Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

5 x dingen die je nog niet wist over Baboe

Heb je 'm al gespot? Onze grote stadsgorilla Baboe is sinds kort weer terug in Apeldoorn. De enorme gorilla maakte onlangs na zo'n anderhalf jaar zijn rentree op het Markttorentje. In 2019 was het gevaarte ook al zo'n half jaar op het torentje te zien. Apenheul schonk het kunstwerk destijds aan de binnenstad van Apeldoorn. Wij zetten 5 dingen die je nog niet wist over Baboe op een rijtje!

#1 Zo groot is stadsgorilla Baboe

De enorme opblaasgorilla Baboe kijkt sinds kort weer vanaf het torentje op het Marktplein uit over de stad. Hij is maar liefst 10 meter hoog (!) en is daarmee wederom het grootste kunstwerk van de Apeldoornse binnenstad.


#2 Baboe is gemaakt door een heuse kunstenares

Ja, dat lees je goed! Baboe is speciaal voor Apeldoorn ontworpen door internationale kunstenares Lisa Roet, die met de aap als muze al verschillende grote steden wereldwijd heeft gesierd. Roet is een Australische kunstenaar die woont en werkt in Melbourne. Ze is geïnteresseerd in de relatie tussen de mens en primaten, verwerkt al 30 jaar beelden van apen in haar ontwerpen en heeft al meerdere gebouwen voorzien van kunstwerken.Via haar website kun je haar bijzondere werk bekijken.

'Golden Monkey', een werk van Lisa Roet in Hong Kong


#3 Deze aap heeft model gestaan voor de creatie van Baboe

We weten nu dat 'King Kong' maar liefst 10 meter hoog is en gemaakt is door de Australische kunstenares Lisa Roet. Maar wist je ook dat het kunstwerk Baboe is gebaseerd op een inwoner van Apenheul: gorilla Bao Bao? De zilverrug Bao Bao kwam twee jaar geleden als vrijgezelle man vanuit Taipei Zoo in Taiwan naar Apeldoorn om leider van de groep te worden en voor nageslacht te zorgen. Daarvoor leefde hij jaren zonder vrouwen en had hij geen nageslacht. De gorilla paste goed in de groep, en dit jaar is zijn allereerste nageslacht geboren in het park!


Zilverrug Bao Bao, de aap waar Baboe op gebaseerd is.


Vrouwtjesgorilla Gyasi​ is in maart dit jaar bevallen van een kerngezond jong, waarvan Bao Bao de vader is.


#4 De stadsaap houdt niet van slecht weer

Ook een interessante kwestie: waar is Baboe eigenlijk van gemaakt? Van steen? Metaal? Piepschuim of misschien wel papier maché? Zeker niet! De gorilla is gemaakt van een duurzaam, brandveilig, waterdicht opblaasbaar materiaal; te vergelijken met een luchtballon. Alle losse delen zijn met de hand genaaid en gedetailleerd om textuur en details te creëren. Twee ventilatoren zorgen ervoor dat het kunstwerk opgeblazen blijft. Bij slecht weer (boven windkracht 5) wordt Baboe neergelaten, zodat 'ie op een veilige plek kan bivakkerern tot het weer het weer toelaat om 'm op te blazen. 


#5 Om deze reden is Baboe terug in Apeldoorn

Dat Baboe weer terug in Apeldoorn is, is wat ons betreft een heugelijk feit. Maar waarom is 'ie eigenlijk weer back in town? Dat heeft alles te maken met het 50-jarig bestaan van Apenheul. Een bijzondere mijlpaal die hij natuurlijk niet aan zich voorbij kon laten gaan! En dit jubileum wordt niet alleen in het dierenpark zelf gevierd - met een beetje mazzel mag het later deze maand weer open - maar ook in de binnenstad. Zo staat het Buitenmuseum in het teken van 50 jaar Apenheul en wordt er een bijzondere Apen speurroute voor kinderen uitgezet. Meer informatie hierover volgt binnenkort!


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!