Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Theatervoorstelling 'Aan de Vooravond'

Zaterdag 10, zondag 11 en maandag 12 juli en woensdag 8, donderdag 9 en vrijdag 10 september 2021 | Theater Orpheus

'Aan de Vooravond' is een aangrijpend, autobiografisch toneelstuk van Eli Asser over de patiënten en verzorgers van de joods psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch aan de vooravond van de deportatie naar Auschwitz. Het is een theaterstuk over zijn meest dramatische oorlogservaring, ruim een halve eeuw geleden.

Het Apeldoornsche Bosch

Het Apeldoornsche Bosch was een joodse psychiatrische instelling, die van 1909 tot 1943 gevestigd was aan de Zutphensestraat te Apeldoorn. Deze instelling is de geschiedenis in gegaan als een locatie waar zich een vreselijk oorlogsdrama heeft afgespeeld. In januari 2020 is het 76 jaar geleden dat de instelling werd ontruimd door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 1200 patiënten én personeelsleden werden afgevoerd naar Auschwitz, waar zij direct bij aankomst werden vermoord. Lees hier meer over Het Apeldoornse Bosch >>

Foto: CODA Archief (De Bruin's Boekhandel Apeldoorn)


Over het toneelstuk

Stel je eens voor. Je bent verpleger in een joodse psychiatrische inrichting en je weet dat de Duitse bezetter op het punt staat de patiënten op te halen voor deportatie naar Auschwitz. Wat zou jij doen? Vluchten of blijven? Kies je voor de zekerheid van je eigen leven of geef je die zekerheid op voor de veiligheid van anderen?

Aan de vooravond van het leeghalen van de joodse psychiatrische inrichting door de nazi's, wikken de verplegers of ze zullen vluchten, of meegaan met de patiënten naar Auschwitz. Komedieschrijver Eli Asser was een van de verplegers. Samen met zijn vriendin, Eefje Croiset, vluchtte hij op 21 januari 1943 uit de inrichting Het Apeldoornsche Bosch. Het echtpaar Asser overleefde de oorlog, alle patiënten werden vergast.

Dit toneelstuk, over een van de meest aangrijpende gebeurtenissen in de geschiedenis van Apeldoorn, is nog nooit in Apeldoorn opgevoerd. In 2021, 76 jaar na de bevrijding, is het de hoogste tijd daar verandering in aan te brengen. Het verhaal moet, ook of misschien wel juist in deze tijd, nog steeds verteld. Bovendien worden wij niet allemaal voor zulke ingewikkelde keuzes gesteld in ons leven… of het nu gaat om leven of dood, of de toekomst van onze (klein)kinderen. 


Over Eli Asser

Elias (Eli) Asser (Amsterdam 1922 - 2019) was scenarioschrijver en tekstdichter. Hij werkte veel samen met Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Publieke bekendheid verwierf hij o.a. met MiMoZa, 't Schaep met de 5 pooten en Citroentje met suiker. Zijn laatste actieve jaren, na zijn hartinfarct, legde Asser zich toe op werk, waarbij zijn Joodse achtergrond een belangrijke rol speelde. In die periode schreef hij ook het toneelstuk Aan de Vooravond.


Praktische info

  • Speeldata: Zaterdag 10, zondag 11 en maandag 12 juli en woensdag 8, donderdag 9 en vrijdag 10 september 2021
  • Aanvang: 20:00 uur
  • Tickets: Rang 1 € 19,50, rang 2 € 15,- incl. servicekosten
  • Facebook-event
  • Tickets & meer info
  • Plan je route

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!