Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

25 x  zomervakantietips

Jááá, van 17 juli tot en met zonag 29 augustus is het zomervakantie!
Weet jij al wat je met al je vrije tijd gaat doen? We hebben 25 tips voor je op een rijtje gezet.

 

1.  Apeldoorns kroonjuweel: Paleis Het Loo

Ga deze zomer zeker op bezoek bij Paleis Het Loo! Ondanks dat het paleis dicht is, zijn er vele activiteiten in de tuinen en stallen voor jong en oud. Ontdek de tuinen van het Loo die ook wel als Versailles van Nederland bekend staat. Ga zeker het dak op van het paleis, het uitzicht is adembenemend ! Reserveer ten alle tijde vooraf online je ticket! 

Voor de kleintjes: Prins(es) voor een dag! 

De kleintjes kunnen van dinsdag t/m donderdag tot en met 20 augustus terecht voor de Prinsen-en Prinses

Zomerdagen

Van vrijdag tot en met maandag zijn er Zomerdagen op Paleis Het Loo. Op meerdere plekken staan verhalenpodia. In de tuinen kun je luisteren naar de verhalen 'Pronken in de tuin' en 'Beelden met een verhaal'. Voor de kids is er een leuke speurroute door de tuin.

Muziek op zondag 

Op de laatste zondag van juli, augustus en september speelt er een muziekensemble om 11:00 uur op het Stallenplein en om 14:00 uur bij de Colonnades achterin de tuinen. De muziek op zondag concerten duren ongeveer één uur en zijn geïnspireerd op de prachtige omgeving en de periode waarin de tuinen zijn ontworpen.


2. 50 jaar apen in de stad!  

Een dagje aapjes kijken is altijd leuk! De Apenheul mag je daarom zeker niet missen op je bucketlist Apeldoorn. Maar wist je dat de Apenheul dit jaar 50 jaar bestaat en er talloze extra activiteiten georganiseerd worden? Wat dacht je speciale zomeravonden in de weekenden in de Apenheul maar ook een heuse kidsapenroute in de binnenstad van Apeldoorn. Meer informatie > >


3. (Speelweide) Berg en Bos 

Gratis uitjes? Ook die vind je in Apeldoorn! Een must see en do is natuurpark Park Berg en Bos. In dit prachtige stadspark kun je terecht voor divere wandelingen. De 2 kilometer wandeling leidt je o.a. lang de wilde zwijnen en het hertenkamp!  Het park bevat tevens een grote speelweide met een waterspeelplaats met een groot klimrek en een groot grasveld om een balletje te trappen.  Tegenover de fontein,  aan het einde van de Jubileumlaan staat een uitkijktoren van 26 meter hoog op een heuvel van negen meter. Vanaf de bovenste omloop van deze toren heeft men uitzicht over Berg & Bos en verre omgeving. Op heldere dagen reikt het zicht tot Deventer en Zwolle (circa 40 km). De toren heeft een klim van 128 treden waardoor je boven de hoogste boomtoppen uitkomt. Een prachtig uitzicht!

 


4. Wandel erop los! 

Of je nu een fanatiek wandelaar bent of liever op je gemak de stad verkent, voor iedereen is er een geschikte wandleing te vinden in Apeldoorn! Voor de kleintjes zijn er diverse leuke waaronder wandelingen waarbij Het Kabouterpad in Hoenderloo, het Blote Voetenpad in Twello en een wandeling op het Kootwijkerzand (de grootste zandbak van de Veluwe) echte aanraders zijn. Wil je meer of the road? Ontdek dan de vele klompenpaden. Ze brengen je naar plekken waar je niet zo snel komt en gaan over onverharde paden, boerenland, heide en bos.  Meer informatie over wandelroutes in Apeldoorn >> 


5. Papierfabriek De Middelste Molen 

Apeldoorn heeft een historie met de papierindustrie. In eerste instantie leg je associatie niet zo snel. Toch speelt Apeldoorn al sinds de zestiende eeuw een grote rol in het produceren van een veel gebruikt product: papier. De vele beekjes, meertjes en riviertjes bleken in het verleden bij uitstek geschikt voor de aanleg van papiermolens. Maar liefst 168 papiermolens waren in werking in 1740. Anno 2020 vind je in Loenen de enige  werkende papierfabriek in Nederland die nog gebruik maakt van waterkracht: De Middelste Molen. Met eigen ogen kun je zien hoe in de negentiende eeuw op ambachtelijke wijze papier werd geproduceerd. Je waant je even terug in de 19e eeuw wanneer je bij de ratelende en bonkende machines staat. De Midddelste Molen is open van dinsdag t/m zaterdag tussen 10:00 en 16:00 uur, maar reserveer vooraf je kaartje!  Leuk voor jong en oud. Tip:  Er is een leuke wandelroute van 8 kilometer langs de Middelste Molen >> 


6.  Hoge hoogtes bij Klimbos Veluwe 

Klimbos Veluwe in Apeldoorn is wat je noemt het klimbos der klimbossen. Hier vind je maar liefst 8 verschillende klimavonturen en circa 120 verschillende overgangen. Oplopend in moeilijkheidsgraad en hoogtes van 2 tot niet minder dan 18 meter. Daar word je wel even stil van… heel even maar, want je weet: klimmen in zo’n bos wordt lachen, gieren, brullen! Betaalde toegang. Meer informatie >>


7. Indoor speelplezier voor de kids! 

Slecht weer? Bezoek dan het indoorspeelparadijs Monkey Town voor kinderen van 1 tot 10 jaar. Er zijn gigantische en klautertoestellen, vol uitdagende tunnels en geheime gangjetjes en natuurlijk de bekende ballenbakken, superlego, trampolines en luchtkussens. Apeldoorn heeft daarnaast ook  2 indoor trampolineparken: Street Jump en Krazy Kangaroo waar de kids hun energie kwijt kunnen. Ook ZER055 kun je toevoegen als een uitdagend dagje uit bij slecht weer (maar ook goed weer ;-). Naast elektrisch karten, glow bowling en lasergamen vind je er ook mini escape rooms, een virtual reality arena, een interactieve klimwand en diverse arcadegames. 

 


8. Het Aardhuis: wandelen en wild spotten

Het Aardhuis is een het prachtige, voormalig jachtchalet van koning Willem III bij Hoog-Soeren, gemeente Apeldoorn.  Het staat boven op de Aardmansberg. Koningin Juliana liet er in 1972 een voorlichtingscentrum inrichten over natuur en wild. Haar opvolgers zetten dit voort. Als je het jachtchalet ziet, moet je een beetje denken aan een huis in de Alpen. Er is een leuke wandelroute uitgezet van 3 kilometer. Daarbij kom je ook lang een wildobservatieplek waar je edel-en damherten kunt aanschouwen! 

 


9. Een ritje met de nostalgische stoomtrein

Stap in en reis mee! De reis met de stoomtrein voert over de meer dan honderd jaar oude spoorlijn tussen Apeldoorn en Dieren. Het traject maakt deel uit van de zogenaamde Koninglijn, welke oorspronkelijk Dieren via Apeldoorn en Zwolle verbond. Stap zeker even uit bij Station Beekbergen, het hart van het levend spoorwegmuseum. Vergeet niet vooraf te reserveren! 


10.  Zomers programma bij Kasteel Cannenburch 

Net iets buiten Apeldoorn vind je Kasteel Cannenburch en stamt uit de middeleeuwen. De  beroemde veldheer Marten van Rossem het kasteel in 1543 kocht, was het een ruïne. Bovenop de resten bouwde hij het huidige Kasteel Cannenburch. Waarom de Cannenburch op deze plek op de Veluwe is gebouwd, is niet bekend. Tegenwoordig is kasteel Cannenburch open voor publiek en worden er leuke evenementen en activiteiten georganiseerd. Wat dacht je van een ontmoeting met de kasteelbewoners, zomerse avonden of dobber in stijl in de kasteelvijver! 


11. Leerzaam en leuk: Canadian Walk 

Op 17 april 1945 werd Apeldoorn bevrijd. Ontdek de oorlogsgeschiedenis van Apeldoorn via de audiotour Canadian Walk. Zo ontdek je tijdens de tour de bunker van rijkscommissaris Seyss-Inquart, de hoogste nazi in Nederland uit de 2e Wereldoorlog.  Je hoort tijdens de tour o.a  fragementen van de Canadese militairen die Apeldoorn bevrijd hebben. Langs de route liggen 26 maple leaf-tegels, die allemaal hun eigen stukje Apeldoornse geschiedenis vertellen. Tijdens de audiotour word je meegenomen naar Canada, de stranden van Normandië tot aan de grens van Apeldoorn waar dappere mannen de stad bevrijdden. De audiotour loop je in circa een uur en eindigt in de binnenstad van Apeldoorn. 


12. Waterpret 

Het is zomer in Apeldoorn! Houd je hoofd koel en neem bijvoorbeeld een duik in het grootste openluchtzwembad van Nederland, het Boschbad. Vergeet niet van te voren een kaartje te kopen anders kom je er niet in! Is het Boschbad toch volgeboekt? Check dan even bij Malkander, een heerlijk zwembad waar  zowel een binnen- als buitenzwembad is.

Net iets buiten Apeldoorn vind je recreatiegebied Bussloo met een groot meer! Voor de kleintjes is er een heus kinderstrand en je vindt er in het gebied meerdere kiosken waar je terecht kunt voor eten & drinken. Bussloo is ook een heerlijke plek voor een wandeling,  in circa 8 kilometer loop je het meer rond. Het recreatiegebied is gratis toegankelijk, alleen de parkeerkosten worden in rekening gebracht. 

 


13. Bisondere Excursie

Hij is gemiddeld bijna drie meter lang, weegt 500 kilo en kan een snelheid halen tot 50 km per uur. Maak kennis met de wisent; dit imposante neefje van de Amerikaanse bison is een tijdje geleden uitgezet op het terrein van Staatsbosbeheer bij Radio Kootwijk. Ze grazen in open valleitjes en nemen graag een zandbad in de open vlakte. Met een lengte van bijna 3 meter zijn het flinke dieren en niet voor niets de grootste landzoogdieren van Europa. Er vinden wekelijks leuke excursies plaats naar het wisentgebied. 

 


14. Wereldse Welness 

Ben je toe aan een lekker dagje ontspanning? Na een drukke week gehad te hebben even bijkomen en relaxen. Haal energie uit de onstpanning die een wellness resort je kan geven. Je bent in een omgeving waar je niet omringd bent door je dagelijks dingen. En dat blijkt heerlijk te zijn, zeker als je in een wellness resort bent. Zalig om te doen! Nou ja, om niets te doen eigenlijk... Je kunt o.a. terecht bij Thermen Bussloo en de Veluwse Bron. 


 

15. Alle ingredienten voor een dagje weg: Park Hoge Veluwe 

Het Nationale Park De Hoge Veluwe staat bekend als de groenste schatkamer van Nederland! De vennen strekken zich uit, stuifzand laat zich door de wind meevoeren en in de verte graast een edelhert. In het park zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt. Als je het park op de fiets wilt verkennen, dan kunt je gebruik maken van ruim 40 kilometer aan fietspaden, in het Park verspreid staan 1800 witte fietsen waar je gratis gebruik van kunt maken, je kunt natuurlijk ook met je eigene fiets het park in. Om te wandelen zijn er 13 verschillende paaltjesroutes.

 Kröller-Müller museum

Midden in het park vind je het wereldberoemde Kröller-Müller museum. Dit museum herbergt de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld: bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen. In de Van Gogh Galerij zijn in wisselende opstelling circa 40 werken van Vincent van Gogh te zien. Daarnaast zie je er topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondria! 


16. IJsjes! 

Een ijsje eten in de vakantie hoort erbij! In Apeldoorn vind je talloze ijssalons maar van je lijstje moet je zeker het IJsje van Co afvinken. Iedereen uit Apeldoorn is hiermee opgegroeid. Een must-visit voor elke ijsliefhebber. Niet voor niets staan mensen graag in de rij voor een heerlijk ambachtelijk softijsje! 

17. Proef de stad: 10 x wereldse keukens in Apeldoorn

Apeldoorn barst van de adresjes waar je aan kunt schuiven voor een heerlijke lunch of uitgebreid diner met een grote diversiteit aan wereldkeukens, van Frans tot Japans. En als je dan een dag in Apeldoorn of omgeving spendeert, is het natuurlijk altijd prettig om een lijstje achter de hand te hebben met culinaire hotspots die het bezoeken (en proeven!) absoluut waard zijn. Bon appétit! We hebben 10 lekkere adresjes voor je op een rij gezet! 


18. De grootste zandbak van Apeldoorn 

Het Kootwijkerzand wordt ook wel 'de Sahara van de Lage landen' genoemd. Het landschap kenmerkt zich door uitgestrekte zandduinen en heidevelden met verspreid daarin groene vliegdennen. Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. Het is er fantatisch wandelen en ook voor de kids is het één grote zandbak met fantastisch uitkijkpunt!


19. Ontdek de geheimen van het Uddelermeer

In de gemeente Apeldoorn vind je het Uddelermeer. Het Uddelermeer is geen gewoon meer maar een geologisch overblijfsel uit de laatste ijstijd. Het is een zogeheten pingoruïne, een ingestorte ijsheuvel. Naast het meer ligt de Huneschans, een middeleeuwse ringwalburg. Het meer en de burcht vormen samen al eeuwenlang een spannende combinatie waarbij de Dondergod, Donar, een belangrijke rol speelt.  


20. CODA museum 

Ontdek de mooiste verhalen, proef van kunst en cultuur in hét cultuurhuis van Apeldoorn. CODA is een bron van inspiratie voor zowel jong, al oud. CODA Museum is toonaangevend. CODA toont een bijzondere sieradencollectie en een wisselende tentoonstelling collectie beeldende kunst! In de bibliotheek aan de andere kant vind je een fantasiche glijbaan voor de kids of ontdek het café met prachtige binnentuin. In het winkeltje van CODA vind je vele leuke snuisterijen. 


21. Stadstuinen met horeca 

Kijk je er net als wij elke keer weer naar uit om met vrienden te genieten van een heerlijke lunch of diner? Maar wil je een keer iets extra’s? Want een lunch of diner met vrienden wordt nog leuker als je daar een binnentuin bij bedenkt. Weer eens wat anders dan een terras en vaak nóg mooier ook. Met al die bloemen en planten. Precies om die reden gingen wij eropuit en zochten we de mooiste binnentuinen in Apeldoorn die perfect zijn om bij mooi weer te bezoeken!

 


22. De hoogste waterval van Nederland: De Loenense waterval

Net buiten het dorpje Loenen vind je de hoogste waterval van Nederland met een verval van maar liefst 15 meter: De Loenense Waterval.  Leuk voor kids en een prima vertrekpunt voor een heerlijke wandel- en fietstocht.


23. Natuur snuiven in en om Apeldoorn 

Zin in een lekkere wandeling of even lekker luieren, kies een mooi natuurgebied! Bezoek zeker eens het Paleispark, De Loenermark en T Leesten. Zo ontdek je echt unieke plekjes! Enne, vergeet niet dat vanaf medio augustus de hei in bloei staat! 


24. Kinderparadijs Malkenschoten: kinderboerderij en attracties! 

Bouw je eigen hut, klim en klauter er op los in het uitdagende parcours of stap met je vrienden in de waterfietsen! De dieren voeren, spetteren op de spetterplek, trampoline springen, midgetgolfen en een rondje over het park in de Binkybus. Je ontdekt het bij Kinderparadijs Malkenschoten. Na het spelen is het heerlijk zitten en smullen op het grote en deels overdekte horecaterrein. Leuk voor kids van 0 tot 12 jaar! 


25. Pretpark Julianatoren 

Tegenwoordig is het natuurlijk dé plek waar tv-helden meneer Kaasgaaf, mevrouw Suikerspin en Jul & Julia wonen: kinderpretpark Julianatoren. Maar wist je dat de Julianatoren al meer dan honderd jaar oud is? Inmiddels telt het populaire pretpark meer dan zestig attracties voor jong en oud. Een onvergetelijk dagje uit voor het hele gezin! Vergeet vooraf niet online te reserveren! 

Heb jij nog een leuke tip die zeker niet in dit rijtje mag ontbreken? Mail 'm ons!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!