Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Boswachterspad Cultuurroute 't Leesten

Uitgestrekte bossen, golvende heidevelden, beken en sprengen... Het Apeldoornse landschap heeft ontzettend veel te bieden en een fijne wandeling door de glooiende natuur van onze stad geen overbodige luxe. Om je op weg te helpen, tippen we regelmatig mooie plekken waar je bij uitstek een mooie wandeling kunt maken. Dit keer lichten we het Boswachterspad in 't Leesten uit.

Vanaf Informatiecentrum 't Leesten kun je de 5,7 km lange wandelroute 'Boswachterspad' lopen. Een supermooie afwisselende route door bos en over hei. Je volgt 'm door de paarse paaltjes te volgen. De kans dat je wild spot is aanwezig, dus neem je verrekijker mee! Het startpunt van het boswachterspad is informatiecentrum ’t Leesten. Hier is meer dan genoeg parkeergelegenheid. Van deze route kun je ook het gpx-bestand downloaden.


Foto: allewandelroutes.nl


Over het gebied

‘t Leesten ligt op de flanken van een stuwwal. Dat houdt in dat het gebied bestaat uit veel verschillende bodemtypen, die door de eeuwen heen door mensen zijn gebruikt. Naast hout werd er in dit gebied ook grind, zand en ijzer gewonnen. Dat hier ijzer geproduceerd werd, komt doordat ’t Leesten één van slechts 2 vindplaatsen in Nederland is van klapperstenen, waaruit ijzer gewonnen kon worden. De sporen daarvan zijn nog goed zichtbaar!

Ook de in het gebied aanwezige sprengen zijn ontstaan door menselijk ingrijpen. Deze beken werden gegraven voor de bediening van watermolens, die bijvoorbeeld voor de papierindustrie werden gebruikt. De sprengen zijn het leefgebied van de zeldzame beekprik. De enige periode om deze bijzondere vissoort te zien is het vroege voorjaar: dan komen ze tevoorschijn om te paaien.


Foto: allewandelroutes.nl


Praktische info

  • Honden zijn (aangelijnd) welkom. Wil je je hond even laten uitrazen? Dat kan in het hondenlosloopgebied, een gebied waar je een aantal keer langs komen tijdens deze route. 
  • Startpunt: Informatiecentrum 't Leesten, Hoenderloseweg 19. Het startpunt ligt achter het informatiecentrum, vanaf daar volg je de paarse paaltjes.
  • Meer informatie >>


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!