Loenen

Loenen is een dorp aan de rand van de Veluwe, en maakt van de gemeente Apeldoorn. Het dorp wordt vaak aangeduid als Loenen op de Veluwe, om verwarring te voorkomen met Loenen aan de Vecht in de provincie Utrecht.

Loenen is vooral bekend door de aanwezigheid van de hoogste Waterval van Nederland met een verval van 15 meter. Het ligt in een prachtige omgeving om te fietsen met o.a. de Loenermark. In de Loenermark is nog een schaapskooi met kudde in bedrijf en in juni vindt hier het jaarlijkse schaapscheerdersfeest plaats.

De historie van Loenen kun je ontdekken door een bezoek te brengen aan Kasteel ter Horst, Papierfabriek de Middelste Molen of het Nationale Ereveld dat in 1948 is aangelegd door de Oorlogsgravenstichting, het is een waardige rustplaats voor de Nederlandse oorlogslachtoffers. Door deel te nemen aan de rondleidingen zul je door de gidsen nog veel meer te weten komen.

Al meer dan 25 jaar wordt er elk jaar op de eerste maandag van augustus een ponymarkt gehouden met daarbij een jaarmarkt en een kofferbakverkoop, de Loenense Moandag. Ook wordt in augustus bij zorgboerderij De Groote Modderkolk het jaarlijkse oogstfeest gehouden, het binnenhalen van de oogst wordt hier op grootse wijze gevierd. Bij de schaapskooi wordt in maart een lammetjesdag georganiseerd en in juni het jaarlijkse schaapscheerdersfeest.

Voor meer informatie over Loenen klik hier.