Royale hotspots

Royale hotspots

Royale en koninklijke hotspots in Apeldoorn

Apeldoorn is de groene, royale hoofdstad van de Veluwe. Een stad met koninklijke roots, waar mensen van oorsprong al naartoe komen om te ontspannen en te genieten van natuurschoon. Groots, wijds, ruimtelijk en gastvrij. Apeldoorn heeft een bijzondere band met het koninklijk huis en een indrukwekkende (koninklijke) historie. Koningen en stadhouders van vroeger kwamen al naar deze plek om ultiem te ontspannen. Dat rijke en royale verleden is nog steeds zichtbaar en voelbaar in de stad. Ontdek het verhaal van de stad via talloze royale hotspots in Apeldoorn!

Paleis Het Loo: kroonjuweel van Apeldoorn

Meer dan 300 jaar woonde en werkte de koninklijke familie op Paleis Het Loo. De Oranjes ontvingen er hun gasten voor vertier en zaken en er werd veel aandacht besteed aan de tuinen en stallen. De paarden hadden een vorstelijk onderkomen in de stallen, vlakbij de koetshuizen met de rijtuigen, auto’s en sledes. In de paleistuinen werd geflaneerd en werden de exotische bloemen en planten bewonderd. Een rijk en royaal verleden dat nog steeds terug te zien is op Paleis Het Loo.

Na een grootscheepse verbouwing en uitbreiding is Paleis Het Loo weer volledig open voor publiek! De paleisvertrekken zijn volledig gerestaureerd en opnieuw ingericht. Verschillende paleisroutes vertellen via audioverhalen over de eerste bewoners. Als gevolg van de ondergrondse uitbreiding van 5000 m2 is er ruimte bijgekomen voor vaste en tijdelijke tentoonstellingen en nieuwe bezoekersfaciliteiten. Het vernieuwde Paleis Het Loo straalt de grandeur uit die past bij één van Nederlands meest gerenommeerde musea!

Paleis het Loo - Royale hotspots in Apeldoorn
Binnen bij Paleis Het Loo in Apeldoorn
Nieuwe uitbreiding van Paleis Het Loo in Apeldoorn
Binnen bij Paleis Het Loo in Apeldoorn
Paleis Het Loo in Apeldoorn
Paleis Het Loo in Apeldoorn na de verbouwing in 2023
Kunstwerk oranjebloesem in Paleis Het Loo

Paleispark: een koninklijk bos

Zo strak als de perfect symmetrische baroktuin van Paleis Het Loo is, zo ongerept is het park rondom het paleis. Deze romantische Engelse landschapstuin, het Paleispark, was de leefwereld van de Oranjes in de 19e eeuw. In de zomer speelde een groot deel van het hofleven zich af tussen de velden, bomen en vijvers. Overblijfselen van dat vertier zijn nog steeds goed terug te zien in het park. Zo kom je allerlei bijzondere plekken en huisjes tegen die vroeger (en soms nu nog!) een functie hadden voor de koninklijke familie.

paleispark natuur groen voorjaar zomer paleis koninklijk blauwe huisje vishuisje
Paleispark in Apeldoorn
Natuur in Paleispark Het Loo in Apeldoorn
Het Paleispark in de herfst in Apeldoorn

Paleispark

Wandelroutes

Iedere ingang van het Paleispark heeft haar eigen wandelroutes. Het voorste deel van het Paleispark vanaf de parkeerplaats bij Paleis Het Loo is parkachtig aangelegd en het achterste deel vanaf parkeerplaats Bossloo is meer bosgebied en heuvelachtig, beide gebieden zijn prachtig om te wandelen of hardlopen. Wil je graag langs de vele gebouwtjes en huisjes in het park wandelen? Dan kun je het beste de routes volgen vanaf de ingang bij Paleis Het Loo. Je kunt zelf op pad gaan of een uitgestippelde route kiezen. Er zijn verschillende wandelroutes van 2 km, 5 km, 7 km, 8 km en 13,5 km uitgezet.

Theepaviljoen in het paleispark in Apeldoorn

De paleistuinen: 335 jaar terug in de tijd

De barokke paleistuinen zijn de grote blikvanger van Paleis Het Loo. Al in de tijd van stadhouder Willem III en koningin Mary – de eerste bewoners van Paleis Het Loo – was dit een prachtige plek om rond te wandelen. Maar in de 17e eeuw betekende zo’n perfecte tuin veel meer. De tuinen van Het Loo stonden – en staan – boordevol tuinbeelden en fonteinen, die subtiel verwijzen naar de rijkdom, macht en succes van stadhouder Willem III en koningin Mary. De indrukwekkende tuin vol symboliek gaf dus stof tot nadenken. Als bezoeker kun je ervaren hoe overweldigend dit toen moet zijn geweest.

Paleistuinen bij Paleis Het Loo in Apeldoorn
Prachtige paleistuinen bij Paleis Het Loo in Apeldoorn
Fontein in de paleistuinen van Paleis Het Loo in Apeldoorn
Paleistuinen bij Paleis Het Loo in Apeldoorn

De Oude Olifantenschuur

In de Oude Olifantenschuur, achter Paleis Het Loo, verkoopt Fruitbedrijf Bouwman al sinds de jaren ’50/’60 eigen geteelde appels en peren. Maar wist je dat er een bijzondere reden is dat de schuur de Oude Olifantenschuur heet? Hier verbleven namelijk de twee olifanten die de VOC in 1786 meebracht uit Ceylon en aan stadhouder Willem V schonk!

Het Aardhuis

Op een van de hoogste plekken van de Veluwe liet Koning Willem III in 1861 Het Aardhuis bouwen. Het markante pand doet vandaag de dag dienst als historisch bezoekerscentrum van Kroondomein Het Loo. Je kunt heerlijk wandelen in het aangrenzende Aardhuispark. Vanuit de wildkansel kun je met wat geluk edel- en damherten spotten. Na afloop schuif je bij Eet & Drink Lokaal Aardhuis aan voor een kop koffie met huisgemaakte taart of een lekkere lunch.

Het Aardhuis in Apeldoorn
Aardhuis Museum
Aardhuis Museum
Aardhuis Museum
Aardhuis Museum

Grote Kerk

De Grote Kerk van Apeldoorn heeft historische banden met Paleis Het Loo en heeft een rijk, koninklijk verleden. Wist je bijvoorbeeld dat de kerk oorspronkelijk op het Raadhuisplein in de binnenstad stond en dat ‘ie op verzoek van Koning Willem I is verplaatst naar de Loolaan?

De Grote Kerk in de herfst in Apeldoorn
Luchtfoto van de Grote Kerk in Apeldoorn
Grote Kerk in Apeldoorn
De Grote Kerk in de herfst in Apeldoorn

Koninklijke to do's

Royaal dineren

Beleef het ultieme royale Apeldoorn-avontuur

#inapeldoorn