Koningsdag Apeldoorn

Deel op:

In Apeldoorn wordt deze eerste Koningsdag uitbundig gevierd met een royaal programma van koninklijke allure. De activiteiten in Apeldoorn zijn verspreid over verschillende locaties. De horeca biedt tijdens Prinsennacht en Koningsdag verschillende optredens van artiesten. In het Oranjepark kun je op 26 april terecht voor theater en kunst en vanzelfsprekend vind je in de binnenstad de kleedjesmarkt. Niet alleen zijn er activiteiten in de binnenstad van Apeldoorn. Want ook in de omliggende dorpen kun je terecht voor allerlei activiteiten. Kortom groot feest in Apeldoorn tijdens deze eerste editie van Koningsdag.

Alle activiteiten hebben we hieronder voor je UITgelicht.

Bijzondere officiële opening Koningsdag Apeldoorn

koninginnedag-30-april-2013-15 lbb

Omstreeks 10:00 uur ’s ochtends vindt de officiële opening van het Koniningsdag programma plaats op het Raadhuisplein. Dit jaar een hele bijzondere want de opening staat in het thema van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Rond 10:00 uur komt de Oranjecompagnie aan met mensen verkleed in het tijdsbeeld 1500-1813. 

De gehele dag is de horeca open en kun je neerstrijken op één van de heerlijke terrassen.

 

Ook op Koningsdag is Apeldoorn van alle markten thuis!

markt

De gezellige en altijd druk bezochte zaterdagmarkt van Apeldoorn is ook tijdens Koningsdag tot je dienst! De markt staat alleen niet op zijn vaste standplaats omdat er op het marktplein de altijd terugkerende Koningskermis staat. De markt staat deze koningsdag op de Hofstraat. Hier kun je je vaste marktkraampjes vinden!

Talloze attracties tijdens de Koningskermis

kermis

De jaarlijkse Koninigskermis op het Marktplein staat ook dit jaar weer garant voor plezier voor jong en oud. Van schietsalonen van poffertjeskraam tot botsauto's. Ruim 27 attracties zorgen ervoor de kermis voor ruim een week (24 april t/m 1 mei 2014 ) een waar feest is.

Koninklijk winkelen tijdens Koningsdag!

winkelen 2

Tijdens Koningsdag zijn de meeste winkels in het centrum van Apeldoorn open voor publiek en open van 09:30 tot 17:00 uur. Bekijk eens onze shoppinggids met de leukste adresjes voor je uitgelicht.

Kom snuffelen tijdens de kleedjesmarkt!

koninginnedag kleedjesmarkt

Vanzelfsprekend worden ook op Koningsdag de kleedjes uitgerold voor de traditionele kleedjesmarkt. Naar verwachting zullen maar liefst 750 'kleedjes' deelnemen aan dit jaarlijks terugkerend tafereel. Hierbij worden 2e hands spullen aangeboden door een groot aantal kleedjesmarkt verkopers verspreid door het centrum van Apeldoorn. Laat je tussen 08:00 en 16:00 uur verrassen door het overweldigende aanbod. Verspreid door de straten, tussen de kleedjes, wordt er ruimte gereserveerd  voor enthousiaste amateurartiesten met muzikaal of anderszins talent.

Optimaal genieten in het Oranjepark met theater, muziek en kunst

oranjepark

Het Oranjepark is wederom de plek waar je relaxed de hele dag door kunt brengen en kunt genieten van cultuur op allerlei gebied. Er zijn in het Oranjepark elf theaterproducties te zien, vier muzikale voorstellingen (van rapper Dani tot Tante Lien)en dat alles wordt omlijst door een markt met antiek, curiosa en streekproducten. Van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang! Bekijk hier het programma van het Oranjepark.

Sportieve activiteiten in Beekpark voor jongeren

 beekpark stropdas-schieten-oranje-leeuwtable90

Het Beekpark is op Koningsdag van 10:00 tot 17:00 uur het domein voor jongeren. Aan attracties geen gebrek in het Beekpark en dit jaar met een aantal nieuwe elementen waaronder een slingerbal arena, een levensgroot dartspel en stropdas schieten van de Oranjeleeuw. Bekijk hier het overzicht van alle attracties.  

Nieuw! Kingsday at the Park met ijzersterke line-up van DJ's

kingsday mheen

Op zaterdag 26 april 2014 staat voor het eerst de Koning centraal en daar hoort een groots en knallend feest bij. Pure House Events, de organisatie achter Summerloverz en Winterloverz, presenteert met gepaste trots haar nieuw festival 'KINGSDAY AT THE PARK' in het Mheenpark in hartje Apeldoorn. KINGSDAY AT THE PARK gaat deze eerste Koningsdag vorstelijk uit pakken met 2 podia en meer dan 20 dj's!! En de line-up liegt er niet om! Een aantal namen zijn: Shermanology, Boris Werner, BassJackers en Arjuna Schiks. Kingsday at the Park is in het Mheenpark van 13:00 tot 00:00 uur, entree 5 euro en alleen toegankelijk voor 18+.

Begin Koningsdag ontspannen met een gratis Tai Chi Workshop!

taichi

Begin deze eerste editie van Koningsdag op een leuke, sociale maar vooral ontspannen manier! Dit jaar valt wereld tai chi dag tegelijk met Koningsdag en daarom geeft Max Tack een gratis tai chi workshop in Marialust. Tai Chi is een zachte manier van bewegen, die geschikt is voor iedereen. Het is heerlijk om te doen, en geweldig goed voor je gezondheid. Interesse? Kom dan op Koningsdag om 10:00 uur naar Marialust en geniet van deze ontspannen en gratis workshop. 

ACEC in het teken van Bayern

ACEC GEBOUW APELDOORN ROGGESTRAAT44

Rond 12:30 uur wordt volgens Beierse traditie het houten biervat aangeslagen door monnik Ludwig ter viering van 200 jaar Koningrijk der Nederland en Koningsdag. Je mag liederen verwachten van de Oranjecompagnie en een optredens die in het teken staan van Willem van Oranje. In ACEC zijn die dag diverse exposities die je gratis kan aanschouwen. Vanaf 1":00 uur verandert de de wandelpaasage tussen CODA en ACEC in een Biergarten met Bayerische muziek.

Kidsparadise in Gigant (van 10:00 tot 14:00 uur)

gigant film

Ook dit jaar is de steeg van Gigant in de ochtend voor de kids! Van 10:00 tot 14:00 uur is het een waar kinderparadijs met een kinderdisco, de leukste en gekste spelletjes, ballonnen, ranja en geknutsel.

Koninklijke Kinderkleedjesmarkt op winkelcentrum Het Fort

Kleedjesmarkt Koningsdag 2014

Zaterdag 26 april is er een kinderkleedjesmarkt op winkelcentrum Het Fort in de wijk Osseveld-Woudhuis. De Kinderkleedjesmarkt begint om 10.00 uur en duurt tot uiterlijk 16.00 uur. Kinderen mogen hun kleedje uitspreiden rondom de ‘omgevallen muur’ op het midden van het Fortplein. Kinderen mogen spulletjes verkopen, maar ook muziek maken, een coole dans laten zien, een theatervoorstelling geven of bezoekers verbazen met een mega magische goocheltruc. Er zijn zelfs prijsjes te winnen voor de beste/mooiste marktkoopman/vrouw en meest spetterende act!

Koningsdag bij scouting Marca Appoldro

koninginnedag%202012

Op zaterdag 26 april 2014 van 10:00 tot 14:00 organiseert Scoutinggroep Marca Appoldro weer een Spelletjes feest voor heel Woudhuis en Osseveld bij de blokhut Lupineweg 75. Laat je uitdagen om de bovenkant van de klimwand aan te raken of  in de roos schieten met pijl en boog. Natuurlijk zijn er ook minder gewaagde activiteiten zoals blikgooien, spijker slaan, koekhappen, geschminkt worden of versieren van een T-shirt en het broodbakken boven een vuurtje mag niet ontbreken. Gratis toegang, voor bepaalde onderdelen wordt een bijdrage gevraagd.

Paleisconcert met EnAccord Strijkkwartet

EnAccord

Koninklijk genieten kun je met recht tijdens het Paleisconcert op zaterdag 26 april in Paleis Het Loo. Het EnAccord Strijkkwartet geeft een concert om 20:15 uur.  Het kwartet beheerst het ijzeren strijkkwartetrepertoire, combineert bekende stukken met minder bekende meesterwerken, werkt graag samen met hedendaagse componisten en bracht reeds een aantal composities in première. Meer informatie en kaartverkoop.

Expo 'Wij Willem' in Paleis Het Loo

paleis het loo

Met multimediale presentaties, theatrale effecten en filmscènes wordt op vernieuwende wijze het verhaal verteld over het leven van de koningen Willem I, II en III en de rol die zij speelden in de totstandkoming van de monarchie en Nederland. Een expo voor jong en oud! Grijp je kans want deze expositie is nog tot zondag 27 april te zien! Meer informatie

Koningsdag bij Orpheus met Jochem Myjer - Even Geduld AUB

jochem myjer

Lekker lachen met Jochem Myer op Koningsdag 2014. Onder de toepasselijke titel ‘Even Geduld Aub!’ is de succesvolle komiek Jochem Myjer met zijn nieuwe voorstelling terug in het theater. Met een nog niet eerder vertoond spectaculair decorbeeld en vele lovende recensies is 'Even Geduld Aub!' een voorstelling die je dit seizoen absoluut niet mag missen. Er is een wachtrij voor de kaarten! Klik hier voor meer informatie en kaartverkoop.

Kinderfestijn op het stationsplein

stationsplein koningsdag kinderfestijn

Op zaterdag 26 april verandert het het Stationsplein in een Kinderfestijn. Je mag een middag vol met gezellige activiteiten en entertainment verwachten. Er zijn springkussens en de kleintjes kunnen worden geschminkt. De entree is gratis maar je kunt er ook voor kiezen om 5 euro te betalen. Voor deze 5 euro kunnen de kinderen onbeperkt gebruik maken van de activiteiten, krijgen ze een gratis ijsje / suikerspin en kunnen ze onbeperkt ranja drinken. 

Oranjefestijn goes 90's

oranjefestijn stationdance

Nadat er tijdens prinsennacht op het stationsplein een vet housefeest is geweest kun je op Koningsdag ook terecht op het stationsplein. Overdag is er een kinderfestijn maar in de avond tussen 19:00 en 00:00 uur kun je op het stationsplein genieten van de 90's hits. Voor meer informatie klik je hier

Bruisend horecaprogramma

Vanzelfsprekend zijn bijna alle horecagelegenheden in het centrum open tijdens Koningsdag. Diverse pleinen en poppodia organiseren extra activiteiten. Voor het actuele aanbod: www.uitinapeldoorn.nl

Royaal programma de gehele dag in Gigant

zeroo's heroes

Op deze allereerste Koningsdag is het domein in de ochtend voor de kids maar 's middags wordt er vanaf 14:00 uur een ruimte gecreëerd om even tot rust te komen tussen al het feestgedruis in de stad, met een goed biertje en de lekkerste muziek van onze huis-DJ’s. Na 21.00 is het echter wel gedaan met de rust, want dan knalt Gigant er keihard in met Zer00’s Heroes! Dit feest, van de mannen achter 90’s NOW, trekt de beste platen van de jaren nul uit de kast en komt brighter, better, faster en stronger dan je zou verwachten. Denk aan Gorillaz, Beyonce, Franz Ferdinand, DJVT, Pink, Kernkraft 435, Britney en meer!

The Stiff in café de Flierefluiter

the stiff

Rond 16:00 uur kun je je het beste begeven naar café de Flierefluiter waar The Stiff op het podium staat. The Stiff is een Punkrock tribute-band die de energie en attitude overtuigend reproduceert uit de hoogtijdagen van de punk uit 1976-1982. Zij spelen classics van legendarische punkbands van het eerste uur zoals The Ramones, The Sex Pistols, The Stranglers, The Clash en The Jam. Ook spelen zij New wave toppers van o.a. The Cure en XTC. Gratis toegang!

 

Dimi's pakt uit met straatfeest tijdens deze eerste koningsdag!

John Enter

Café Dimi's in de Marktstraat pakt tijdens deze eerste Koningsdag uit met maar liefst vijf artiesten en een special guest Cafe Dimi's heeft een straatfeest met Live Marco de Hollander, Saskia Damen, John Enter, Marco Schouten, Marcello en special guest. Je bent van harte welkom tussen 14:00 en 21:00 uur. Gratis toegang!

 

 

Bluescafé pakt uit met The AM5

The AM5

Sluit Koningsdag 2014 rockend af in het Bluescafé met de formatie The AM 5. The AM5 is een bekende & enthousiaste Britse blues band. Hun muziek; ‘hard drivin’ British rhythm & blues in de stijl van Dr. Feelgood, the Count Bishops en Pretty Things e.a. vermengd met hun eigen werk. Deze band staat vanaf 22:00 uur op het podium en de toegang is €5-. Klik hier voor meer informatie.

De Reizende Barmannen bij De Gouden Klok

de reizende barmannen

De Reizende Barmannen, deze twee bekende barkeepers uit Apeldoorn maken van elke kroeg hun eigen café. Speciaal voor Koningsdag veroveren zij De Gouden Klok. 100% feestgarantie en hoogstaand amusement. Op het podium bij De Gouden Klok komen verschillende optredens! Onder anderen Django Wagner, Harry Vesseur, Ramon Soer, Ben Valkenburg en een mystery guest! Feest bij De Gouden Klok vanaf 14:00 uur en uiteraard gratis toegang!

Sequence: Orange - Kingsday 2014

hardstyle

Voor een avondje Techno kun je tijdens Koningsdag terecht bij Krüg aan de Paul Krugerstraat 6. Van 21:00 tot 04:00 uur geeft Seeuence act de presence! Sequence wil zich onderscheiden, door zich te richten op de hardere stijlen binnen de techno en electro en door dj's de ruimte te geven om te experimenteren met de vele vormen die techno kent. LINE UP: Denian Glenn, Insane Vs. Ronimus Thao Mai, Nick Crockett, WeBeSync, Digital Duplex en Tesla. Gratis toegang! Meer informatie.

Kingsday in de Kapelstraat

kingsday kapelstraat

Kapelstraat presenteert live de Belgische Hazes op deze eerste Koningsdag 2014! Het straatfeest begint om 12:00 uur en het optreden van deze Belgische Hazes begint rond 16:00 uur. Uiteraard gratis entree

Caterplein gaat los!

caterplein herfst

Het Caterplein is het kloppend uitgaanshart van Apeldoorn. Je vindt hier het grootste aanbod aan cafés, restaurants en andere uitgaansgelegenheden. Tijdens Koningsdag wordt het Caterplein omgetoverd tot een groot oranjefeest. Er komt een legioen aan DJ's, Lasershows, vuurspuwers, schaduwdansers, optredens van artiesten, voor ieder wat wils! Klik hier voor het promofilmpje. 

Leienplein pakt uit

koninginnedag

Op de hoek van de Korenstraat en de Nieuwstraat vind je het Leienplein. Niet voor niets wordt dit plein ook wel ''Het gezelligste plein van Apeldoorn'' genoemd. Tijdens Koningsdag is het plein een groot terras en kun je er heerlijk van het zonnetje genieten. Er komen ook verschillende artiesten optreden bij de kroegen. De informatie over welke artiesten er precies komen volgt nog. 

Koningsdag special: alle films 5 euro!

koningsdag JT

Tijdens Koningsdag kun je bij JT bioscoop Apeldoorn voor 5 euro naar de film (excl. 3D toeslag). Wil je weten welke films er draaien? Klik dan hier

Koningsdag in Ugchelen

koninginnedag

Ook in Ugchelen wordt goed uitgepakt met talloze Koningsdagactivtieiten. Wat dacht je van een brandweerspuitvoetbal wedstrijd, kleedjesmarkt en optredens waaronder Frans Duyts! Bekijk hier het programma!

Koningsdag in Beekbergen

boerderij beekbergen

In Beekbergen is er genoeg vertier! Boerderij Beekbergen organiseert een Koningsparty. Van 10:00 - 18:00 uur zijn er diverse leuke kinderactiviteiten en vanaf 18:00 uur gaat het café open. De entree is gratis!

Unieke theatervoorstelling en vuurwerkshow op Marialust!

vuurwerk

Koningsdag wordt spectaculair afgesloten met een bijzondere voorstelling en een vuurwerkshow op Marialust! Aanschouw om 22:00 uur de muziekvoorstelling 'De Kozakken' die enkel op 26 april te zien zal zijn. Het is op deze koningsdag exact 200 jaar geleden dat de Fransen de aftocht afbliezen. De voorstelling start om 22.00 uur, waarna aansluitend het vuurwerk plaats vindt (tot ca. 23.00 uur).

AA - logo BladApeldoorn (PMS356)

Maatregelen rondom Koningdag

Koningsdag betekent een groots feest voor iedereen. Om deze feestelijke dag voor iedereen veilig en plezierig te laten verlopen, neemt de gemeente een aantal maatregelen zoals wegafsluitingen en de marktverplaatsing.

Bekijk het overzicht van maatregelen.

 

koningsdag icon

Download de gratis Koningsdag App

Dat is handig! Alle activiteiten gratis en overzichtelijk op je mobiel via de speciale Koningsdag app van de gemeente Apeldoorn. Download 'm hier!  

Prinsennacht Apeldoorn
stationsdance

Tradititiegetrouw viert Apeldoorn de nacht voor Koningsdag haar Prinsennacht met talloze horeca-activiteiten. Lees er alles over in onze Prinsennachtspecial.