Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek
Filteren
Waar heb je zin in?
Welke dag?
Afhalen en bezorgen
Attracties
Bezienwaardigheden
Locatie

Nationaal Ereveld Loenen

Nationaal Ereveld Loenen

Nationaal Ereveld Loenen is een ongewone begraafplaats. Het is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen, als ook gewone burgers: mannen, vrouwen en kinderen. Zij verloren allen hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna- zoals in voormalig Nederlands-Indië of de meer recente (vredes-)missies. De graven liggen niet in strakke rijen op een gladgeschoren grasveld, maar in het bos, verspreid langs slingerende paden.​ Ereveld Loenen heeft ook een kinderspeurroute, deze duurt circa half uur, het boekje kun je afhalen bij de ingang rechts voor het Ereveld Loenen. 
Het Ereveld is geopend op woensdag t/m zondag van 10:00 tot 16:00 uur 

Op donderdag 26 november 2020 is het Herdenkings- en educatiecentrum geopend. In dit multifunctionele herdenkings- en educatiecentrum staan verhalen centraal over Nederlandse oorlogsslachtoffers en de inzet van Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog en actuele internationale (vredes)missies. Het centrum beschikt over een aula-functie voor zowel de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen als voor het Nationaal Ereveld Loenen. Het landschap van de veteranenbegraafplaats en de ruimte rondom het nieuwe centrum zijn ontworpen door Karres en Brands Landschapsarchitecten. Het centrum is geopend op woensdag t/m zondag van 10:00 tot 16:00 uur.

Tevens is een langgekoesterde wens van velen gerealiseerd: een plek waar veteranen – en desgewenst hun partner – kunnen worden begraven of hun as kan worden uitgestrooid, de Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen. Een plek die recht doet aan hun inzet voor vrede en veiligheid; een plek voor nabestaanden en bezoekers, met een herdenkings- en educatiecentrum. Alles uit eerbied voor onze veteranen. De Veteranenbegraafplaats is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur. 

Let op: Het Herdenkings- en educatiecentrum en de Veteranenbegraafplaats hebben een andere parkeerplaats dan Ereveld Loenen (stukje voorbij Ereveld rijden en dan naar rechts). 

Gratis rondleidingen 

Vanaf maart tm oktober 2021 zullen er iedere zondag rondleidingen gegeven worden over Ereveld in combinatie met Veteranenbegraafplaats en het Herdenkings- en Educatiecentrum.

 

 

 

Groenendaalseweg 64, Loenen
070 - 31 31 080

Gratis

Ereveld: dagelijks tussen 09.00 en 17.00 uur.
Herdenkings- en educatiecentrum: woensdag t/m zondag van 10.00 tot 16.00 uur.*
Veteranenbegraafplaats: dagelijks van 9.00 t/m 17.00 uur.

*Het is mogelijk dat de tentoonstelling tijdelijk gesloten is in verband met een uitvaart op de veteranenbegraafplaats.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!