Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Kasteel Cannenburch

Aan het Maarten van Rossumplein in Vaassen staat Kasteel Cannenburch, een 16e-eeuws kasteel dat bewoond is door verschillende bewoners uit adellijke families. Naast een bezoek brengen aan het kasteel of het prachtige park eromheen is er het hele jaar door ook allerlei leuks te doen voor jong en oud. 

Activiteitenagenda 2022

Ontmoet kasteelbewoners

Wanneer?
Iedere laatste zondag van de maand in april t/m december 2022

Een aantal karakters van de vroegere bewoners zullen op deze dagen herleven in het kasteel. In het kasteel ontmoet je bijvoorbeeld Anna Margaretha of een van haar kamermeisjes. Misschien tref je Charlotte achter de piano, een theedrinkende Fredrik Hendrik of juist een van de butlers. Allen laten ze zien hoe het leven vroeger in het kasteel was. Meer informatie >>

Lentespeurtocht

Wanneer?
Dinsdag t/m zondag van 1 april t/m 22 juni 2022

Speuren & Spelen in het kasteelpark? Kom dan deze zomer naar kasteel Cannenburch, huur een knapzak in de Landwinkel en ga op zoek naar de antwoorden in het park. Er zijn vragen over het middeleeuwse kasteel, over planten en bomen maar ook moet je tellen of rekenen. Onderweg kan je het blotevoetenpad ontdekken of juist even uitrusten op een bankje en iets lekkers eten of drinken uit de knapzak. Meer informatie >>

Verborgen Trappentour

Wanneer?
Iedere tweede en vierde zondag van de maand in de maanden april, mei en juni 2022

Van april t/m oktober 2022 krijgen 30 bezoekers per maand de kans om onder begeleiding van een gids de geheime gangen, trappen en vertrekken van kasteel Cannenburch te ontdekken. De tour, onder begeleiding van een gids, begint op de begane grond van het kasteel. Vervolgens opent een onopvallende deur, laat je alle overige museumbezoekers achter je en begint de klim richting de toren van het kasteel. Onderweg kom je verschillende dienstruimtes tegen en ook breng je een bezoek aan de fragmentenzolder.  De tour eindigt met een uitzicht op de omliggende bosrijke omgeving vanuit ‘De UI’ van het kasteel. Meer informatie >>

Middeleeuws Festijn

Wanneer?
Zaterdag 30 april & zondag 1 mei 2022

Het kasteelpark van Cannenburch was gedurende vijf jaar het toneel van het prachtige Middeleeuws Festijn. Helaas hebben we het festijn twee jaar moeten missen maar nu is Cranenburgh Events terug en worden alle registers opengetrokken door ook het plein voor het kasteel bij het festijn te betrekken. Hierdoor is er ruimte van een complete middeleeuwse markt en een kampement van 250 bewoners. Benieuwd naar het programma? Die volgt heel snel! Meer informatie >>

 


Over het kasteel

Al rondlopend door dit indrukwekkende kasteel, heb je écht het idee dat je in de middeleeuwen begeeft. Het kasteel is gelegen in een prachtig, oud parkbos en is omringd door water. Naast de omgeving is het kasteel vanbinnen ook enorm bijzonder. Wanneer je door de gangen en zalen heen loopt, valt de grote hoeveelheid 17e- en 18e-eeuwse familieportretten op. In geen ander huis of kasteel van Geldersch Landschap & Kasteelen zijn zoveel portretten en voorwerpen van de vroegere bewoners te zien als hier. De eetkamer heeft een authentiek 17e-eeuws balkenplafond, dat met wolken en vogels beschilderd is. Het 18e-eeuwse hemelbed is nog zo’n prachtig pronkstuk van het kasteel: heel kwetsbaar en ontzettend belangrijk om het te behouden met behulp van restauratie.

Het ingebouwde hemelbed in een van de slaapkamers van kasteel Cannenburch. Foto: kasteel Cannenburch.


Geschiedenis

Toen de beroemde veldheer Marten van Rossem het kasteel in 1543 kocht, was het een ruïne. Bovenop de resten bouwde hij het huidige kasteel Cannenburch. Marten van Rossem was al 65 jaar en bouwde de Cannenburch als jachtslot voor zijn oude dag. De Cannenburch leek wel op een kasteel, met hoektorens, gracht en ophaalbrug. Maar de muren waren veel te dun en de ramen te groot om het kasteel goed te kunnen verdedigen. Waarom de Cannenburch op deze plek op de Veluwe is gebouwd, is niet bekend. Misschien was er in de vroege middeleeuwen een kruispunt van twee handelswegen. Op zo’n kruispunt stond meestal een gebouw waar reizigers en handelaren konden overnachten.


In de omgeving

Een bezoek aan Cannenburch is niet compleet zonder een wandeling in het park met waterpartijen, slingerende paden, verrassende doorkijkjes, (bloeiende) rododendrons en een parkbos. De omgeving leent zich voor heerlijk fietsen door Veluwse dorpjes en natuurgebieden. Zin om eropuit te gaan? Download hier de fietsroute ‘Koninklijk rondje Kasteel Cannenburch’
Neem je je trouwe viervoeter mee? Check hier de hondenlosloopkaart van park Cannenburch


Openingstijden & reserveren

 • Het kasteel is vanaf 1 april elke dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Tijdens de schoolvakanties is het kasteel open van 11.00 - 17.00 uur
 • Tickets
  Een bezoekje aan het kasteel kost € 12,00 voor volwassenen en voor kinderen van 4 t/m 18 jaar € 5,- Het kasteel is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 16.00 uur, in schoolvakanties tot 17.00 uur.
 • Speciale openingstijden
  Geopend: Pasen, Hemelvaart & Pinksteren.
  Gesloten: Koningsdag, Kerstdagen en Oud & Nieuw.
 • Vooraf reserveren is niet verplicht, maar als je zeker wilt zijn van toegang tot het kasteel, dan wordt geadviseerd een ticket te reserveren. Je hebt dan voorrang op bezoekers die niet reserveren. Doe dit ook als je een donateurpas, museumkaart of een ander geldig toegangsbewijs hebt!
 • Let op! Op 30 april en 1 mei is het alleen mogelijk om kasteel Cannenburch te bezoeken in combinatie met een entreeticket voor het Middeleeuws Festijn. Vooraf reserveren is voor de combi entreetickets noodzakelijk.

Praktische info

 • Naast het kasteel is een kasteelwinkel met streekproducten en souvenirs
 • Voor koffie, lunch of diner kun je terecht in het naastgelegen Restaurant Bij Maarten in 't Koetshuis, geopend van maandag t/m zondag van 10.00 - 21.00 uur.
 • Tijdens evenementen kunnen andere openingstijden en entreeprijzen gelden. Kortingsbonnen en kortingskaarten zijn dan niet geldig.
 • Honden zijn aangelijnd welkom op het kasteelterrein. In het kasteel zijn honden niet toegestaan, met uitzondering van blindengeleidehonden en officiële hulphonden.

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!