Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

PARCOURS GIRO APELDOORN 

Voor de start van de Giro d’Italia (Grande Partenza) op 6 mei in Apeldoorn zijn er twee route uitgezet: de route van de tijdrit die de wielrenners rijden en de détour route. De détour route is voor de volgauto’s van de wielerploegen zodat zij hun renners kunnen faciliteren.


Route tijdrit

Het startpodium voor de tijdrit wordt opgebouwd in het Omnisport. Dit is dé wielerbaan van Nederland, waar in 2011 de wereldkampioenschappen baanwielrennen plaatsvonden.

Via twee bochten naar links komen de renners op de Zutphenstraat terecht, die later overgaat in de Deventerstraat. Een rechte weg van in totaal 1,7 kilometer, waarop tijdrijders een groot verzet kunnen ronddraaien. Aan het einde volgt een bocht naar rechts, de Noorderlaan op. Vervolgens draaien ze Kanaal Noord op, waarbij ze – de naam zegt het al – langs het kanaal naar het noorden rijden.

Bij de Edisonlaan steken de renners het kanaal over om vervolgens over de Boerhaavestraat weer naar het zuiden af te zakken. In de Generaal aan Heutszlaan ligt na 4,8 kilometer afzien het enige tussenmeetpunt van de dag.

Het tweede deel van de tijdrit is net zo vlak als het eerste deel. Tussen de fraaie vrijstaande huizen gaat de Generaal van Heutszlaan via een flauwe bocht over in de Generaal van Swietenlaan. Via de Paslaan gaat het vervolgens rechtsaf, de Kerklaan op. Een lange brede weg, waar de renners weer flink wat snelheid kunnen maken.

Na 1,9 kilometer op een groot verzet rechtdoor rijden op deze lange weg – die dan inmiddels Soerenseweg heet – moeten de renners wel even in de remmen knijpen. Om de Jachtlaan te bereiken moeten ze namelijk een scherpe bocht naar rechts maken. Ook de laatste bocht, richting de finish op de Loolaan, is vrij scherp naar rechts. Brede wegen en lange rechte stukken maken dit parcours geschikt voor de echte hardrijders.

Het parcours is alleen toegankelijk voor de renners, de auto’s van de organisatie en wielerploegen. Tussen 7.00  en 21.00 uur kunt u het parcours niet oversteken. U kunt dan alleen gebruik maken van natuurlijke (onder)doorgangen of de speciale voetgangersbruggen.

>> Bekijk de volledige route inclusief afstandtabel


Détour route 

Tijdens de tijdrit wordt de renner gevolgd door een auto van zijn wielerploeg (zogenoemde volgauto). Na de finish rijdt deze auto via de detour route zo snel mogelijk terug naar het startpunt om de volgende renner van zijn wielerploeg te ondersteunen.

Vanaf de finish op de Loolaan rijden deze volgauto’s de volgende route. Vanaf de Loolaan slaan de auto’s de Piet Joubertstraat in en volgen aansluitend de Loseweg. Op de Loseweg slaan ze rechtsaf de Zwolseweg in en rijden via de Hertenlaan, Edisonlaan, Laan van Zevenhuizen, Laan van Ossenveld en de Laan van Erica naar Omnisport.

Deze route naar Omnisport is alleen beschikbaar voor de volgauto’s en motoren. Dezelfde route in tegengestelde richting is gereserveerd als calamiteitenroute voor hulpdiensten en aan de organisatie gelieerde voertuigen. De Anklaarseweg (Zevenhuizen) krijgt op 6 mei tijdelijk een aansluiting op de Oost Veluweweg.

Op deze route worden een aantal plekken gerealiseerd waar het verkeer kan oversteken.

 

ETAPPE 2

ARNHEM - NIJMEGEN 

De 2e etappe is op zaterdag 7 mei en start met een geneutraliseerde route vanaf het Eusebiusplein, midden in Arnhem. De route van 190 kilometer laat Gelderse iconen zien, zoals Park de Hoge Veluwe, de bloesemstreek in het rivierengebied en Kasteel Hernen. Via het groene en glooiende landschap in het Rijk van Nijmegen volgt de eerste een klimsprint bij Groesbeek. Finishlocatie is aan de Oranjesingel in Nijmegen.


ETAPPE 3

NIJMEGEN - ARNHEM

Op zondag 8 mei begint de 3e etappe in Nijmegen met een geneutraliseerde start vanaf de Grote Markt. Via de historische binnenstad en brug De Oversteek voert de etappe naar Fort Pannerden en Kasteel Doornenburg. Daarna door de Liemers naar de Achterhoek. Vanaf Zelhem kunnen de renners, via Borculo, Lochem en Zutphen vaart maken richting Arnhem. Onderweg is er een klimsprint op De Posbank. De finish in Arnhem is aan de Velperbuitensingel. De renners hebben er dan 189 kilometer op zitten.


MEER OVER GIRO D'ITALIA APELDOORN

 

DE GIRO IN GELDERLAND 

De Giro d’Italia 2016 start in Gelderland. De provincie Gelderland en de gemeenten Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen hebben gezamenlijk het top wielerevenement naar Nederland gehaald. Na de 1e etappe (tijdrit) op 6 mei in Apeldoorn volgen nog twee etappes in Gelderland: van Arnhem naar Nijmegen op 7 mei (180 km) en een dag later in omgekeerde richting (190 km). Na de eerste drie dagen op Nederlandse bodem vliegen de renners op maandag 9 mei door naar Italië. Kijk op GiroGelderland.nl voor meer informatie.

 

Dit is er nog meer te doen

Op donderdag 5 en vrijdag 6 mei kleurt Apeldoorn roze! Rondom de ploegenpresentatie op 5 mei en proloog op 6 mei vinden er talloze activiteiten en events plaats in Apeldoorn. Maar, naast de Giro is er natuurlijk nog veel meer leuks in Apeldoorn. Het wielerevenement valt namelijk samen met o.a. de meivakantie en Hemelvaart! Dit is er nog meer te doen!

 

BEREIKBAARHEID 

Kom je tijdens de 99ste editie van wielerevenement Giro d'Italia naar Apeldoorn? Dan is het handig om te weten wat-wanneer-waar. Informatie over bereikbaarheid, parkeren en meer vind je op uitinapeldoorn.nl/giro-apeldoorn/bereikbaarheid.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!