Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Het verhaal achter de Naald 

                               

De Naald is een gezichtsbepalend rijksmonument in Apeldoorn. Het lijkt alsof deze 17 meterhoge kolos altijd voor het Loo heeft gestaan. Maar hoe komt Apeldoorn aan de Naald? Apeldoorn heeft de Naald te danken aan zijn innige band met de Oranjes en bij uitstek met Koningin Wilhelmina.

Al snel nadat zij haar verloving met prins Hendrik had aangekondigd werd door burgemeester H.P.J. Tutein Nolthenius voorgesteld om het paar een Apeldoorns geschenk te geven. De Naald werd het huwelijksgeschenk en tevens een eerbetoon aan Wilhelmina's ouders Koning Willem III en Koningin-regentes Emma. Zij werden door beeldhouwer Pieter Puype vereeuwigd op een plaquette op de Naald. Op 7 februari 1901 trouwde Koningin Wilhelmina en prins Hendrik met elkaar en toen zij op 9 maart van dat jaar Apeldoorn bezochten presenteerden de Apeldoorners hun geschenk met een grootse ceremonie.

Ontworpen door Apeldoorners 

De Naald was ontworpen door gemeentearchitect Gerrit de Zeeuw en gebouwd door Apeldoorns' bekende aannemer Chris Wegerif. Om het te betalen werd er onder de Apeldoornse bevolking een collecte gehouden die 3.518 gulden en 37 en een halve cent opleverde. Naast een ingemetselde oorkonde van de burgemeester, gaat het verhaal dat onder het monument ook een pet van één van de bouwvakkers begraven ligt. Als er iets te vieren viel werd De Naald regelmatig feestelijk verlicht.

Koninginnedag 2009 

Koninginnedag 2009 is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Apeldoorn en de Naald. Bij de aanslag van Karst Tates met zijn auto op de bus van de Koninklijke familie miste de auto weliswaar de bus, maar maakte Tates wel 7 slachtoffers in het publiek. Hierna kwam de auto dramatisch tot stilstand tegen de Naald. De dader zelf werd overgebracht naar het ziekenhuis in Deventer, waar hij die nacht overleed. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van deze tragedie is een jaar later een glazen monument opgericht nabij de Naald.

Kroontjes terug op het hekwerk

Sinds een paar jaar prijken er weer kroontjes op het hekwerk van De Naald.  Op foto’s van de onthulling van dit monument in 1901 is duidelijk te zien dat op de palen van het hekwerk kroontjes zaten. Na de oorlog zijn deze kroontjes echter op mysterieuze wijze verdwenen. De reconstructie van de kroontjes gebeurde met behulp van één van de overgebleven kroontjes uit de collectie van Paleis Het Loo, waar een mal van is gemaakt. Daarna zijn de kroontjes in originele kleur geschilderd. 

(foto coda archief, bron geheugen van apeldoorn)
 

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!