Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Ontdek het Beekbergerwoud

Optimaal genieten van natuur!

Even ten zuiden van Apeldoorn ligt het Beekbergerwoud. Dit was ooit het laatste oerbos van Nederland. Vandaag de dag ontwikkelt deze plek zich met de hulp van Natuurmonumenten tot een gevarieerd natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen. Na een duurzaam herstel van het vlonderpad en de opgehoogde zandpaden kun je als fervent wandelliefhebber weer een ronde door dit bijzondere natuurgebied maken.

Foto: Natuurmonumenten

Beekbergerwoud

Het Beekbergerwoud vormt met ruim 100 hectare een moerasgebied met nu nog jonge zogenaamde elzenbroekbossen en natte graslanden. Het was ooit het laatste oerbos van Nederland, totdat in 1871 de laatste boom werd geveld. In totaal bleef het Beekbergerwoud zo’n 8.000 jaar (!) ongeschonden. Daarna kwam er een agrarisch gebied met weilanden en akkers. Natuurmonumenten is in 2006 begonnen met herstel van het gebied en probeert daarbij iets van de sprookjesachtige wildernis terug te brengen. Je kunt in het Beekbergerwoud wandelen vanaf de parkeerplaats aan de Woudweg in Klarenbeek.

In het gebied is een wandeling van 2,5 kilometer uitgezet. Je slingert al wandelend door een prachtig, gevarieerd dat grotendeels bestaat uit grassen, riet en bomen. Wist je trouwens dat er een kleine uitkijktoren is die je kunt beklimmen en vanuit waar je een prachtig uitzicht over het gebied hebt? Veel van de paden bestaan uit houten vlonderpaden en er zijn regelmatig stapstenen verwerkt in het pad. Een aanrader om eens een rondje te doen!


Over het gebied

Het Beekbergerwoud is een bijzonder natuurgebied om te beleven, want de omstandigheden voor unieke natuur zijn nog altijd aanwezig:

  • Op een aantal plaatsen welt voedselarm water - kwelwater - uit de bodem op. 
  • En zijn nog steeds zeldzame planten uit het voormalige moerasbos aanwezig.
  • Zaden van oorspronkelijke bomen en planten zaten nog in de grond en kunnen weer ontkiemen.

Ook bijzonder: met oude betonnen elementen van vliegveld Twente is er door Natuurmonumenten een winterverblijf gemaakt voor de vleermuizen in het Beekbergerwoud. Vlinders, padden, kikkers en salamanders maken ook gebruik van dit verblijf. Je komt er langs als je het pad volgt.

Meer lezen over dit bijzondere gebied? Bekijk de website van Natuurmonumenten >>


Werkzaamheden afgerond

Om veiligheidsredenen was het Beekbergerwoud dus een lange tijd afgesloten voor wandelaars. De onderconstructie en planken van het houten vlonderpad door het natuurgebied waren aan vervanging toe. Het vlonderpad, dat ongeveer 1 kilometer lang is, werd daarom door vrijwilligers van Natuurmonumenten onder handen genomen. Daarbij is er veel handmatig werk verricht, aldus Natuurmonumenten. Inmiddels is het gehele natuurgebied dus weer opengesteld voor publiek en kun je weer een rondje maken!


Praktische info


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!