Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

De geschiedenis van Kinderpretpark Julianatoren

Julianatoren bestaat dit jaar 111 jaar en mag zich daarmee één van de oudste attractieparken van Nederland noemen. Maar hoe is het park dat we nu kennen eigenlijk tot stand gekomen? Wij doken de archieven in en ontdekten dat de geschiedenis van het familie-pretpark terug gaat tot het jaar 1910.

Beeld: Henk A. Hazelaar

Prinses Juliana Toren

Op 15 april 1910 werd de eerste steen gelegd van de Prinses Juliana Toren. De naam van de uitkijktoren was snel gekozen dankzij de geboorte van Prinses Juliana bijna een jaar daarvoor, in 1909. De uitkijktoren was 24 meter hoog en van bovenaf had je dan ook een prachtig uitzicht over de bossen en heidevelden van de Veluwe. Mede dankzij dit prachtige uitzicht werd het restaurant naast de Julianatoren “Belvedère” (mooi vergezicht) genoemd. Als tweede attractie kwamen er lachspiegels. De Juliana-toren vormt nog steeds het hart van het familie-pretpark én heeft de status van rijksmonument.

Beeld: Henk A. Hazelaar


Duitse bezetting

In 1942, tijdens de Tweede Wereldoorlog, eisten de Duitsers de Julianatoren op. De reden hiervoor was voornamelijk de hoogte van de toren: de uitkijktoren was voor de Duitsers een perfecte uitkijkpost. Omdat de bomen rondom de toren ook groeiden, moesten de Duitsers er al gauw een extra verdieping bovenop bouwen van 4 meter hoog.

De Duitse bezetters vonden de verwijzing naar ons koningshuis in ‘Prinses Juliana Toren’ maar niks en eisten dat de toevoeging Prinses geschrapt moest worden en dat ‘Julia Toren’ de nieuwe naam van de trekpleister was. Na de bevrijding van ons land in 1945 werd de oorspronkelijke naam natuurlijk meteen in ere hersteld: de toren heette vanaf dat moment weer Prinses Juliana Toren.

Foto: Janny Jansen


Uitbreiding

Na de jaren ’50 kwamen er, voornamelijk door het groeiende aantal bezoekers, mondjesmaat steeds meer attracties bij. Onder andere autootjes, motorbootjes, een spookhuis en later ook Old Timers. In 1965 kwam de uitkijktoren in handen van de gemeente, die de toren verkocht aan de familie Kreekel, die eigenaar was van het uit 1937 daterende pretpark Prins Bernard Dal. Dit pretpark lag een stukje lager onder aan de berg en was door gemeentelijke regelgevingen in een moeilijke situatie terechtgekomen. Door onteigening van de parkeerplaatsen moest de helft van de terrassen worden afgebroken om nieuwe terrassen te creëren. Dit was helaas niet haalbaar en Prins Bernard Dal werd in 1966 gesloten. In 1969 werd het gebouw gesloopt. Maar de attracties van dit pretpark, die werden verhuisd naar de Koningin Juliana Toren.

Ook in de jaren ‘70 en ‘80 kwamen er attracties bij, waaronder een achtbaan, en groeide het park uit tot wat het nu is: een klein familiepretpark met meer dan 60 attracties.

Wist je dat de motorbootjes één van de oudste attracties van Kinderpretpark Julianatoren zijn?


Kinderpretpark Julianatoren

Vandaag de dag is de ‘oude’ Koningin Juliana Toren beter bekend onder de naam Kinderpretpark Julianatoren, genoemd naar de toren waar het allemaal mee begon. Tegenwoordig is het dé plek in Apeldoorn waar tv-helden meneer Kaasgaaf, mevrouw Suikerspin en Jul & Julia wonen en telt het populaire pretpark meer dan zestig attracties voor jong en oud. Een onvergetelijk dagje uit voor het hele gezin! Vanwege de verlenging van de landelijke lockdown is Kinderpretpark Julianatoren in ieder geval nog gesloten tot en met dinsdag 27 april 2021. Hopelijk is er daarna meer mogelijk en kan het park snel de deuren openen voor publiek!

www.julianatoren.nl


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!