6 x fietsroutes langs knooppunten

6 x fietsroutes langs knooppunten

Fietsroutes en knooppunten in Apeldoorn

Voor wie dol is op fietsen, dan mag Apeldoorn en omgeving zeker niet ontbreken op het lijstje. Rondom Apeldoorn vind je namelijk de meest prachtige bossen waar je uren kunt dwalen door uitgestrekt en gevarieerd woud. Bereid je voor op de nodige klimmetjes, want op sommige plekken is het heuvelachtig. De hoeveelheid groen en diversiteit aan attracties maken dit tot een bijzondere regio. Het koninklijke Apeldoorn bevindt zich in hartje Veluwe; stedelijkheid en natuur vinden elkaar hier op een unieke manier.

Hieronder lichten we zes verschillende fietsroutes uit die ook uitgebreider terug te vinden zijn in het fietsboekje. In dit boekje vind je vijf verschillende fietsroutes die je voeren door de mooiste gebieden in Apeldoorn en omliggende dorpen. De routes beslaan allemaal een ander gebied rondom Apeldoorn en zijn gemaakt op basis van het fietsknooppuntennetwerk. Fietsen via het fietsknooppuntennetwerk is heel eenvoudig; je volgt al fietsend de bordjes van het ene genummerde knooppunt naar het volgende. Bij elk knooppunt vind je een informatiepaneel met overzichtskaart en nuttige informatie. Liever zelf (een deel van) je route bepalen? Ook dat is heel makkelijk met het fietsknooppuntennetwerk. Bekijk de kaart en bepaal zelf je route en afstand met behulp van de knooppunten.

1. ‘In de sporen van Het Loo’ (35 km)

Deze fietstocht voert je vanuit de binnenstad langs de historie van de Oranjes. Via pittoreske dorpen fiets je over glooiende heidevelden en door uitgestrekte bossen. Onderweg kom je langs plekken die op een manier herinneren aan het rijke, royale verleden van Apeldoorn. In Kroondomein Het Loo kun je vanuit knooppunt 9 een uitstapje maken naar Het Aardhuis, dat in 1861 werd gebouwd in opdracht van Koning Willem III. Tussen knooppunt 51 en 84 kun je bovendien een bezoek brengen aan Paleis Het Loo, de plek waar de koninklijke familie meer dan 300 jaar lang woonde en werkte. Via de statige Loolaan passeer je één van de mooiste blikvangers bij het centrum van Apeldoorn, de Grote Kerk, en fiets je zo weer de binnenstad in.

Het Aardhuis in Apeldoorn
Luchtfoto van de Grote Kerk in Apeldoorn
Natuur in Paleispark Het Loo in Apeldoorn
Prachtige paleistuinen bij Paleis Het Loo in Apeldoorn

2. ‘Hoenderloo – Planken Wambuis’ (50 km)

Vanuit het Tourist Information punt in Hoenderloo fiets je in noordelijke richting, waar de Hoog Buurlose heide zich in een fraai panorama ontvouwt. Je passeert onder andere het leefgebied van een kleine kudde wisenten; het neefje van de Amerikaanse bizon die sinds april 2016 op de Veluwe leeft. Deze route leidt je bovendien langs het Wekeromse Zand, waar je een IJzertijdboerderij met raatakker kunt bekijken. Je fietst over de Eder Heide, waar bossen plaatsmaken voor heidevelden en waar je kunt genieten van de zang en spectaculaire vluchten van de veldleeuwerik. Vervolgens vervolg je je tocht door het noordelijk deel van natuurgebied Het Planken Wambuis en fiets je dwars door de bossen via het gezellige Otterlo weer terug naar Hoenderloo.

Schapen op de heide in Apeldoorn
Fietsen in Nationale Park de Hoge Veluwe bij Apeldoorn
Ontdek het koninklijk spoor van Apeldoorn met de belevingsfietsroute Royal Ride

Tip!

Verleng je route met de nieuwe route ‘Royal Ride’. Een route van 12 km die via een audiotour op 16 koninklijke hotspots in en rondom de stad verhalen vertelt over de sporen van de koninklijke familie.

Meer informatie

3. ‘Rondje IJsselvallei’ (50 km)

Deze lange fietsroute voert je grotendeels door landbouwgebied naar de uiterwaarden van de IJssel. Je fietst vanaf het prachtige dorp Beekbergen langs het Apeldoorns Kanaal en de Beekbergse Beek naar Voorst. Vervolgens fiets je via de Voorster Klei met in de verte de ruïne van slot Nijenbeek door de bossen bij Klarenbeek weer terug naar Beekbergen. Op deze terugweg kun je een (wandel)uitstapje maken door het Beekbergerwoud. De ingang vind je tussen knooppunt 95 en 94. Ook een uitstapje waard is Papierfabriek De Middelste Molen, een museum en papiermolen waar ze nog op ouderwetse manier papier maken. Fiets vanaf knooppunt 91 via 52 richting 58, waar je aan je linkerkant papiermolen treft.

Veluwsche Stoomtrein in de herfst in Beekbergen
Papierfabriek De Middelste Molen in Loenen

4. ‘Posbank – Loenermark’ (60 km)

Het Veluwemassief met de Loenermark en Posbank is tijdens de voorlaatste ijstijd, ongeveer 150.000 jaar geleden, gevormd. Deze fietstocht neemt je mee naar die periode en het ontstaan van het glooiende landschap met zijn heuvels en dalen. Vanuit Loenen fiets je door het Nationaal Park Veluwezoom, een groots natuurgebied met uitzichten over bossen, heideheuvels en zandverstuivingen, richting Rheden. Daarna vervolg je de route weer terug in noordelijke richting. Je fietst nabij knooppunt 86 door het Deelerwoud, een prachtig landschap met bossen en heidevelden, rijk aan wild zoals edel- en damherten. Bij knooppunt 43 kun je natuurgebied Het Leesten bezoeken. In Lieren vind je nabij knooppunt 93 de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij met oude stoomlocomotieven, spoorrijtuigen.

Schotse hooglander op de Posbank bij Apeldoorn
Heide in natuurgebied het Leesten

5. ‘Staverden – Garderen’ (61 km)

Deze fietsroute voert door de landbouwenclave rond Garderen, Uddel, langs de Staverdense beek, over de Ermelose heide en door het bosrijke gebied bij Kootwijk. Hier ontdek je het stuifzand, de oude eikenbossen en jeneverbessen. In het voorjaar zingen de vogels en spot je wilde zwijnen, in de winter kom je de klapekster tegen. Stap bij knooppunt 81 zéker even de fiets af om Radio Kootwijk te bezichtigen; een monumentaal, voormalig zendstation dat verrijst in het hart van een gebied van heidevelden. Vanuit knooppunt 61 kun je ook een bezoek brengen aan het Uddelermeer. Vanuit Uddel fiets je via Nieuw-Milligen en het dorpje Assel weer terug naar het startpunt.

Radio Kootwijk in Apeldoorn
Radio Kootwijk in Apeldoorn

6. ‘Wildspotfietsroute’ (41,6 km)

Opzoek naar edelherten, reeën, vossen, zwijnen en Schotse hooglanders in en om Apeldoorn? Voor het spotten van wilde dieren hoef je absoluut het vliegtuig niet in te stappen richting verre oorden… Apeldoorn leent zich als hoofdstad van de Veluwe uitstekend als avontuurlijk decor. Apeldoorn en omgeving kent diverse wildspotkijkpunten- en observatieplaatsen en een uitgebreid fietsknooppuntennetwerk. Kortom: de ideale omgeving voor een belevingsfietsroute in het teken van wildspotten! Meer informatie>>

Wildobservatiepost Loenen
Wild spotten in de Apeldoornse bossen
Wildobservatiepost Loenen
Wildobservatiepost Loenen
Fietsen in het Oranjepark in Apeldoorn

Ontdek de IVN Routes app

Wist je dat er in de IVN Routes app nog veel meer gratis routes te vinden zijn waarmee je gemakkelijk offline de natuur kan beleven? Er zijn zowel wandelingen als fietsroutes beschikbaar, waarbij je ook nog een stukje (natuur)educatie mee krijgt als je op pad bent. Met de IVN Routes app heb je dus praktisch gezien je eigen IVN gids op zak. Handig! Download de app gratis in de Google Play Store of de App Store. Ook het downloaden van routes is kosteloos.

Meer informatie

Meer inspiratie voor jouw Apeldoorn-avontuur

#inapeldoorn