Open NK Burlen

Wat een aantal jaar geleden als een ludiek evenement werd gestart begint nu steeds meer serieuze trekjes te krijgen. Zelfs BN’ers hebben interesse getoond in het NK Burlen. De talentenwedstrijd waarbij deelnemers de imponerende bronstroep van het edelhert imiteren. In september wordt er in Het Nationale Park De Hoge Veluwe weer gestreden om de titel van Nederlands Kampioen Burlen 2019. 

Wie ooit een hert heeft horen burlen vergeet dat nooit meer. Het is een imponerend geluid dat zo ongeveer tussen het brullen van een leeuw en het loeien van een stier in zit. Door te burlen laten de geslachtsrijpe mannetjes hun concurrenten weten dat ze bereid zijn te vechten voor de vrouwtjes, de hinden. Sommige natuurliefhebbers bootsen de bronstroep na om een edelhert naar zich toe te lokken. In september wordt in Het Nationale Park De Hoge Veluwe bepaald wie dat het allerbeste kan, en zich een jaar lang Nederlands Kampioen Burlen mag noemen. De kampioen wint een safari met de boswachter voor een groep van zes personen. Álle deelnemers worden beloond met een Beschermerkaart 2019.

Er is ook aan de kleine burl-liefhebbers gedacht! Er is een knutselhoek ingericht waar kinderen hun eigen hertenkop van hout en burltoeter kunnen maken!


Deelname

Wat is een deelnemer zonder aanmoediging? Daarom mag elke deelnemer gratis zijn eigen aanmoedigingsteam meenemen. Zowel deelnemer als zijn aanmoedigers (max 6 personen) krijgen gratis toegang tot het Park die dag. Durf je mee te doen? Mail dan je gegevens naar burlen@hogeveluwe.nl.


Burlen

In september en oktober is het voor de edelherten weer paartijd, ook wel bronst genoemd. De edelherten gaan op zoek naar de liefde en laten hun lokroep luidkeels horen, het burlen. Hiermee strijden ze op vele manieren om de vrouwtjes. De vrouwtjes willen  namelijk paren met het mannetje dat het hardst en het vaakst kan burlen. Veel lawaai betekend dus veel vrouwtjes, soms heeft één edelhert wel tien vrouwtjes. 

Als het onder twee edelherten niet duidelijk is wie het hardst kan burlen, wordt het vechten. Erg indrukwekkend om te zien en ook nog eens gevaarlijk om hierbij in de buurt te zijn. Soms gaat een edelhert dood aan zijn verwondingen. Het winnende dier mag paren met het vrouwtje. Bekijk het filmpje hieronder voor een impressie van het burlen!


 

Praktische info

Datum: zondag 9 september 2018
Tijd: 14.00 - 16.00 uur
Locatie: Picknickweide
Prijs: gratis (excl. entree Park)


Prijs

 De kampioen wint een safari met de boswachter voor een groep van zes personen. Álle deelnemers worden beloond met een Beschermerkaart 2018.


Vakkundige jury

Deze bestaat uit o.a. Pieter Hidma, (jachtopzichter De Hoge Veluwe), Frans Disch (KNO-arts bij het St. Antoniusziekenhuis), Ronald Risseeuw (Vereniging het Edelhert), en Mylou Mazali (mezzosopraan). De presentatie is in handen van actrice/presentatrice Julika Marijn. De muzikale omlijsting is in handen van de Jachthoornblazers De Overlopers.