Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Papierfabriek De Middelste Molen 

Iedere dinsdag t/m zaterdag geopend t/m oktober 2023 | Loenen

In papierfabriek De Middelste Molen in Loenen maak je een reis terug in de tijd. Het is de enige werkende papierfabriek in Nederland die nog gebruik maakt van waterkracht. Met eigen ogen kun je zien hoe in de negentiende eeuw op ambachtelijke wijze papier werd geproduceerd. Je waant je even terug in de 19e eeuw wanneer je bij de ratelende en bonkende machines staat. 


Sinds 1622 

Papierfabriek De Middelste Molen aan de Loenense Molenbeek produceert al sinds 1622 papier. Van oudsher waren de papiermolen en de naastgelegen boerderij van De Middelste Molen van één eigenaar. Zo leefden wel meer 'papierboeren' in Loenen: ze fabriceerden papier en hielden daarnaast enkele koeien op de boerderij om de stilstand van de papierproductie in de winter op te kunnen vangen. Als het water was bevroren, was het immers onmogelijk om papier te maken.De huidige papierfabriek wordt gebouwd in 1886, nadat de eerdere Middelste Molen die eigenlijk uit twee molens bestond, door brand is verwoest. De Middelste Molen is de enige papierfabriek in Nederland die in oude staat bewaard is gebleven. 


Gered door de sector

De Middelste Molen produceerde tot 1960 op authentieke wijze allerlei soorten papier, maar kon helaas niet opboksen tegen de snelle modernisatie van de papierindustrie. In 1969 werd de fabriek volledig stilgelegd. Eind jaren ’80 werd de fabriek gelukkig van de ondergang gered door de Nederlandsche Papierindustrie die geld beschikbaar stelde om de molen te behouden. In 1989 besloten regionale papierfabrieken om de molen over te kopen van Smurfit Package, de laatste eigenaar van de fabriek. Voor het symbolische bedrag van één gulden werd de molen gekocht en geschonken aan de Stichting Papierfabriek De Middelste Molen. 

In 1991 is de molen volledig gerestaureerd en kon er opnieuw op ambachtelijke wijze papier worden geproduceerd in De Middelste Molen. Vandaag de dag is de oude molen nog steeds in bedrijf. Het is niet alleen een werkende papierfabriek, maar ook een museum waar bezoekers alles kunnen leren over de geschiedenis van dit prachtige bedrijf.    


De papiermolen bezoeken?

Openingstijden
De Middelste Molen is elke dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur geopend. De laatste rondleiding start om 15.00 uur. Meer informatie >>

Entreeprijzen

  • Volwassenen € 7,50
  • Kinderen van 6 - 12 jaar € 3,50
  • Groepen meer dan 20 volwassenen € 7,- p.p.
  • Groepen meer dan 20 kinderen € 3,- p.p.
  • Senioren betalen normaal tarief.

Horeca
Je kunt in de ontvangstruimte genieten van een kopje koffie of thee en verschillende frisdranken. Ook zijn er koeken en is er soep verkrijgbaar.

Meer informatie >>

Leuke wandelroutes langs de Middelste Molen

Er is een leuke wandelroute van 8 kilometer langs de Middelste Molen. Meer infomatie >>


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!