Nieuw interieur voor Theater Orpheus

Afgelopen zomer is er hard gewerkt bij Theater & Congrescentrum Orpheus om de Bijvoet & Holt Foyer en het Theaterrestaurant een complete make-over te geven. De in juni gestarte metamorfose is deze week afgerond en wordt met verschillende feestelijke activiteiten heropend. De herinrichting is onderdeel van een meerjarenplan waarin meerdere werkzaamheden gepland staan.


Eigenzinnig en duurzaam

Orpheus heeft ervoor gekozen het oorspronkelijke ontwerp van de architecten Bijvoet en Holt in ere te herstellen, en deze te combineren met bijzondere materialen en structuren. Wat direct opvalt in de vernieuwde Bijvoet & Holt Foyer zijn de unieke bewerkte koperen wanden in combinatie met de originele betonstructuur. De foyer is voorzien van een akoestisch plafond, waar de verlichting indirect doorheen valt; het zorgt voor een warm geluid en zacht licht in de grote ruimte. De grote, vaste bar is vervangen door een mobiele bar met daarop prachtige Veluwse beelden. Een warme stoffering, waarin hout en leer de boventoon voeren, zorgt voor een sfeer die verwijst naar de jaren zestig, de periode waarin het pand gebouwd werd.


Tapijtfoyer

De oude theaterkassa naast de ingang heeft plaatsgemaakt voor een sfeervolle Theaterlounge die mede mogelijk is gemaakt door Apeldoornse ondernemers. In de Tapijtfoyer op de eerste verdieping is een bijzonder wandtapijt te bewonderen dat ooit bij de opening van Orpheus werd geschonken door de toenmalige Burgemeester Des Tombes. Het heeft lange tijd in de opslag van Orpheus gelegen, maar pronkt nu weer op de plek waar het ooit hing en waar de Tapijtfoyer zijn naam aan dankt. In de gehele foyer zijn handgemaakte banken te vinden met verrassende tafeltjes, voorzien van afbeeldingen van inwoners van Apeldoorn.


Theaterrestaurant

Het Theaterrestaurant heeft een ware metamorfose ondergaan. Een bijzonder lichtplafond en prachtig bewerkte messing platen aan de wand zorgen voor een warme uitstraling van de ruimte. Een grote stamtafel staat centraal in het restaurant en wordt omringd door handgemaakte tafels en stoelen met lederen zittingen, gemaakt van gerecycled leer. De gordijnen met een Veluws bomenmotief vormen het decor voor een culinair diner of gezellige nazit. Het Theaterrestaurant is nu ook voorzien van een minitheater waar live entertainment plaats kan vinden. Uiteraard is de menukaart aangepast: naast een veelzijdig en luxe theatermenu is er nu ook een bistrokaart.


“Wij waren op zoek naar een eigenzinnig en duurzaam ontwerp, dat rekening hield met de oorspronkelijke architectuur. Dat is prachtig gelukt” zegt Meta Neeleman, Directeur Theater & Congres Orpheus. “De verwijzingen naar de Veluwe maken duidelijk dat we er trots op zijn dat we een Apeldoorns theater zijn. We hebben niet gekozen voor een standaard interieur. Er zijn veel verrassende elementen in aangebracht die je niet gauw in andere theaters zult aantreffen. Orpheus is uniek; standaard theaters zijn er al genoeg.”

Orpheus nodigt iedereen van harte uit om een kijkje te komen nemen!