Sparta, de sleutel tot een rijker leven 

Zondag 22 april t/m zondag 23 september 2018 - CODA Museum Apeldoorn 

 

In 1917 werd in Apeldoorn de firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ opgericht. Deze firma zou van lokale fietsenmaker uitgroeien tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland: Sparta. CODA Museum brengt van 22 april tot en met 26 augustus 100 jaar van dit bedrijf in beeld in Sparta, de sleutel tot een rijker leven. Een kleurrijke en verrassende tentoonstelling waarin vanzelfsprekend fietsen, brommers en motoren van het merk te zien zijn, maar bijvoorbeeld ook affiches, reclamemateriaal en foto’s.


Tentoonstelling

Op zondag 29 april wordt de tentoonstelling om 14.30 uur feestelijk geopend in CODA Museum. Coda directeur Carin Reinders nodigt je van harte uit de opening bij te wonen. Tijdens de opening zal het boek Sparta – Vernuft en Volgharding door een van de auteurs, Aad Streng, overhandigd worden aan Jeroen Snijders Blok, voormalig directeur Sparta.

Rondom de tentoonstelling worden in CODA tal van activiteiten georganiseerd voor jong en oud(er). Van boeiende lezingen en rondleidingen door echte Spartaliefhebbers tot workshops sieraden maken met gerecyclede binnenbanden of de mogelijkheid om in Virtual Reality het ‘vrije rijden’ te ervaren. Denk hierbij aan affiches, reclamemateriaal en foto’s. Sparta, de sleutel tot een rijker leven gaat in op de geschiedenis van Sparta, de ontwerpen en gebruikers van Sparta-rijwielen en op de context waarin dat gebeurde. Door bijzondere combinaties met beeldende kunst en vormgeving worden bekende ontwerpen van Sparta in een verrassend ander en artistiek daglicht gezet.

Vervolgens is er genoeg ruimte om de tentoonstelling te bezoeken en meer te weten te komen over Sparta. Zo zijn er verschillende eigenaren van objecten aanwezig om hun eigen verhaal  over ‘hun Sparta’ te vertellen. Ook worden er speciale rondleidingen door de tentoonstelling gegeven en de kleine liefhebbers kunnen een eigen Sparta versieren.

Mede dankzij het enthousiasme van leden van de Sparta Bromfietsclub, de Sparta Motorclub en Vereniging De Oude Fiets kan CODA in deze tentoonstelling diverse brommers, motoren, fietsen en andere vervoersmiddelen opnemen die door hen worden uitgeleend.