Dit is de winnende foto van de fotowedstrijd 'Wild Nieuwsgierig'

‘Welk beeld hebben bezoekers en inwoners van het wild op de Veluwe? Die vraag stond centraal tijdens de fotowedstrijd die Apeldoorn Marketing en Apeldoorn Fotostad in samenwerking met Staatsbosbeheer en Cameratools uitschreven. Winnaar Eric de Man:  “Ik sprong net op tijd van mijn fiets af om deze foto te maken.”


Een groepje wilde zwijnen dat samen met hun kroost de Wildbaanweg in Nationaal Park de Hoge Veluwe oversteekt. Die foto leverde Eric de Man de winst van de fotowedstrijd ‘Wild Nieuwsgierig’ op. Maar het scheelde niet veel of de foto was nooit gemaakt. Eric: “Het was een bewolkte dag. Eigenlijk was er niks te zien. Net toen ik na drie kwartier wilde gaan, kwam dit groepje wilde zwijnen voorbij. Ik ben letterlijk van mijn fiets afgesprongen en heb deze foto gemaakt.” Daarbij kwamen zijn skills als wielerfotograaf goed van pas: “Ik fotografeer al vanaf 1980 wielerwedstrijden. Daardoor heb ik wel een snel reactievermogen”, lacht hij.

Kick

Zijn winst levert hem een Veluws verrassingspakket met overnachting op. Een prijs waar De Man maar wat blij mee is, ook al is het niet de eerste keer dat hij met zijn foto’s een prijs binnensleept. “Ik win wel eens vaker wat”, geeft hij toe. “Het meedoen aan een wedstrijd geeft toch een kick. Stiekem dacht ik dat deze foto wel eens zou kunnen winnen. Het is een beeld dat elke toerist op de Veluwe tegen kan komen.” Dat is ook precies de argumentatie van de vakjury: “Eric legde een heel mooi moment vast, dat kenmerkend voor de Veluwe is”, aldus Jeffrey de Grijs. De Grijs is voorzitter van Apeldoorn Fotostad en één van de juryleden. Naast De Grijs bestond de vakjury uit natuurfotograaf Jan Vermeer, Hans Hogenbirk (IVN Apeldoorn), Laurens Jansen (Staatsbosbeheer) en Ilse Harmelink (Apeldoorn Marketing).

Lichtspel

De nummer twee, Rob Dauvillier, werd vooral geprezen om het lichtspel dat in zijn foto te zien is. “Daar heb ik goed op gelet”, vertelt Dauvillier. “Daarnaast had ik ook geluk met de nevel die daar zo mooi hing.” Dauvillier was eigenlijk helemaal niet van plan om mee te doen, maar liet zich door kennissen tóch overhalen. In tegenstelling tot de nummer 3, Joop Beermann, hield de wedstrijd Dauvillier de afgelopen weken flink bezig: “Ik keek wel tien keer per dag hoe vaak mijn foto al bekeken was”, lacht hij.

Vergeten

“Ik was eigenlijk al vergeten dat ik mee had gedaan”, biecht Joop Beermann, eigenaar van Modehuis Beermann, eerlijk op. Hij maakte in het Edese bos een bijzondere foto van vier boommarters. “Je moet een beetje mazzel hebben. Ik zat er al vanaf een uur of 6, toen ik een geluid hoorde dat ik niet thuis kon brengen. Op dat moment zag ik die boommarters.”

Publiekswinnaar

Naast de door de jury gekozen winnaars, mocht ook het publiek een stem uitbrengen. Met maar liefst een kwart van de stemmen ging de 18-jarige Jennifer van Dijk met de publieksprijs naar huis. “Ik ben sinds twee jaar serieus bezig met fotografie”, vertelt de Apeldoornse, die een Art & Design-opleiding in Arnhem volgt. “Ik ben dan ook heel trots dat het publiek mij als winnaar heeft uitgekozen.”

De film 'Wild'

De aanleiding voor het uitschrijven van de fotowedstrijd was de film ‘Wild, bonte families op de Veluwe. “Een film die van grote waarde is voor de Veluwe en voor Apeldoorn”, weet Harmelink. ‘Wild’ is de eerste bioscoopfilm van filmmaker Luc Enting en draait vanaf 1 februari in ruim 60 Nederlandse bioscopen. Alle inzendingen van deze fotowedstrijd zijn te vinden op de website van Apeldoorn Fotostad.

Opmaat naar Apeldoorn Fotostad 2018

De fotowedstrijd ‘Wild Nieuwsgierig’ is een opmaat naar de manifestatie Apeldoorn Fotostad 2018. Deze manifestatie duurt van 28 augustus tot 27 oktober. Ook de inzendingen van “Wild Nieuwsgierig’ krijgen hierbij een plekje. “Fotografie is nog nooit zo toegankelijk geweest. Iedereen heeft een mobiel en maakt dagelijks foto’s en deelt deze via de sociale media. Apeldoorn Fotostad laat zien wat er mogelijk is, wat mensen maken, brengt mensen bij elkaar en biedt een platform aan iedereen die fotografie een warm hart toe draagt”, aldus Apeldoorn Fotostad. Naast exposities zijn er verschillende activiteiten, workshops, excursies en lezingen voor jong en oud en voor alle niveaus: van beginnend fotograaf tot professional. Het hele programma staat binnenkort op de website van Apeldoorn Fotostad.