Sparta, de sleutel tot een rijker leven 

Zondag 22 april t/m zondag 26 augustus 2018 - CODA Museum Apeldoorn 

 

In 1917 werd in Apeldoorn de firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ opgericht. Deze firma zou van lokale fietsenmaker uitgroeien tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en e-bikes in Nederland: Sparta. CODA Museum brengt van 22 april tot en met 26 augustus 100 jaar van dit bedrijf in beeld in Sparta, de sleutel tot een rijker leven. Een kleurrijke en verrassende tentoonstelling waarin vanzelfsprekend fietsen, brommers en motoren van het merk te zien zijn, maar bijvoorbeeld ook affiches, reclamemateriaal en foto’s.

In deze bijzondere tentoonstelling worden (brom)fietsen, affiches, motoren, sieraden, beeldende kunst, motorblokken en foto’s naast elkaar gepresenteerd. Juist die combinatie brengt volgens CODA de geschiedenis van het bedrijf, de ontwerpen, de gebruikers van deze rijwielen en de context van dit alles op een kleurrijke en levendige manier in beeld.


Materiaal in tentoonstelling Sparta

De fietsen, brommers en motoren die in deze bijzondere tentoonstelling te zien zijn, worden onder andere uitgeleend door leden van de Sparta Bromfietsclub, Motorclub, Vereniging De Oude Fiets en door Sparta zelf. Zo toont CODA onder andere de Verpleegstersbrommer (MC50) uit de CODA-collectie, de eerste brommer uit 1951 (F48), de Villiers 3A 125cc en nog vele andere. Het reclamemateriaal komt uit CODA Archief en uit de archieven van Sparta en de eerdergenoemde clubs. Voor het beeldmateriaal (liefst bewegend) doet CODA ook een beroep op het publiek.


Oproep

CODA roept het publiek op om ook beeld bij te dragen: “Heb jij gedigitaliseerd (bewegend) beeld van jou en je Sparta en mogen wij dat in onze tentoonstelling gebruiken, dan ontvangen wij dat graag van je! Je kunt je  beeldmateriaal met een beschrijving vóór maandag 22 maart mailen naar sparta@coda-apeldoorn.nl.