen vroeger de landgoederen De Pasch, De Vlijt en Sophia’s Hoeve. Maak kennis met de ontstaansgeschiedenis van deze buurt, waardoor Apeldoorn een geheel ander aanzien kreeg.
Start: muziektent in het Oranjepark

27 mei   14.00 uur  
EPA            
Bezoek aan de IJkbasis (unieke landmeetkundige basis) o.l.v. vrijwilligers van het Gelders Landschap en Kasteelen en het Kadastermuseum in de Loenermark.
Bereikbaarheid: parkeren bij de schaapskooi (wandeling van 3,5 km o.l.v. gids) of op de parkeerplaats “Loenermark”aan de Groenedaalseweg , schuin tegenover Ereveld Loenen (vervoer met een autobus naar de locatie, vertrek om 13.30 uur).

31 mei 14.00 uur   
VOA            
Lezing over de geschiedenis van grenspalen binnen de gemeente Apeldoorn, waarbij vooral aandacht aan het ontstaan wordt besteed.
Locatie: Denksportcentrum,  Dubbelbeek 24 in Apeldoorn – Zuid

5 juni 19.30 uur    
EPA            
Lezing met presentatie over de  tweehonderdjarige geschiedenis van het Apeldoorns Kanaal. Deze lezing zal verzorgd worden door de oud-secretaris van de stichting Apeldoorns Kanaal en auteur van het boek “Apeldoorns Kanaal”.
Locatie : Dok Zuid, 1e Wormenseweg 460 in Apeldoorn-zuid 

12 juni   19.30 uur  
EPA            
Lezing over de IJkbasis, een zeer bijzondere landmeetkundige basis, gelegen in de Loenermark, door Peter Donker, vrijwilliger van het Kadaster-museum.
Locatie : Dok Zuid, 1e Wormenseweg 460 in Apeldoorn-zuid

15 juni 10.00 uur    
Fietsgilde     
Fietstocht van zo’n 50 kilometer o.l.v. een gids langs oude en actuele grenspalen alsmede oude tolhuizen van de gemeente Apeldoorn; ook wordt aandacht besteed aan oude Hessenwegen en de IJkbasis in de Loenermark; een vertegenwoordiger van het Kadastermuseum zal een uitleg over de geschiedenis van de IJkbasis vertellen.
Vertrek vanaf parkeerterrein Dubbelbeek ( Malkenschoten) in Apeldoorn-zuid

19 juni  19.30 uur   
EPA            
Lezing met presentatie  over de geschiedenis van de Grift en de bijbehorende beken en sprengen. Deze lezing zal verzorgd worden door Henk Weltje, auteur van het in juni 2018 te verschijnen boek met de titel “De Apeldoornse Grift en haar stroomgebied”.
Locatie : Dok Zuid, 1e Wormenseweg 460 in Apeldoorn-zuid

23 juni 14.00 uur    
AGC          
Wandeling o.l.v. een gids in het Spelderholt en het Herenhul. Een ontdekkingstocht met een historisch tintje. Maak kennis met de bijzondere ontstaansgeschiedenis van dit interessante landgoed met relicten uit een ver verleden zoals prehistorische grafheuvels.
Start: parkeerplaats manege “Riant” aan de Engelanderweg / Bruggelerweg
Meer informatie >>

7 juli 14.00 uur    
EPA            
Bezoek aan de IJkbasis (unieke landmeetkundige basis) o.l.v. vrijwilligers van het Gelders Landschap en Kasteelen en het Kadastermuseum in de Loenermark.
Bereikbaarheid: parkeren bij de schaapskooi (wandeling van 3,5 km o.l.v. gids) of op de parkeerplaats “Loenermark” aan de Groenedaalseweg, schuin tegenover Ereveld Loenen (vervoer met een autobus naar de locatie, vertrek om 13.30 uur).

10 juli  10.00 uur    
Fietsgilde     
Fietstocht van  ca. 40 km o.l.v. een gids over verharde en soms onverharde wegen en paden doorheuvelachtig gebied. Deze route doet o.a. “EngeLand”, Bruggelen en Het Leesten aan.
Vertrek: parkeerterrein Dubbelbeek

21 juli 14.00 uur    
AGC            
Wandeling o.l.v. een gids naar het landgoed Welgelegen. Weinig herinnert nog aan het landgoed net aan de overzijde van het Kanaal. Toch heeft het gebied een rijke historie: het landhuis waar ooit admiraal Van Kinsbergen met zijn freules woonde en de bijzondere bocht in het kanaal. Verbaas u over de huidige stedelijke architectuur.
Start: Kanaalstraat/Kanaal Noord bij “Potlood”

21 juli 14.00 uur   
SKA            
Concert door het Trompetterkorps van de Koninklijke Marechaussee ter afsluiting van het Festival Gelderland Grensland.
Locatie: Oranjepark, Regentesselaan

25 augustus & 1 september        
EPA            
Living  History : presentatie, wandeling en verbeelding van de geschiedenis van de locatie Herenhul  m.m.v. het Geldersch Landschap en Kasteelen en de toneelver. Ernst en Luim uit Apeldoorn. Zowel ’s morgens als ‘s middags vindt er een historische voorstelling plaats. Meer informatie >>