Nieuwe uitkijktoren Kootwijkerzand 


Vanaf de uitkijktoren op het Kootwijkerzand heb je een fantastisch uitzicht over de Veluwe. Deze stalen toren vervangt een 8 meter hoge houten exemplaar uit 1999, dat in verband met houtrot gesloopt moest worden. De 13,5 meter hoge uitkijktoren staat op de grootste zandverstuiving van West-Europa en heeft de toepasselijke naam Zandloper gekregen. Tussen zonsopkomst en -ondergang is hij vrij toegankelijk voor publiek. 

Afgelopen maand schroefden genisten van de Koninklijke Landmacht de laatste onderdelen in elkaar van de nieuwe uitkijktoren aan de rand van het Kootwijkerzand. Vanaf vandaag is de toren op de grootste zandverstuiving van West-Europa vrij toegankelijk voor publiek. De uitkijktoren bestaat uit ruim 3100 onderdelen en bij de bouw zijn 1335 bouten en moeren gebruikt. Bijzonder was de bijdrage van Defensie. De genisten uit Wezep, ook wel ‘de bouwvakkers van Defensie’ genoemd, richten zich primair op taken die te maken hebben met vrede en veiligheid waar ook ter wereld. Zo bouwen ze compounds in uitzendgebieden, voor de mannen was dit een perfect trainingsmoment.

De toren ligt vlakbij de parkeerplaats Kootwijkerzand aan de Houtvester van het Hoffweg, Kootwijk. Inrit via Heetweg, Kootwijk.


Kootwijkerzand 

De grootste zandbak van West-Europa 

Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. In het midden bevindt zich het monumentale zendstation Radio Kootwijk. Het is er fantatisch wandelen en ook voor de kids is het één grote zandbak met fantastisch uitkijkpunt! Meer informatie >> 


 


Theater op t Zand festival 

Houd zaterdag 15 juli 2017 in je agenda vrij! Op die dag vindt voor de 16e keer het populaire festival Theater op t Zand plaats. Een laagdrempelig en leuk festival waar je kan genieten van muziek, dans en kunt. Van 13:00 tot 21:00 uur word je als bezoeker betoverd in de woest aantrekkelijke omgeving rondom de uitkijktoren. Lees verder >>