Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Koninklijke weetjes

We kennen allemaal Paleis Het Loo. Maar wist je dat er vroeger een treinverbinding liep vanaf het paleis, er een heus station was, De Naald werd uitgelicht bij special gelegenheden en Kasteel Het Oude Loo in het Paleispark o.a. vroeger diende als koninklijke apotheek? We hebben alle feitjes verzameld! 


Wist je dat

... er vroeger een treinlijn was vanaf Paleis Het Loo? 

Koning Willem III  was groot voorstander van een aanleg van een oosterspoorlijn tussen Amersfoort en Zutphen in 1870 ijverde koning Willem III voor een station niet te ver van Het Loo zodat er een directe treinverbinding tussen zijn paleis en Den Haag zou zijn. Het station van Apeldoorn kwam echter ten zuiden van het toenmalige dorp te liggen en kwam daarmee aan de koninklijke wensen onvoldoende tegemoet. Daarom werd er in 1876 een aftakking gemaakt; een 'Koningslijn' die vanaf de oosterspoorlijn liep naar station Het Loo, dat inmiddels is verdwenen.

Mede op intitiatief van projectontwikkelaar H.C. van der Houven van Oordt, werd de Koningslijn in 1887 doorgetrokken naar Hattem, waarna hij de bijnaam Baronnenlijn kreeg. In de jaren van koning Willem III en Koningin Wilhelmina werd de Koningslijn regelmatig royaal benut. Buitenlandse gasten werden per trein praktisch voor de deur van het paleis afgezet en nadat koning Willem III in 1890 op Paleis het Loo zijn laatste adem uitblies, werd zijn opgebaarde lichaam met de koninklijke trein naar Den Haag vervoerd.

Foto:  Indebuurt Apeldoorn 

Koningin Wilhelmina maakte graag gebruik van de Koninglijn. De laatste keer dat zij haar spoorlijn als regerend vorstin gebruikte was in 1948, op de dag dat zij naar Amsterdam spoorde om afstand te doen van de troon. De Koningslijn werd opgeheven in 1954; de spoorrails zelf verdween in 1977 uit het Apeldoornse straatbeeld.  In het Apeldoornse straataanzicht is het baanvlak van de Koningslijn echter nog goed terug te zien, onder andere op de Koning Lodewijklaan, met zijn brede middenberm. Ook zijn hier twee spoorwachtershuisjes, ter hoogte van de Asselsestraat en ter hoogte van de Soerenseweg, bewaard gebleven. 

Spoorwachtershuisje 


... station Het Loo op de plek zat waar nu de Marcehaussee zit? 

Station Het Loo stond op de plek waar nu het gebouw van de Koninklijke Marechaussee aan de Zwolseweg staat. Het werd ontworpen door A.J. Bogaerts uit Breda en uitgevoerd door Apeldoorner Chris Wegerif. In 1876 was het 'Koningslijntje' aangelegd, dat liep van station Apeldoorn naar Paleis Het Loo. Deze lijn werd in 1887 op aanvraag van koning Willem III doorgetrokken naar Zwolle. Van die lijn Apeldoorn-Zwolle splitste zich, midden op het kruispunt aan het eind van de Loolaan, het lijntje af dat naar het paleis zelf voerde. De treinen reden hier dwars over de straat, zonder spoorbomen. Voor de veiligheid stopten ze daarom, waarna de conducteur uitstapte en met een rode vlag voor de trein uitlopend de weg overstak. 

Station Het Loo 


... het verhaal achter de Naald best bijzonder is? 

De Naald is een gezichtsbepalend rijksmonument in Apeldoorn. Het lijkt alsof deze 17 meterhoge kolos altijd voor het Loo heeft gestaan. Maar hoe komt Apeldoorn aan de Naald? Apeldoorn heeft de Naald te danken aan zijn innige band met de Oranjes en bij uitstek met Koningin Wilhelmina. Al snel nadat zij haar verloving met prins Hendrik had aangekondigd werd door burgemeester H.P.J. Tutein Nolthenius voorgesteld om het paar een Apeldoorns geschenk te geven. De Naald werd het huwelijksgeschenk en tevens een eerbetoon aan Wilhelmina's ouders Koning Willem III en Koningin-regentes Emma. Zij werden door beeldhouwer Pieter Puype vereeuwigd op een plaquette op de Naald.

Op 7 februari 1901 trouwde Koningin Wilhelmina en prins Hendrik met elkaar en toen zij op 9 maart van dat jaar Apeldoorn bezochten presenteerden de Apeldoorners hun geschenk met een grootse ceremonie. De Naald was ontworpen door gemeentearchitect Gerrit de Zeeuw en gebouwd door Apeldoorns' bekende aannemer Chris Wegerif. Om het te betalen werd er onder de Apeldoornse bevolking een collecte gehouden die 3.518 gulden en 37 en een halve cent opleverde.

Naast een ingemetselde oorkonde van de burgemeester, gaat het verhaal dat onder het monument ook een pet van één van de bouwvakkers begraven ligt. Als er iets te vieren viel werd De Naald regelmatig feestelijk verlicht.

Koninginnedag 2009 is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Apeldoorn en de Naald. Bij de aanslag van Karst Tates met zijn auto op de bus van de Koninklijke familie miste de auto weliswaar de bus, maar maakte Tates wel 7 slachtoffers in het publiek. Hierna kwam de auto dramatisch tot stilstand tegen de Naald. De dader zelf werd overgebracht naar het ziekenhuis in Deventer, waar hij die nacht overleed.Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van deze tragedie is een jaar later een glazen monument opgericht nabij de Naald.

Vorig jaar zijn ook de kroontjes die om de Naald stonden weer teruggebracht.  De kroontjes waren na de oorlog verdwenen.  


... kasteel Het Oude Loo vroeger ook een hofapotheek was? 

Kasteel Het Oude Loo werd in de 15e eeuw gebouwd als jachtslot. In 1684 kocht stadhouder Willem III het kasteel en de omliggende grond. Willem III liet naast het oude kasteel en nieuw paleis te laten bouwen, maar liet het kasteel niet afbreken. Het kasteel werden eeuwenlang gebruikt door de hofhouding van Paleis Het Loo. Ook de hofapotheek was in het kasteel gevestigd.

Aan het begin van de 19e eeuw kwamen Het Oude Loo met Paleis Het Loo in bezit van Lodewijk Napoleon, die door zijn broer - keizer Napoleon - tot koning van Nederland was benoemd. Lodewijk Napoleon liet de slotgracht dempen, omdat hem was voorspeld dat hij ooit zou verdrinken. Koningin Wilhelmina liet aan het begin van de 20ste eeuw Het Oude Loo restaureren door de beroemde architect Pierre Cuypers. Daarbij liet ze de slotgracht weer uitgraven. Het Oude Loo wordt regelmatig gebruikt door de koninklijke familie. Het kasteel is daarom niet te bezichtigen. De tuin rondom het kasteel - met een daarin een doolhof - is elk jaar in april en mei wel te bezichtigen. Meer informatie >> 


Met dank aan hetgeheugenvanapeldoorn.nl 


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!