Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Boomkroonjuwelen in Stadspark Berg & Bos

Vier kunstobjecten, twee lokale kunstenaars en een park vol royale historie...
Sinds kort is Stadspark Berg & Bos verrijkt met bijzondere kunstwerken en een gloednieuwe, gratis te lopen audiotour.

Wandel langs kunst in een groene omgeving

De kunstwerken, zogeheten 'boomkroonjuwelen', zijn gemaakt door de twee Apeldoornse kunstenaars Iris Burghout en Ferry Staverman. Elk ontwierpen en ontwikkelden ze twee grote kunstwerken, waarbij ze zich hebben laten inspireren door de koninklijke thematiek en het groen van Stadspark Berg & Bos.

De grote heropening van Paleis Het Loo is een belangrijk cultureel moment en biedt kans voor Apeldoorn om zich te profileren als royale stad in het groen. Mede daarom is het project Koninklijke Veluwe gestart en werken verschillende initiatiefnemers voor de lange termijn aan het creëren van royale belevingen en concepten in Apeldoorn, zoals de boomkroonjuwelen in het park.


Plattegrond

De boomkroonjuwelen zijn te vinden op vier verschillende plekken in Stadspark Berg & Bos. 

  1. 'Smaragd' - Iris Burghout
  2. 'Gebloemde kooi' - Ferry Staverman
  3. 'Peridot' - Iris Burghout
  4. 'Cirkelkroon' - Ferry Staverman


Openingstijden & toegang

Je kunt de vier boomkroonjuelen bewonderen tijdens de reguliere openingstijden van Stadspark Berg & Bos:

  • Zomer: van 7.00 tot 21.00 uur
  • Winter: van 8.00 tot 18.00 uur


Over de kunstenaars

De boomkroonjuwelen zijn een idee Apeldoorn Partners en in samenwerking met ACEC, Accres en Gemeente Apeldoorn ontwikkeld. De boomkroonjuwelen zijn ontworpen en ontwikkeld door kunstenaars Iris Burghout en Ferry Staverman. 

Ferry Staverman

Het werk van beeldend kunstenaar Ferry Staverman (1947) kenmerkt zich door sierlijke, lampion-achtige objecten. Soms abstract, soms verwijzend naar bomen en fonteinen. Ferry studeerde in 1970 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij woont en werkt in Apeldoorn en heeft een internationale carrière. Een van zijn projecten was het warenhuis Printemps in Parijs, waar hij de etalages inrichtte met zijn werken. Ferry werkt regelmatig in opdracht: zo maakte hij enkele jaren geleden een tijdelijke poort voor Paleis Het Loo.

De boomkroonjuwelen van Ferry zijn te vinden langs de bosvijver en in het picknickbos.


Foto: Ferry Staverma


Iris Burghout

Beeldend kunstenares Iris Burghout (1976) behaalde in 2004 haar diploma voor Vrije Kunst aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Iris woont en werkt in Apeldoorn en laat zich in haar werk veelal inspireren op de organische natuur en verbindingen tussen planten en dieren. Haar werk doet dan ook veelal denken aan planten, bloemen en wortelstelsels. Kunst is haar grote passie, en dat deelt ze graag met mensen. Diverse bedrijven, overheden maar ook particuliere verzamelaars hebben werken van Iris in hun collectie. Zo maakte Iris al eerder het kunstwerk ‘Kayersbron’, te bewonderen in het Zuiderpark in Apeldoorn.

De twee boomkroonjuwelen van Iris Burghout zijn te bewonderen langs de bosvijver en het pinetum.


Foto: Iris Burghout


Gratis audiotour door het stadspark

De boomkroonjuwelen maken bovendien onderdeel uit van de audiotour ‘Bijzonder Berg & Bos’ die start vanaf het Theehuis. In deze nieuwe audiotour worden historische verhalen over het park gecombineerd met informatie over de boomkroonjuwelen en de kunstenaars. De tour is 1 km lang, start vanaf het Theehuis en duurt zo'n 45 minuten. Via 11 audiofragmenten ontdek je de een rijke historie van deze plek vol evenementen, gebeurtenissen en ontwikkelingen. Lees meer >>

Apeldoorn Stories app

De audiotour is te beluisteren via de gratis Apeldoorn Stories app. Na het scannen van de QR code op het startpunt bij het Theehuis word je naar verschillende kunstwerken en punten genavigeerd, waarbij je bij elke werk een verhaal hoort. Het enige dat je nodig hebt is je smartphone met een volle batterij, oortjes of een koptelefoon en de Apeldoorn Stories app. De app is gratis te downloaden in de App Store en via Google Play.


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!