Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Hubertus, het beroemdste edelhert van Nederland 

Iedereen die vrij regelmatig Het Nationale Park de Hoge Veluwe bezoekt, kent Hubertus het Edelhert. Hubertus is namelijk het enige hert in het Park dat heel makkelijk te benaderen is en niet bang lijkt te zijn voor mensen. Hij gaat altijd ongestoord zijn gangetje. Maar hoe kan het dat een dier als Hubertus zich zo weinig aantrekt van de aanwezigheid van mensen? Wij gingen op onderzoek uit.

Foto: Gert-Jan van Sligtenhorst

Onnatuurlijk gedrag

Boswachter van het Park Henk Ruseler was onlangs te gast in het radioprogramma BuitenGewoon Radio op Radio Gelderland. In dit programma vertelde de boswachter onder andere hoe Hubertus dit bijzondere gedrag heeft aangeleerd. “In 2006 zagen we een jonge hinde lopen in het park die zich heel vertrouwd gedroeg. In eerste instantie dachten we dat het dier iets mankeerde, omdat edelherten van nature vluchtdieren zijn”, vertelt de boswachter. Echter bleek dat de hinde niets mankeerde. "Dit dier is de moeder geworden van onder andere Hubertus maar ook een aantal andere edelhert-jongen die tegenwoordig een behoorlijk vertrouwd gedrag vertonen. Dit komt doordat zij haar jongen nooit heeft geleerd om hard weg te lopen van mensen. Het voor wilde dieren onnatuurlijk gedrag heeft Hubertus dus overgenomen van zijn moeder," vertelt Ruseler. 

Hubertus in 2015 voor Jachthuis Sint Hubertus. Bron: De Veluwenaar.  Foto: ©Louis Fraanje


Blind aan één oog

‘Huub’ is nu 9 jaar oud en slaat nog steeds niet op de vlucht als hij in de buurt is van mensen. Onlangs had Hubertus iets minder geluk. "Hij is in de kracht van zijn leven en strijdt tijdens de bronst dan ook mee om de vrouwtjes. Tijdens een gevecht met een ander mannetje heeft Hubertus waarschijnlijk een punt van een gewei in zijn linkeroog gekregen. De wond is snel hersteld, maar door het gevecht is Hubertus nu wel aan één oog blind", lezen we op de website van Omroep Gelderland. 

Hoewel het afwachten is hoe Hubertus de winterperiode door zal komen, maakt de boswachter zich hier niet al te druk om. “Hij verkeert lichamelijk in prima conditie”, vertelt boswachter Henk. Omdat het edelhert zich niet laat afschrikken door wandelaars of fietsers in de buurt, heeft het dier veel minder stress en kan Hubertus ook overdag onverstoord eten. De boswachter geeft als tip mee om Hubertus vooral de ruimte te geven als je ‘’m tegenkomt. Henk: “Blijf op afstand. Als hij naar je toe komt in de buurt van een pad, maak dan ruimte voor ‘m. Je bent in het leefgebied van het dier dus ga aan de kant.”

Of Hubertus ook voor nageslacht heeft gezorgd? Jazeker! Volgens de boswachter was Hubertus er al vroeg bij. Helaas wil dat Hubertus totaal niet bang is voor mensen niet zeggen dat zijn nageslacht dezelfde bijzondere eigenschap heeft. Bokken zijn namelijk niet betrokken bij de opvoeding van kalveren. 

In onderstaande video van Laurens Tijink is goed te zien dat Hubertus blind is aan zijn linkeroog. 


Waarschuwing

Ondanks het tamme karakter van Hubertus willen we benadrukken dat Hubertus een wild dier is en te allen tijde onberekenbaar blijft. Zoek de confrontatie met Hubertus niet bewust op, want dan bestaat de kans dat het verkeerd afloopt. Kom je Hubertus tegen, geniet dan van een afstandje en laat het dier verder met rust. Dan kunnen we allemaal nog lang genieten van die bijzondere hert in Het Nationale Park De Hoge Veluwe.


Bronvermelding

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!