Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Unieke Apeldoorn Remembers film verbindt verleden en heden 

 

Op woensdag 5 mei viert Apeldoorn de Nationele Bevrijdingsdag. Dit jaar zonder festivals en duizenden bezoekers maar wel door middel van een unieke Apeldoorn Remembers film.  De korte film Apeldoorn Remembers is een digitale ode aan 76 jaar vrijheid. Opgenomen zonder publiek maar daardoor treffend en impactvol door de leegte en stilte en waar verleden en heden herdacht worden maar ook gevierd.

 

 

Over Apeldoorn Remembers

De Apeldoorn Remembers film laat historische beelden zien maar ook hedendaagse kunstvormingen van vrijheid. In de film zijn beelden terug te zien van afgelopen 17 april, dé bevrijdingsdag van Apeldoorn van 17 april dit jaar. Opnames met o.a. de ontsteking van het bevrijdingsvuur, de lichtbundels die over Apeldoorn schenen en een uitgelichte Grote Kerk. De film is daarnaast aangevuld met historische beelden van Vereniging Oud Apeldoorn en een uniek muziekstuk dat is gecomponeerd en uitgevoerd door de 48th Highlanders of Holland pipes and drums.  


Route Canadian Walk centraal

Centraal in de film staat de route van de audiotour Canadian Walk. De route waar vroeger de Canadese oud verzetstrijders jarenlang zijn onthaald in Apeldoorn. In de film worden een drietal locaties belicht waaronder het startpunt van de route ‘Monument De man met de 2 hoeden’ en het eindpunt bij het nieuwe kunstwerk  ‘Boom der Vrijheid’ in de Paslaan. Het middelpunt in de route, letterlijk en figuurlijk, is de Grote Kerk die op spectaculaire wijze in beeld is gebracht en heden en verleden met elkaar verbindt.  

 


Canadian Walk

De gratis audiotour Canadian Walk is opgezet als eerbetoon aan onze bevrijders en vertelt de persoonlijke verhalen van de Apeldoornse bevrijding door de Canadezen op 17 april 1945. Op de route liggen 26 Maple leaf tegels die je kunt scannen om zo de persoonlijke belevenissen van Canadese soldaten en Apeldoornse verzetstrijders te beluisteren. De rolstoeltoegankelijke route van ruim 2 kilometer start bij het monument ‘De man met de 2 hoeden’ aan de Loolaan en eindigt in de binnenstad. De audiotour is gratis te downloaden in de App- en Playstore en is geschikt voor jong en oud. Meer informatie >> 

 

De film Apeldoorn Remembers en de audiotour Canadian Walk zijn een productie van Apeldoorn Partners en zijn mede mogelijk gemaakt door Veluwe Remembers, vfonds en Gemeente Apeldoorn.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!