Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Ontdek voormalig jachtchalet Het Aardhuis

Over het Aardhuis 

Op een van de hoogste plekken van de Veluwe, de Aardmansberg (102 meter boven N.A.P.), liet Koning Willem III in 1861 het Aardhuis bouwen. Het door hofachitect Henri Camp gebouwde chaletachtige gebouw diende oorspronkelijk voor militaire besprekingen. Het bood Willem III, die een liefhebber was van militaria,  ook en magnifiek zicht op de manoeuvres die de soldaten uit kamp Nieuw-Milligen op de hei uitvoerden. Ook Prins Hendrik verbleef later graag in het Aardhuis, dat hij vooral als jachtchalet gebruikte.
Sinds de jaren '80 van de vorige fungeert het Aardhuis als bezoekerscentrum, museum en restaurant.  Het is gedeeltelijk nog ingericht als het jachtchalet uit de tijd van WIllem III.  De expositieruimte op de eerste verdieping is op dit moment nog dicht. 


Restaurant Het Aardhuis

Het restaurant beneden in het Aardhuis open van dinsdag tot en met zondag van 10.00 - 17.00 uur, zaterdag en zondag tot 20.00 uur. Een plekje reserveren in het restaurant kan via  06-38201025, mail of vraag ter plekke of er ruimte is. 


Wandelen in het Aardhuispark 

Het is heerlijk wandelen in het aangrenzende Aardhuispark met grote kans op het zien van Edelherten en Damherten. Op afspraak kun je  met een natuurgids meewandelen door het park waardoor het lijkt of zelfs de eeuwenoude bomen kunnen praten. Wil je met zekerheid wild zien dan wandel je bij Het Aardhuis pas echt goed. In het Aardhuispark lopen Edelherten en Damherten vrij rond. Vanuit de wildkansel kun je, met wat geluk mooie foto’s maken. Lopen ze op de wildweide dan kun je goed zien hoe deze fraaie dieren grazen of sociaal met elkaar omgaan. Er is een leuke wandelroute uitgezet van circa 3 kilometer. 

Het Aardhuispark is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 - 17.00 uur.  Vanaf 13 jaar is een dagkaart verplicht. Deze kost € 2,00 p.p.  en is te verkrijgen bij de pinautomaat bij de ingang van het park


Bronstexperience op Het Aardhuis

Zaterdag 19, woensdag 23, zaterdag 26 en woensdag 30 september 2020

De avonden worden langer en kouder, de zomer is weer achter de rug. Dit is de periode dat de paartijd van de edelherten aanbreekt, de bronstperiode. Op heldere koude avonden is vanaf half september tot begin oktober het oergeluid van de Veluwe te horen. Een geluid wat al eeuwen lang door het Veluws bos galmt. De mannetjes van de Edelherten proberen dan indruk te maken op de vrouwtjes (hinden) en een roedel (groep) hinden voor zich te winnen. Tevens imponeren ze andere mannelijke herten met hun geburl. Als dat niet helpt dan kan het er soms hardhandig aan toe gaan en gaan ze elkaar te lijf en hoor je de geweien tegen elkaar aan slaan. De bronstexperience is een complete avond uit van 16.30 tot 22.00 uur. Het omvat een wandeling, viergangendiner en een presentatie van de boswachter. Kosten zijn € 62,50 per persoon. Aanmelden kan via hetaardhuis@kdhl.nl. Meer informatie >>

 


Praktische informatie

  • Honden mogen alleen buiten op het terras en in het Aardhuispark aangelijnd mee
  • Adres: Aardhuis 1, 7346 AA Hoog Soeren 
  • Website >> 

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!