Filmavond in de voormalige Minerva bioscoop

Donderdag 6 december - Menorah, Paslaan 11

 

Wist je dat het Menorah-gebouw aan de Paslaan 11 vroeger een bioscoop was? Op donderdagavond 6 december kan je een avondje terug in de tijd! De Vereniging Oud Apeldoorn organiseert dan een heuse filmavond met de Franse kaskraker 'Bon Dieu'.

Verbouwing van bioscoop-theater Minerva begin 1942. Foto via CODA-archief.


Over de film

Claude en Marie Verneuil komen uit een katholiek gezin uit de grote provinciale bourgeoisie en zijn beide erg conservatief. Ze zijn echter wel altijd ruimdenkend geweest. Maar het was even slikken toen hun eerste dochter trouwde met een moslim, hun tweede met een Jood en de derde met een Chinees. Hun hoop dat hun laatste dochter toch voor de kerk gaat trouwen wordt versterkt wanneer ze een brave katholieke jongen ontmoet.


Tickets

Kaartjes kosten € 3,- per stuk. Deze kan je bestellen door te mailen naar dikwesterveld@upcmail.nl – s.v.p. aantal vermelden! Op de avond zelf zijn er ook nog kaartjes te koop aan de deur, maar vol = vol. De zaal is open vanaf 19.00 uur – de film begint om 19.30 uur.


Terug in de tijd: Minerva Theater

Aan de Paslaan, een tiental meters voorbij brasserie Martins en restaurant Poppe, vind je het Minerva theater (nu Menorah). De Apeldoornse architect/aannemer Chris Wegerif bouwde dit theater dat in 1918 werd geopend. Het Minerva theater, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school, is een jaar ouder dan het beroemde Tuschinsky theater in Amsterdam. Beide theaters zijn voorzien van dezelfde kenmerken zoals de vele artistieke details in het metselwerk en het rijke, stijlvolle interieur. Het theater in Apeldoorn werd in 1984 onder de naam Menorah als kerkruimte in gebruik genomen. 

Deze foto is gemaakt circa 1920-1930, foto via CODA-archief.