Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Koninklijke wist-je-datjes...

Kroontjes op De Naald

Je kent ongetwijfeld het monument aan de Zwolseweg genaamd 'De Naald'. Maar wist je ook dat er voorheen mooie kroontjes onderdeel uitmaakten van het monument? Op foto’s van de onthulling van dit monument in 1901 is duidelijk te zien dat op de palen van het hekwerk kroontjes zaten. Na de oorlog zijn deze kroontjes echter op mysterieuze wijze verdwenen. 

Maar sinds kort prijken er weer mooie kroontjes op de palen van het hekwerk van De Naald! De reconstructie van de kroontjes gebeurde met behulp van één van de overgebleven kroontjes uit de collectie van Paleis Het Loo, waar een mal van is gemaakt. Daarna zijn de kroontjes in originele kleur geschilderd. 

Koningin Wilhelmina
De kroontjes werden onthuld op de geboortedag van Koningin Wilhelmina, die De Naald aan Apeldoorn schonk in 1901. Het is een van de vele zichtbare sporen die de Oranjes hebben achtergelaten in onze stad, en die moeten we zeker koesteren!
 
Bij de onthulling van De Naald op 9 maart 2019 zijn de kroontjes duidelijk te zien. Foto: CODA Beeldbank
 

Foto: Maarten Sprangh


De 'geheime' prinsengang

Vroeger was de Prinsensteeg een pad tussen de tuinen. Het was voor prinsen en prinsessen de route om naar de Mariakerk te gaan die op het Raadhuisplein heeft gestaan. Dit pad werd later een steegje. Je kan naast Café Het Oude Huis aan de Deventerstraat door de steeg lopen om vervolgens uit te komen bij restaurant Jules Verne aan het Raadhuisplein.

De Prinsengang is de smalste steeg van Apeldoorn. Nooit geweten of gezien? Je bent niet de enige. Deze steeg zit zelfs zo goed verborgen dat het gerucht gaat dat de overgrootvader van onze koning Willem-Alexander, prins Hendrik, deze gebruikte als sluiproute naar zijn favoriete kroeg. 


De Kus van Willem-Alexander en Máxima

Op het Apeldoornse stationsplein staat een groot, opvallend modern kunstwerk van Jeroen Henneman (1942): De Kus. Het ranke silhouet van twee menselijke gezichten is zó geplaatst dat het lijkt of zij elkaar kussen. Het is een geschenk van de gemeente Apeldoorn aan prins Willem-Alexander, ter gelegenheid van zijn huwelijk in 2002. Het is een verwijzing naar de gedenknaald die Apeldoorn in 1901 schonk bij het huwelijk van koningin Wilhelmina, en die geplaatst werd voor Paleis Het Loo. De houten voorstudie van De Kus staat in de ‘Beeldenkamer’ in de Oostvleugel van het paleis. (Paul Rem, conservator Paleis Het Loo Nationaal Museum, april 2015)


Koninklijke stempels

In Apeldoorn zijn een aantal winkels met het predicaat 'hofleverancier' gevestigd, dat garant staat voor kwaliteit en soliditeit. We zijn als Apeldoorners erg trots op deze bedrijven!

Bekijk het overzicht >>


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!