Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Canadian Walk: leer de oorlogsgeschiedenis van Apeldoorn kennen door middel van deze wandelroute

#ApeldoornHerdenkt

#VeluweRemembersOpening audioroute Canadian Walk en kunstwerk in de Paslaan 

Vrijdag 17 april 2020 | Paslaan
Op vrijdag 17 april 2020 is Apeldoorn 75 jaar bevrijd. Dit wordt gevierd met de opening van de Canadian Walk, een nieuwe gemarkeerde wandelroute waarbij met alleen een mobieltje de volledige geschiedenis van de Apeldoornse bevrijding door de Canadese bevrijders te ontdekken is. Tijdens het lopen van de route kunnen wandelaars d.m.v. een app 30 bijzondere en persoonlijke verhalen over de geschiedenis van Apeldoorn in de Tweede Wereldoorlog beluisteren. De wandeling wordt gemarkeerd door speciale, gegraveerde tegels met een maple leaf: het symbool op de Canadese vlag.

Opening Canadian Walk
De Canadian Walk wordt op vrijdag 17 april 2020 om 14.30 uur officieel geopend in besloten gezelschap. Ook De Boom der Vrijheid wordt die dag onthuld. In de avond volgt er een extra programma, open voor publiek. Meer daarover wordt nog bekend gemaakt.

De Boom der Vrijheid

Langs de route komt het permanente kunstwerk ''De Boom der Vrijheid'' om de Canadese bevrijding van Apeldoorn te herdenken, vieren en eren. Het kunstwerk is een aluminium constructie op het pand van de hoek Paslaan/Hoofdstraat (boven de nieuwe overdekte fietsenstalling). Het is een boom voorziend van levend groen. De bewoners van het pand zullen de groeiende planten gaan verzorgen.


Veel activiteiten

De Canadian Walk wordt om 14.30 uur officieel geopend in besloten gezelschap. In de avond volgt er een extra programma, open voor publiek. Meer daarover wordt nog bekend gemaakt. In het kader van 75 jaar bevrijding worden er in de periode van 17 april tot en met 10 mei veel activiteiten in Apeldoorn georganiseerd, waaronder dodenherdenking Eerbewijs op 4 mei, het Bevrijdingsfestival Apeldoorn op 5 mei en het Canadees bevrijdingsfestival op 9 en 10 mei.


Partners

De Canadian Walk wordt mede mogelijk gemaakt door vfonds, Gemeente Apeldoorn, Veluwe Remembers en Apeldoorn Partners.

vfonds

 Het vfonds richt zich op drie maatschappelijke deelgebieden:

1) erkenning voor- en waardering van veteranen en andere geüniformeerden (in overheidsdienst); 
2) het levend houden van de herinnering aan oorlog en vredesmissies, het herinneren, herdenken en gedenken van slachtoffers van conflicten en het vieren van de vrijheid; Dit alles met het oog op en
3) de instandhouding van vrede, democratie, rechtsstaat en stimuleren van de internationale rechtsorde.

Veluwe Remembers

Vanwege het kroonjaar '75 jaar bevrijding' wordt gewerkt aan een inspirerend en samenhangend programma voor bewoners en bezoekers onder de noemer Veluwe Remembers en dat is een onderdeel van het provinciale programma Gelderland Herdenkt. Op dit moment zijn er bijna 40 projecten die worden voorbereid: evenementen, tentoonstellingen, lezingen, etc. Die gaan plaatsvinden in de periode van september tot en met mei op verschillende locaties op de Veluwe.

Gemeente Apeldoorn

Vrede en veiligheid zijn niet vanzelfsprekend, beelden van conflicten over heel de wereld herinneren ons hier dagelijks aan. Daarom is het verbinden van toen en nu zo ontzettend cruciaal. Aan die verbinding heeft de gemeente Apeldoorn, samen met vele partners,  de afgelopen jaren op verschillende manieren gewerkt. Zij hebben bijgedragen aan de oprichting van een herdenkingscentrum voor Het Apeldoornsche Bosch en de permanente Canadese herinnering in de vorm van een Canadian Walk. Maar ook aan tal van andere kleinschaligere projecten en initiatieven van inwoners. 

Apeldoorn Partners

Apeldoorn Partners is een collectief samenwerkingsverband waarin Apeldoorn Marketing, Centrummanagement Apeldoorn, Toeristisch Platform Apeldoorn en Apeldoorn Congresstad nauw met elkaar samen met betrekking tot gezamenlijke projecten en citybranding.


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!

Apeldoorn Marketing  |   Contact  |  Cityhosts  |  FAQ  |  Privacy