Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Koninklijke wist-je-datjes...

 

De 'geheime' prinsengang

Vroeger was de Prinsensteeg een pad tussen de tuinen. Het was voor prinsen en prinsessen de route om naar de Mariakerk te gaan die op het Raadhuisplein heeft gestaan. Dit pad werd later een steegje. Je kan naast Café Het Oude Huis aan de Deventerstraat door de steeg lopen om vervolgens uit te komen bij restaurant Jules Verne aan het Raadhuisplein.

De Prinsengang is de smalste steeg van Apeldoorn. Nooit geweten of gezien? Je bent niet de enige. Deze steeg zit zelfs zo goed verborgen dat het gerucht gaat dat de overgrootvader van onze koning Willem-Alexander, prins Hendrik, deze gebruikte als sluiproute naar zijn favoriete kroeg. 


De Kus van Willem-Alexander en Máxima

Op het Apeldoornse stationsplein staat een groot, opvallend modern kunstwerk van Jeroen Henneman (1942): De Kus. Het ranke silhouet van twee menselijke gezichten is zó geplaatst dat het lijkt of zij elkaar kussen. Het is een geschenk van de gemeente Apeldoorn aan prins Willem-Alexander, ter gelegenheid van zijn huwelijk in 2002. Het is een verwijzing naar de gedenknaald die Apeldoorn in 1901 schonk bij het huwelijk van koningin Wilhelmina, en die geplaatst werd voor Paleis Het Loo. De houten voorstudie van De Kus staat in de ‘Beeldenkamer’ in de Oostvleugel van het paleis. (Paul Rem, conservator Paleis Het Loo Nationaal Museum, april 2015)


Een sigaar van Sir Winston Churchill

Tijdens de oorlog, toen koningin Wilhelmina in Londen verbleef, raakte zij goed bevriend met de geallieerde oorlogsleider Churchill. Na de bevrijding maakte hij een zegetocht door ons land.  In mei 1948 kwam hij opnieuw, maar nu als persoonlijke gast van Wilhelmina. Gedurende haar hele leven was Wilhelmina een sterk tegenstander van roken geweest. Asbakken waren op Het Loo niet te vinden. En dat terwijl Churchill een verwoed sigarenroker was. De koningin liet daarop kostbaar 18de-eeuws tafelzilver tot een asbak omsmelten. Regelmatig leegde de lakei de asbak. Sigaren die niet werden opgerookt werden bewaard als trofee! (Paul Rem, conservator Paleis Het Loo Nationaal Museum, januari 2013)


Paleis Het Loo

Paleis Het loo is het vakantiehuis is van Willem III en zijn vrouw Mary. Willem heeft de ene helft van het paleis en Mary de andere helft. Ze hebben zelfs alle twee een eigen tuin: er is een Koningstuin en een Koninginnetuin. Toen Willem en Mary in het paleis woonden het voor dames mode was om heel brede jurken te dragen. Om naast elkaar te kunnen wandelen moesten de paden extra breed zijn. Volgens de etiquette moesten rijke dames vroeger een spierwitte huid hebben, daarom in de Koninginnetuin een speciale schaduwtuin gemaakt.

Ook de koningen en koninginnen na Willem en Mary vieren hier hun vakantie. Nu is het Paleis een museum en kun je zien hoe de koningen en koninginnen vroeger woonden. Er is bij Paleis Het Loo een paardenkerkhof waar niet alleen paarden begraven liggen, maar ook huisdieren van de Oranjes.


 

Koninklijke stempels

In Apeldoorn zijn een aantal winkels met het predicaat 'hofleverancier' gevestigd, dat garant staat voor kwaliteit en soliditeit. We zijn als Apeldoorners erg trots op deze bedrijven!

Bekijk het overzicht >>

Koninklijke routes

In de koninklijke bossen rondom Apeldoorn zijn verschillende routes uitgezet. Voor zowel wandelaars als fietsers zijn er tal van mogelijkheden.

Bekijk alle Koninklijke routes >>

Koninklijk genieten

Kom lekker eten en uitrusten in de Koninklijke omgeving van Apeldoorn. Waar vroeger keizers en koningen leefden kun je in weelde genieten. 

Bekijk het overzicht >>

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!

Apeldoorn Marketing  |   Contact  |  Cityhosts  |  FAQ  |  Privacy