OMNISPORT 

Over Omnisport

Omnisport Apeldoorn, ook wel het Omnisportcentrum of kortweg Omnisport genoemd, is een in 2008 gebouwd multifunctioneel sportcomplex in de Nederlandse stad Apeldoorn.Het complex wordt sinds 2012 geëxploiteerd door Libéma. Naast de functie als sportaccommodatie wordt Omnisport gebruikt voor zakelijke evenementen als beurzen, congressen en vergaderingen, en diverse publieksevenementen, zoals muziekshows. In 2013 werd een vleugel aan het centrum bijgebouwd die onderdak biedt aan winkelcentrum De Voorwaarts. Het gebouw kan grofweg verdeeld worden in twee delen, te weten de wielerhal en de volleybalhal. 


wielerhal

In de wielerhal, waar plaats is voor ongeveer 5000 toeschouwers, ligt een wielerbaan, ontworpen door Sander Douma, die de A-status heeft van het NOC*NSF. Op deze wielerbaan werden van 23 tot 27 maart 2011 de Wereldkampioenschappen baanwielrennen 2011 verreden, en in oktober dat jaar de Europese kampioenschappen baanwielrennen. De EK-editie 2013 vond eveneens in Omnisport plaats, wederom in oktober. Ook de Nederlandse kampioenschappen baanwielrennen hebben hier geregeld plaatsgevonden. Binnen deze baan kan een 200 meter indoor-atletiekbaan worden gelegd. Ook in het midden kunnen diverse atletiekonderdelen afgewerkt worden. Hier vindt sinds 2009 het NK Indoor Atletiek plaats. Dit vond van 1988 tot 1999 plaats in de Houtrusthallen in Den Haag. Nadat dit voormalige sportcomplex in 2000 wegens betonrot werd gesloopt, was er lange tijd geen geschikte locatie meer in Nederland, waardoor het noodzakelijk was om naar het Belgische Gent uit te wijken.


Grote sportevenementen

Op 7 en 8 februari 2015 vond hier de Fed Cup-wedstrijd tussen Nederland en Slowakije plaats. Deze werd gespeeld op een indoor-gravelbaan. Nederland won deze wedstrijd met 4-1. Daarnaast was de hal startlocatie van de Ronde van Italië 2016. De proloog van de Giro d'Italia vond plaats op 6 mei 2016.


Meer informatie 
www.omnisport.nl