Kinderboekenweekfeest

Zaterdag 7 oktober - CODA Apeldoorn

'Griezelen: durf jij het aan'?

Zaterdag 7 oktober wordt in CODA het jaarlijkse Kinderboekenweekfeest gevierd! Kom kijken naar verrassende voorstellingen, doe mee met spannende workshops en leuke activiteiten. Alle activiteiten staan natuurlijk in het thema: Griezelen: durf jij het aan? Natuurlijk is dit feest niet compleet zonder een bezoek van bekende kinderboekenschrijvers en een illustrator!  Dit jaar zijn dat: Janneke Schotveld & Annet Schaap, Nanda Roep, Mirjam Oldenhave en Erik Nieuwenhuis​.

Kaartjes zijn te koop in alle CODA vestigingen én bij Nawijn & Polak en kosten € 5,- per stuk. Met dit kaartje krijg je niet alleen toegang tot alle activiteiten, workshops en voorstellingen, maar kun je ook iets te drinken en te eten halen in het CODA Café. Deze consumptiebon krijg je op de dag zelf op vertoon van je toeganskaart. In het programmaboekje dat je krijgt wanneer je jouw toegangskaartje bij CODA of Nawijn & Polak koopt, vind je niet alleen alle activiteiten, maar ook de tijden en locaties. Je kunt dit boekje trouwens ook online bekijken: www.coda-apeldoorn.nl/feest.

Passend bij het thema willen we onze jonge bezoekers die dag vooral uitdagen om iets te doen wat ze nog niet eerder gedaan hebben. Of iets waarvan ze dachten dat ze dat nooit zouden durven of doen - niet (alleen maar) griezelig dus, maar vooral ook stoer én uitdagend. Volg bijvoorbeeld een training voor geheim agent, leer hoe je monsters kunt tekenen, bekijk reptielen zoals een wurgslang van heel dichtbij, leer dansen als Michael Jackson in ‘Thriller’ of loop over een wiebelige plank op 20 meter hoogte in ons VR Lab en nog veel meer. Durf jij….??

De middag begint zoals altijd met een te gekke opening in CODA Museum én met de uitreiking van het Apeldoorns Uiltje. Deze prijs wordt uitgereikt aan het beste kinderboek volgens de Apeldoornse kinderjury.


Programma Kinderboekenweekfeest

Opening - CODA Museum/Museumzaal
12:30 - 13:00 Openingsshow 'Heksen bestaan niet' door de professor van Mad Science. Een rommelig laboratorium met een verstrooide professor… Zwevende voorwerpen, harde knallen, dat belooft niet veel goeds. Krijgt de professor alles weer onder controle?
13:00 - 13:30 Officiële opening en uitreiking Apeldoorns Uiltje door Carin Reinders, directeur-bestuurder CODA.4

Activiteiten en meer - CODA Museum/CODA Junior
13:30 - 16:30 Activiteiten, workshops en voorstellingen

Meet&Greet - CODA Junior
13:45 - 14:45 Signeren en Meet&Greet Mirjam Oldenhave
16:30 - 17:00 Signeren met Janneke Schotveld & Annet Schaap, Nanda Roep en Erik Nieuwenhuis


Workshops en voorstellingen!

De Firma Schotveld & Schaap

Zeegroene zaal, 1e verdieping CODA Museum
14.45 - 15.15 uur
15.45 - 16.15 uur​

Janneke Schotveld is schrijfster van onder andere Superjuffie en van het Kinderboekenweekgeschenk 2017 Kattensoep! Annet Schaap illustreert niet alleen de boeken van Janneke, maar ook van Manon Sikkel, Jacques Vriens en Francine Oomen. Tijdens deze workshop gaan ze niet alleen voorlezen en verhalen vertellen, maar er is ook een boekenquiz en natuurlijk kun je hen ook allerlei vragen stellen. Maar misschien is het allerleukste nog wel dat Annet tekeningen maakt bij de verhalen die Janneke voorleest….


Mirjam Oldenhave

CODA Junior
13.45 - 14.45 uur

Mirjam is vooral bekend van haar boeken over Mees Kees, maar misschien ken je haar boeken over De Dolle Tweeling ook wel. Na de offi ciële opening kun je Mirjam persoonlijk ontmoeten en alles aan haar vragen - over hoe een verhaal ontstaat en waar ze haar inspiratie vandaan haalt bijvoorbeeld. Wil je een boek laten signeren? Neem dan je eigen boek mee of koop er één bij de stand van Boekhandel Benjamin.


Nanda Roep

Plaza Patatta: angsten en grappen
Groene zaal, 1e verdieping CODA Museum
13.45 - 14.15 uur
14.45 - 15.15 uur
15.45 - 16.15 uur

Nanda is schrijfster van fantasieboeken, tienermeidenboeken en van detectives zoals de Plaza Patatta boeken. Tijdens haar workshops ga je je eigen skelet maken en vertelt ze meer over haar boek De verdwenen jongen waarin Luna en Lotte last hebben van een rondzwervende zombie. Waarom gaat die nou niet weg…?


Oirik (Erik Nieuwenhuis)

Gele zaal, 1e verdieping CODA Museum
13.45 – 14.15
14.45 – 15.15
15.45 – 16.15

Oirik is niet alleen de schrijver maar ook de tekenaar van de nieuwe kinderboekenserie Dickie en Giga, de spannende serie voor iedereen die van ruimtewezens, actie en humor houdt. Tijdens deze workshop geeft Oirik tips hoe je stripfiguren kunt tekenen en laat hij je stap-voor-stap zien hoe je coole, enge of grappige aliens kunt tekenen.


Geheim Agent Bootcamp

Bootcamp4kids
CODA Auditorium
14.00 - 14.30 uur voor kinderen van 5 t/m 7 jaar
14.45 - 15.15 uur voor kinderen van 8 t/m 10 jaar
15.30 - 16.00 uur voor kinderen van 11 t/m 12 jaar

Heb jij altijd al zo snel en fit als een ‘echte’ geheim agent willen zijn? Doe dan mee met deze coole agenten work-out van Bootcamp4kids! Tijdens deze training ga
je opdrukken en sprinten en leer je hoe je ‘boeven’ kunt vangen, hoe je moet sluipen en nog veel meer…


Gordijnspookjes maken

Kleytuin
CODA Junior
13.45 - 14.30 uur
14.45 - 15.30 uur
15.45 - 16.30 uur

Leer hoe je van gordijnstof echte handpoppen kan maken die op echte spookjes lijken!


Theaterworkshop griezelen op de speelvloer

Markant (8-11 jaar)
Bruine zaal, 1e verdieping CODA Museum
13.40 - 14.00 uur
14.10 - 14.30 uur
14.40 - 15.00 uur
15.10 - 15.30 uur
15.40 - 16.00 uur
16.10 - 16.30 uur

Op basis van een klein en lief maar ook een beetje een griezelig verhaal gaan kinderen meespelen in een theatervoorstelling. Uiteraard wordt de theatervoorstelling de laatste 5 minuten aan de ouders laten zien!


Dansworkshop Thriller

Dans&Zo
Newton zaal, CODA Junior
13.45 - 14.15 uur
14.30 - 15.00 uur
15.15 - 15.45 uur
16.00 - 16.30 uur

Leer net zo stoer en gevaarlijk te dansen als Micheal Jackson tijdens de dansworkshop Thriller van Dans&Zo!


Doorlopende activiteiten en workshops, tussen 13:30 en 16:30 uur 

Mad science workshops: durf jij het zelf uit te proberen?

Paarse zaal, 1e verdieping CODA Museum
13.30 - 15.00 uur Zet je haren recht overeind met de Van de Graaf generator
15.00 - 16.30 uur Griezelig slijm maken


Griezel cake en koek versieren

Pantry, 1e verdieping CODA Museum
Met alle spullen van Bakken & Zo kan je je eigen griezel cake en koek versieren! Met je consumptie bon kan je hier ook een bekertje ranja en wat lekkers halen!


 Haal de padvinder in je naar boven en doe mee

CODA Café (leestafel) en buiten op het terras
Scouts van Scoutinggroep Stadhouder Willem III/Lady BadenPowell helpen je bij maken van je eigen sleutelhanger. Ook buiten zijn ze aanwezig om samen met jou de scout in je naar boven te halen!


Rabobank Hotspot

De Verdieping (verbindingsstuk tussen CODA Museum en CODA Bibliotheek)
Bij binnenkomst heb je als het goed is de Rabobank speurtocht ontvangen. Tijdens deze speurtocht kom je zowel in CODA Museum als in CODA Junior waar je allerlei vragen moet beantwoorden om de speurtocht op te lossen. Heb je de oplossing? Lever deze dan in bij de Rabobank Hotspot en neem een prijs in ontvangst.


Maak kennis met de reptielen van de slangenkuil

De Verdieping (verbindingsstuk tussen CODA Museum en CODA Bibliotheek)
De Slangenkuil is aanwezig met verschillende reptielen zoals een schildpad en een wurgslang. Ze vertellen je er van alles over en je mag ze ook van dichtbij bekijken. En als de wurgslang niet aan het vervellen is, mag je er zelfs mee op de foto! Spannend? Helemaal niet!


Op 25 meter hoogte lopen in het VR-lab 

VR-lab, CODA Junior
Beleef Virtual Reality met Ritchie’s Plank Experience: loop in CODA VR Lab op een hoogte van wel tien verdiepingen over een wankelende plank. Durf jij?


Griezelige schmink en tattoo

CODA Junior
Laat je schminken als een echt monster of laat een enge 'tattoo' zetten!


Boekenverkoop

CODA Junior
Bij de stand van boekhandel Benjamin kan je tijdens het Kinderboekenweekfeest jouw favoriete boek kopen van de aanwezige schrijvers en illustrator. Deze boeken kan je tijdens de signeersessies meteen laten signeren!


CODA Fablab

In CODA Fablab is tijdens het Kinderboekenweekfeest ook van alles te doen!

3D Griezels ontwerpen
Ontwerp met behulp van de 3D printer griezelbeesten zoals bijvoorbeeld spinnen of andere insecten.

Monstermaskers maken
Met de lasersnijder in CODA FabLab ga je papieren maskers maken.

Spannende games ontwerpen en programeren
Leer programmeren in het programma Scratch en maak zelf een spannende game.