De man met twee hoeden
Het verhaal achter het Nationaal Canadees Bevrijdingsmonument aan de Loolaan
Aan het einde van de Loolaan, vlakbij De Naald, staat een wat mysterieus gestalte van meer dan vier meter hoog. Hij steekt beide handen in de lucht, zwaait met twee hoeden en staat met zijn reusachtige voeten op een plateau met afbeeldingen van een esdoornblad: een maple leaf. Dit is het Nationaal Canadees Bevrijdingsmonument. Het monument, een uiting van vreugde en dankbaarheid voor de herwonnen vrijheid, is een blijvend eerbetoon van Nederland aan Canada. Hoewel Nederland is bevrijd door militairen van vele nationaliteiten, zijn het overwegend Canadezen die in onze herinnering de bevrijders zijn. Omdat het de Canadezen waren die Apeldoorn in 1945 bevrijdden, heeft Apeldoorn tot op de dag van vandaag nog een bijzondere en sterke band met Canada.
Zelfde monument ook in Canada
Wist je dat een bijna identiek monument in de Canadese stad Ottawa staat? De ogen zijn het enige verschil tussen de twee monumenten. Beide beelden, al staan ze gescheiden door een oceaan, symboliseren de blijvende vriendschapsband tussen Nederland en Canada. Beide monumenten zijn door H.K.H. Prinses Margriet onthuld: in Apeldoorn op 2 mei 2000, in Ottawa op 11 mei 2002.
Bijzondere bloemen van Paleis Het Loo bij Nationaal Canadees Bevrijdingsmonument
Paleis Het Loo heeft die dinsdag geplaatst om in deze bijzondere periode toch, op een ingetogen manier, slachtoffers van oorlogsgeweld te herdenken en eer te bewijzen aan de bevrijders. De bloempotten met speciale herinneringsbollen zouden op het Stallenplein van Paleis Het Loo geplaatst worden. Het Stallenplein is de plek waar Paleis Het Loo in 1944 geraakt is door een bombardement van de Engelse Royal Air Force. Me huidige situatie rondom het Coronavirus is Paleis Het Loo helaas gesloten voor publiek en heeft Paleis Het Loo deze symbolische bloemen bij het bevrijdingsmoonument neergezet. De terracotta potten zijn gevuld met de herinneringsbollen 'Don White', 'Liberation', 'Freedom Flame' en de dubbele narcis 'Sir Winston Churchill'.
De witte tulp ‘Don White’, is vernoemd naar een Canadese veteraan uit de Tweede Wereldoorlog. Premier Mark Rutte doopte de nieuwe tulp in april 2019 in de Keukenhof in Lisse. Don White kon daar zelf niet bij aanwezig zijn en nam in augustus 2019, uit handen van Prinses Margriet, de naar hem genoemde tulpenbollen in ontvangst in de tuinen van Paleis Het Loo.
De ‘Liberation’ is een roodgele tulp welke in mei 2014 in London werd gedoopt door majoor Kenneth George Mayhew. De inmiddels 103-jarige Mayhew is de oudste nog levende drager van de Militaire Willemsorde. Hij was verleden jaar, in 2019 nog aanwezig bij de 4 mei herdenking in Wageningen.
De ‘Freedom Flame’ staat, samen met het Vrijheidsvuur dat sinds 1948 in Wageningen brandt, symbool voor de boodschap van veldmaarschalk Montgomery: ‘Let us be strong in the resolve to stand firmly for freedom and justice in an unsettled world'. Deze tulp werd al kort na de Tweede Wereldoorlog gedoopt.
De narcis 'Sir Winston Churchill', is vernoemd naar de bekende premier van het Verenigd Koninkrijk. Zijn eerste ambtstermijn viel grotendeels samen met de Tweede Wereldoorlog. Churchill heeft een beslissende rol in de geallieerde overwinning gespeeld. Hij was daarbij echter ook verantwoordelijk voor controversiële oorlogshandelingen zoals o.a. het bombardement op Dresden waarbij veel burgerslachtoffers vielen.
Meer tips