Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Kasteel Cannenburch

Aan het Maarten van Rossumplein in Vaassen staat Kasteel Cannenburch, een 16e-eeuws kasteel dat bewoond is door verschillende bewoners uit adellijke families. Naast een bezoek brengen aan het kasteel of het prachtige park eromheen is er het hele jaar door ook allerlei leuks te doen voor jong en oud. 

Over het kasteel

Al rondlopend door dit indrukwekkende kasteel, heb je écht het idee dat je in de middeleeuwen begeeft. Het kasteel is gelegen in een prachtig, oud parkbos en is omringd door water. Naast de omgeving is het kasteel vanbinnen ook enorm bijzonder. Wanneer je door de gangen en zalen heen loopt, valt de grote hoeveelheid 17e- en 18e-eeuwse familieportretten op. In geen ander huis of kasteel van Geldersch Landschap & Kasteelen zijn zoveel portretten en voorwerpen van de vroegere bewoners te zien als hier. De eetkamer heeft een authentiek 17e-eeuws balkenplafond, dat met wolken en vogels beschilderd is. Het 18e-eeuwse hemelbed is nog zo’n prachtig pronkstuk van het kasteel: heel kwetsbaar en ontzettend belangrijk om het te behouden met behulp van restauratie.

Het ingebouwde hemelbed in een van de slaapkamers van kasteel Cannenburch. Foto: kasteel Cannenburch.


Geschiedenis

Toen de beroemde veldheer Marten van Rossem het kasteel in 1543 kocht, was het een ruïne. Bovenop de resten bouwde hij het huidige kasteel Cannenburch. Marten van Rossem was al 65 jaar en bouwde de Cannenburch als jachtslot voor zijn oude dag. De Cannenburch leek wel op een kasteel, met hoektorens, gracht en ophaalbrug. Maar de muren waren veel te dun en de ramen te groot om het kasteel goed te kunnen verdedigen. Waarom de Cannenburch op deze plek op de Veluwe is gebouwd, is niet bekend. Misschien was er in de vroege middeleeuwen een kruispunt van twee handelswegen. Op zo’n kruispunt stond meestal een gebouw waar reizigers en handelaren konden overnachten.


In de omgeving

Een bezoek aan Cannenburch is niet compleet zonder een wandeling in het park met waterpartijen, slingerende paden, verrassende doorkijkjes, (bloeiende) rododendrons en een parkbos. De omgeving leent zich voor heerlijk fietsen door Veluwse dorpjes en natuurgebieden. Zin om eropuit te gaan? Download hier de fietsroute ‘Koninklijk rondje Kasteel Cannenburch’
Neem je je trouwe viervoeter mee? Check hier de hondenlosloopkaart van park Cannenburch


Audiotour en Kids Wandelquiz voor kinderen

Naast de kasteelbezoeken heeft kasteel Cannenburch nog meer te bieden, namelijk een groot aantal activiteiten die er het hele jaar door georganiseerd worden. Een bezoek aan dit kasteel is ook zeer geschikt voor kinderen. Er is een speciale kinderaudiotour waarbij de jonker van het kasteel, zoon van de kasteelheer en kasteelvrouwe kinderen mee terug in de tijd neemt en verelt over het leven in de 18e eeuw. Daarnaast is er de Kids Wandelquiz, een speurtocht die kids (van 6 t/m 11 jaar oud) meeneemt naar historische plekken door het park en hen vragen voorschotelt. Tip! Neem wat te eten en drinken mee en ga lekker picknicken in het park.


Activiteiten in 2020

Ontmoet kasteelbewoners

Data: zondag 11 oktober

Een aantal karakters van de vroegere bewoners zullen op deze dagen herleven in het kasteel. In het kasteel ontmoet je bijvoorbeeld Anna Margaretha of een van haar kamermeisjes. Misschien tref je Charlotte achter de piano, een theedrinkende Fredrik Hendrik of juist een van de butlers. Allen laten ze zien hoe het leven vroeger in het kasteel was. Meer informatie >>

Binnenstebuiten

Data: vrijdag 9, vrijdag 16, vrijdag 23 & vrijdag 30 oktober

Ontdek de hoogtepunten van Kasteel Cannenburch in Vaassen en het omliggende park tijdens een wandeling van 750 meter om de kasteelgracht. Maak kennis met de oorspronkelijke bewoners van het kasteel en beleef het kasteel op geheel nieuwe wijze. Dit alles in de buitenlucht en omringd door het weelderige groen en de eerste herfstkleuren van het kasteelpark. Een superleuke excursie voor jong en oud! Tijd: 14.00 en 15.30 uur. De rondleider wacht je op bij de ingang van het Bouwhuis. Meer informatie >>

Herfstpracht

Data: zaterdag 17 & zondag 18 oktober

Op 17 en 18 oktober zal er bij kasteel Cannenburch een prachtige breed gesorteerde markt plaatsvinden. Het thema van deze markt is de pracht van de herfst met zijn bijzondere producten en heerlijke delicatessen. Geniet en verrijk je met de kennis en passie van de diverse standhouders, het lekkere eten, de muziek en neem deel aan de verschillende activiteiten. Daarnaast is er een uitgebreid programma voor de kleintjes en een bezoek aan het familiekasteel maakt deze dag compleet! Tijd op beide dagen: 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie >>


Openingstijden & reserveren

Om drukte te spreiden en de veiligheid van bezoekers en medewerkers te garanderen, moet je vooraf een datum en tijdslot reserveren. Dit geldt ook als je een donateurspas, Museumkaart of een ander geldig toegangsbewijs hebt. Reserveren kan hier. In het park en de omgeving kun je gratis fietsen en wandelen. Een bezoekje aan het kasteel kost € 11,50 voor volwassenen en voor kinderen van 4 t/m 18 jaar € 5,- Het kasteel is geopend van woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Op dinsdag is alleen de kasteelwinkel geopend van 13.00 tot 17.00 uur.
 

Praktische info

  • Naast het kasteel is een kasteelwinkel met streekproducten en souvenirs
  • Voor koffie, lunch of diner kun je terecht in het naastgelegen Restaurant Bij Maarten in 't Koetshuis, geopend van maandag t/m zondag van 10.00 - 21.00 uur.
  • Tijdens evenementen kunnen andere openingstijden en entreeprijzen gelden. Kortingsbonnen en kortingskaarten zijn dan niet geldig.
  • Bezoekers die zich niet zelfstandig door het museum kunnen bewegen, mogen een begeleider meenemen.
  • Honden zijn aangelijnd welkom op het kasteelterrein. In het kasteel zijn honden niet toegestaan, met uitzondering van blindengeleidehonden en officiële hulphonden.

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!