Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Audiotour Canadian Walk vanaf zondag 7 juni beschikbaar

Beluister vanaf zondag 7 juni de persoonlijke verhalen van Canadese veteranen en Apeldoorners 

Op 17 april 1945 werd Apeldoorn bevrijd. Vanaf zondag 7 juni kan je deze bijzondere gebeurtenis per audiotour beleven. Tijdens de audiotour word je meegenomen naar Canada, de stranden van Normandië tot aan de grens van Apeldoorn waar dappere mannen de stad bevrijdden. Ontdek 26 persoonlijke en bijzondere verhalen van veteranen en burgers. Terwijl de Tweede Wereldoolog op de achtergrond woedt, strijden zij voor onze vrijheid. Ontdek het met de gratis te downloaden app Canadian Walk. 


Audiotour Canadian Walk

Men wordt van Canada meegenomen naar de stranden van Normandië tot aan de grens van Apeldoorn waar dappere mannen de stad bevrijdden. Ontdek 26 persoonlijke en bijzondere verhalen van veteranen en burgers middels de app Canadian Walk. Terwijl de Tweede Wereldoorlog op de achtergrond woedt, strijden zij voor onze vrijheid. De Canadian Walk is per zondag 7 juni beschikbaar in de Play Store en App Store, op de Canadese ‘Dag van de Strijdkrachten’.


Lancering op ‘Dag van de Strijdkrachten’

Voor de lancering van de app is gekozen voor een bijzondere datum: de Canadese ‘Dag van de Strijdkrachten’ (Canadian Armed Forces Day). Deze dag is een viering van de Canadese strijdkrachten, hun erfgoed en hun personeel. Een officieel eerbetoon aan de strijdkrachten gebeurt meestal bij het National War Memorial en de Canadian Tomb of the Unknown Soldier in Ottawa. Op zondag 7 juni zal de Apeldoornse burgemeester Ton Heerts de eerste zijn die de Canadian Walk audiotour beluistert en loopt. De route start bij het bevrijdingsmonument 'Man met twee Hoeden' aan de Loolaan en eindigt bij het nieuwe kunstwerk 'Boom der Vrijheid' in de Apeldoornse binnenstad.


Nieuw kunstwerk 'Boom der Vrijheid' 

Langs de route staat het gloednieuwe permanente kunstwerk 'Boom der Vrijheid' om de Canadese bevrijding van Apeldoorn te herdenken, te vieren en te eren. Het kunstwerk is een aluminium constructie op het pand van de hoek Paslaan/Hoofdstraat (boven de nieuwe overdekte fietsenstalling). Het is een boom voorziend van levend groen. De bewoners van het pand zullen de groeiende planten gaan verzorgen.  Meer informatie >>


Partners

De Canadian Walk wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds, Gemeente Apeldoorn, Veluwe Remembers en Apeldoorn Partners.

vfonds

 Het vfonds richt zich op drie maatschappelijke deelgebieden:

1) erkenning voor- en waardering van veteranen en andere geüniformeerden (in overheidsdienst); 
2) het levend houden van de herinnering aan oorlog en vredesmissies, het herinneren, herdenken en gedenken van slachtoffers van conflicten en het vieren van de vrijheid; Dit alles met het oog op en
3) de instandhouding van vrede, democratie, rechtsstaat en stimuleren van de internationale rechtsorde.

Veluwe Remembers

Vanwege het kroonjaar '75 jaar bevrijding' wordt gewerkt aan een inspirerend en samenhangend programma voor bewoners en bezoekers onder de noemer Veluwe Remembers en dat is een onderdeel van het provinciale programma Gelderland Herdenkt. Op dit moment zijn er bijna 40 projecten die worden voorbereid: evenementen, tentoonstellingen, lezingen, etc. Die gaan plaatsvinden in de periode van september tot en met mei op verschillende locaties op de Veluwe.

Gemeente Apeldoorn

Vrede en veiligheid zijn niet vanzelfsprekend, beelden van conflicten over heel de wereld herinneren ons hier dagelijks aan. Daarom is het verbinden van toen en nu zo ontzettend cruciaal. Aan die verbinding heeft de gemeente Apeldoorn, samen met vele partners,  de afgelopen jaren op verschillende manieren gewerkt. Zij hebben bijgedragen aan de oprichting van een herdenkingscentrum voor Het Apeldoornsche Bosch en de permanente Canadese herinnering in de vorm van een Canadian Walk. Maar ook aan tal van andere kleinschaligere projecten en initiatieven van inwoners. 

Apeldoorn Partners

Apeldoorn Partners is een collectief samenwerkingsverband waarin Apeldoorn Marketing, Centrummanagement Apeldoorn, Toeristisch Platform Apeldoorn en Apeldoorn Congresstad nauw met elkaar samen met betrekking tot gezamenlijke projecten en citybranding.


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!