Winkelen in het centrum

Apeldoorn is een populaire winkelstad. Met de Hoofdstraat en de zijstraatjes en pleintjes daaromheen meer tref je meer dan 2 km winkelgebied.
Je vindt er alle bekende winkelketens, maar ook veel kleinere, bijzondere winkels.  
 

Winkelen in De Hoofdstraat 

De Hoofdstraat mag zich de langste winkelstraat van Nederland noemen. De straat begint vanaf het station en eindigt op het Caterplein. In de Hoofdstraat vind je de landelijke en internationale ketens (zoals Zara, H&M, Jack & Jones, Sneakers, Rituals, etc.) maar ook zefstandige ondernemers. De verhouding tussen de ketens en zelfstandige ondernemers is ongeveer fifty-fifty.  


Shoppen in de zijstraatjes 

In het stadshart van Apeldoorn vormen de Van Kinsbergenstraat ('t Proefstraatje), Kapelstraat, Korenstraat, Mariastraat en het Leienplein een mooi winkelgebied. Zoals je de grote ketens vooral in de Hoofdstraat vindt, zijn deze straatjes (en het plein) gevuld met veelal lokale ondernemers. Je vindt er unieke winkels, gezellige terrassen, cafés en verschillende restaurants.

Van Kinsbergenstraat (’t Proefstraatje)

De Van Kinsbergenstraat wordt niet voor niets ’t Proefstraatje genoemd. In deze straat vind je een smeltkroes van smaken door de diversiteit aan eetcafés en restaurants die hier gevestigd zijn. Een echte horecastraat dus!

Kapelstraat

De Kapelstraat ademt een bijzondere mix van eten, drinken en winkelen. Van spellenwinkel met exclusieve uitgaven tot tapasrestaurant, high tea en borrelarrangement. ’s Zomers worden er gezellige buitenfeesten georganiseerd, zoals met Koningsdag en De Nacht van Apeldoorn.

Korenstraat

De Korenstraat staat bekend om een ruime keuze aan modewinkels. Een walhalla voor liefhebbers van bekende en opkomende modemerken, design- en luxeartikelen voor alle leeftijden. Je vindt in de Korenstraat een aantal van de meest leuke boetiekjes van Apeldoorn.

Mariastraat

De Mariastraat is de schakel tussen winkelcentrum Oranjerie en de overdekte Korenpassage. De Mariastraat biedt onder andere kleding, decoratie en bedden(goed).

In de Mariastraat: Proef-locaal Het Achterom
In de Mariastraat vind je Proef-locaal Het Achterom, een gemeentelijk monument dat zich schuilhoudt aan het einde van een smalle steeg. Het Achterom beschikt over een huiselijke binnenkamer, een grote (verwarmde) serre en een prachtige binnentuin. Daarnaast is de stadsbrouwerij, waar de Veluwse Schavuyt is geboren, in dit pand gevestigd. Adres: Mariastraat 2C.


Leienplein

Het Leienplein is gelegen tussen de Korenstraat en de Asselsestraat. Op het Leienplein worden diverse evenementen georganiseerd, zoals livemuziek op o.a. Koningsdag, maar ook de jaarlijkse Mosselparty waarbij je voor een vast bedrag onbeperkt mosselen kunt eten met lekkere bijgerechten. Bij de diverse eetcafés vind je van alles op de kaart, van tapas tot Turkse specialiteiten en daghappen. Daarnaast kan ook de liefhebber van mode, interieur en vinyl zijn hart ophalen op dit centraal gelegen plein. 


Tips van Locals 

Repop

Vintageliefhebber? Neem dan eens een kijkje bij RePop. Een winkel vol met design en vintage uit de jaren '60 met vele bekende merken maar ook leuke betaalbare meubels en lampen uit de jaren '60 en '70.  Adres: Hoofdstraat 32. Meer informatie >>

Capital 

Capital is een herenmodezaak dat door twee jonge Apeldoornse ondernemers is bedacht. Het concept: mannenmode met allure. Capital zou niet misstaan in de PC Hoofdstraat met een aantal exclusieve merken die soms ook maar op een klein aantal adressen in Nederland te koop zijn. Adres: Hoofdstraat 173. Meer informatie >>

De Nootzaak 

Jawel, een notenbar midden in de stad tussen alle kleding- en lifestyle winkels! Schuin tegenover Capital vind je De Nootzaak, een winkel vol noten, zuidvruchten, delicatessen, geschenken, souvenirs, thee, chocolade en (suikervrij) snoep. Voor de echte durfal: je kan er zelfs gedroogde insecten kopen! Adres: Hoofdstraat 140. Meer informatie >>

Tip: Combineer je dagje winkelen met een gratis een stadswandeling en leer zo wat leuke feitjes over Apeldoorn. De wandeling duurt ongeveer een uurtje en je start op het Marktplein. Download deze wandeling of neem een gratis exemplaar mee bij CODA museum.

Eigen 

De Korenstraat is een walhalla voor liefhebbers van modemerken, bijzondere designartikelen en overige luxe artikelen. Je vindt er ook E I G E N, een mini-warenhuis met mooie kleding, woonaccessoires. Vanaf december dit jaar is er een heus Eigen café. In de zomer kun je genieten in de stadstuin van deze winkel. Adres: Korenstraat 112. Meer informatie >>

Tip: aan het einde van de Korenstraat (hoek Nieuwstraat) vind je een grijs pand. Dit pand heet het Leienhuis. Gebouwd met balken, binten en (vandaar de naam) leien van de oude Mariakerk, volgens een ontwerp van de bekende Apeldoornse architect Chris Wegerif. Het bekijken waard!

Mansion24 

Stap ook eens binnen bij Mansion24 aan het Leienplein: een winkelbeleving waar mannenmode, café met groot terras, vintage furniture,  vinyl en kleinschalige optredens onder één dak wordt gepresenteerd. Mansion24 is tevens iedere zondag geopend van 12:00 tot 17:00 uur en er vinden vaak diverse gratis toegankelijke instore-optredens van doorbrekende artiesten plaats. Adres: Leienplein 5-9. Meer informatie >>

 

Loop ook eens de Asselsestraat in. Daar vind je veel verrassend leuke winkels waaronder WortelWoods, Appel & Ei dat ook onderdeel is van de Eerlijkroute Winkelen Apeldoorn.

Shoebox by Oxener 

In de Korenstraat, één van de zijstraatjes van de Hoofdstraat, vind je de Shoebox Oxener. Oxener bestaat al meer dan 100 jaar en is tevens hofleverancier van de Koninklijke familie. Adres: Korenstraat 13. Meer informatie >>

Schenkers

Midden in de Van Kinsbergenstraat, in een pand dat uit 1865 stamt, is Schenkers gevestigd. Je mag hier de allerbeste koffie verwachten maar ook voor lunch of borrel is het (h)eerlijke plek. In de zaak branden ze de koffie zelf. In de brander zit vrijwel elke maand weer koffie uit een ander land. Tot nu toe kwamen die onder andere uit Brazilië, Ethiopië, Papua Nieuw Guinea, Colombia en Guatemala. Adres: Van Kinsbergenstraat 8. Meer informatie >>

Wist-je-dat.... de Van Kinsbergenstraat  in de volksmond beter bekend staat als 't Proefstraatje? Je vindt in deze straat een smeltkroes van smaken door de vele, verschillende restaurants die hier gevestigd zijn. 


 

 

Winkelcentrum Oranjerie 

In het hart van Apeldoorn ligt winkelcentrum Oranjerie. Het twee verdiepingen tellende winkelcentrum ondergaat momenteel een herontwikkeling. Naast een herindeling en renovatie van de winkels komt er extra ruimte voor horeca. Toonaangevende modeketens zoals TK Maxx en Mango hebben reeds getekend voor flagship winkelruimtes. Zij sluiten zich aan bij bestaande winkels zoals Zara en New Yorker, waarbij laatstgenoemde zijn aanwezigheid in het centrum verder uitbreidt. Meer informatie >>


Winkelcentrum de Korenpassage

Bezoek ook eens de Korenpassage, een overdekte winkelpassage met leuke winkels. Onze aanraders: Bla Bla Women met prachtige Scandinavische merken en fijne jeans. Bezoek ook een paar deurtjes verder Loft waar mode, woonaccesoires en overige hebbedingen samen komen. Even uitrusten kun je bij het Apeldoorns Koffiehuys voor een heerlijke koffie, lunch of High Tea! 


Herinrichting Marktstraat

Er staat de Marktstraat een aantal grote veranderingen te wachten. Waar de parkeerplaats eerder al plaatsmaakte voor een groen hofje, worden er binnenkort nog veel meer mooie plannen gerealiseerd om de straat een nieuwe impuls te geven. Bekijk hieronder een impressiefilmpje!


Ruime openingstijden

Over het algemeen zijn de winkels in de binnenstad op onderstaande tijden geopend.

Maandag: 11:00 uur t/m 17:30 uur
Dinsdag: 10:00 uur t/m 17:30 uur
Woensdag: 10:00 uur t/m 17:30 uur
Donderdag: 10:00 uur t/m 21:00 uur
Vrijdag: 10:00 uur t/m 17:30 uur
Zaterdag: 10:00 uur t/m 17:00 uur
Koopzondagen: 12:00 uur t/m 17:00 uur (eerste en laatste zondag van de maand).

Meer informatie over de binnenstad? 
 

Meer tips