Het grootste Zwanenmeer ter wereld 

Dinsdag 26 en woensdag 27 september in Theater Orpheus 

Het Grootste Zwanenmeer ter Wereld - Shanghai Ballet

Hallucinerend, zo mag de eerste opkomst van de zwanen in dit beroemdste aller balletten wel worden genoemd. Want in Het Grootste Zwanenmeer ter Wereld van het Shanghai Ballet vormen niet 24, maar 48 danseressen een schier oneindig meanderende rij van smetteloos witte zwanen, exact gelijk bewegend op de meeslepende muziek van Tsjaikovski. Als een beschermende haag groeperen zij zich rond zwanenkoningin Odette, de tragische heldin van het ballet. Op dinsdag 26 en woensdag 27 september treedt het Shanghai ballet neer in theater Orpheus in Apeldoorn 


Indrukwekkende golfbewegingen

Choreograaf Derek Deane creëerde zijn XL-versie van het negentiende-eeuwse ballet in 1997 oorspronkelijk voor het English National Ballet, dat het in de enorme Royal Albert Hall uitvoerde. Meteen al was het een sensatie en de vindingrijke wijze waarop hij met het grote corps de ballet, in de tweede, ‘witte’ akte bij het meer, allerlei water- en golfeffecten suggereert, laat het publiek wereldwijd nog steeds naar adem happen. Zéker in de uitvoering van het Shanghai Ballet, dat alom wordt geroemd om zijn verzorgde en gedisciplineerde uitvoering.


Het Zwanenmeer is emotie

Het Zwanenmeer is natuurlijk allereerst een verhaal over emoties, over de zuivere liefde waarmee prins Siegfried de betoverde zwanenkoningin Odette kan redden. Als hij zich echter op een bal in het paleis laat verleiden door haar zwarte evenbeeld Odile, de Zwarte Zwaan, stort hij Odette en zichzelf in het ongeluk. In een even hartverscheurende als oogverblindende slotakte ontmoeten de Witte Zwaan en haar prins elkaar nog een keer bij het meer, omringd door Odettes lotgenoten.

Met name de aktes met de zwanen, de zogeheten ‘witte aktes’, hebben Het Zwanenmeer gemaakt tot een van de kroonjuwelen van het klassieke ballet. Niet alleen door het ontroerende verhaal van een gedoemde liefde, maar ook, vooral, vanwege de tijdloze kwaliteit van de choreografieën voor het corps de ballet, de Vier Kleine Zwaantjes en natuurlijk de prachtige pas de deux van Odette en haar prins.


Britse en Chinese stersolisten

In 2015 was Deanes Grootste Zwanenmeer ter Wereld al in ons theater te zien. Tijdens de nieuwe Nederlandse tournee zullen de hoofdrollen afwisselend worden gedanst door Britse en Chinese stersolisten, die – zo bleek bij de vorige tournee – niet voor elkaar onderdoen. Deane, bekend én berucht om zijn veeleisendheid, haalt het beste in hen naar boven: technische perfectie en een volkomen geloofwaardige rolinterpretatie, trouw aan de traditie. Want, aldus Deane, “als je die in de puurste vorm presenteert, is dit ballet onverslaanbaar.”


De pers over Het Grootste Zwanenmeer ter Wereld 

“Choreograaf Deane creëert een adembenemend, gevarieerd geometrisch vormenspel (…) Het zwanenmeer is een zwanenzee geworden.” – de Volkskrant
“Een tsunami van emotie.” – NRC Handelsblad

Meer informatie en kaartverkoop