Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Koninklijk Ommetje

Leuke koninklijke wandeling van 3 km

Iedereen doet het op z’n tijd… een ommetje maken. IVN Apeldoorn wijst je tijdens het maken van zo'n ommetje graag op kleine en grote natuurweetjes en heeft een koninklijk ommetje uitgezet.


Ontdek de buurt Het Loo

Als je dit ommetje loopt ontdek je de natuur in de buurt Het Loo. Deze buurt heeft veelal kronkelende straten en overwegend straatnamen gerelateerd aan het Koninklijk Huis. De route voert langs het vermoedelijk oudste huis van Apeldoorn en komt ook langs de eeuwenoude wasvijver waar de kleren van de inwoners geboend werden en de olifantsschuur. 

De aankoop van Het Oude Loo door stadhouder Willem III in 1684 betekende het begin van Paleis Het Loo. Voor de bouw van dit paleis moest een smidse, een herberg en een boerderij gelegen in de marke van Noord Apeldoorn verplaatst worden. Heel geleidelijk aan neemt de bewoning toe, kaarten laten zien dat de bewoning zich begin 19de eeuw voornamelijk concentreert in de omgeving van de Loseweg, Koningstraat en Tuinmanslaan. Via deze route leer je deze straten kennen.

Download het koninklijke ommetje >>


Praktische informatie

  • Het begin- en eindpunt van de route is: hoek ventweg Zwolseweg met Loseweg (GPS: 52.229855, 5.949345)
  • De lengte van de route is 3 km
  • Je kunt je auto gratis parkeren aan de ventweg langs de Zwolseweg
  • Heb je ook interesse in andere ommetjes van het IVN? Je kunt ze hier vinden >>

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!