Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Kinderboek & fietstocht: 'Lang geleden in Apeldoorn'

De geschiedenis van Apeldoorn in 10 (voorlees)verhalen

Er is een nieuw leesboek over Apeldoorn verschenen: ‘Lang geleden in Apeldoorn; de geschiedenis van Apeldoorn in 10 (voorlees)verhalen’. Naast het boek is er ook een fietskaart uitgebracht voor het hele gezin.

Over het boek

Het boek neemt kinderen mee langs 10 belangrijke periodes in de geschiedenis van Apeldoorn, van de ijstijden met het Uddelermeer tot aan het ontstaan van bloemkoolwijk de Maten. De verhalen zijn niet alleen te lezen in het boek, maar van elk verhaal is ook nog iets terug te vinden in de stad en omgeving!

Dit boek is in opdracht van gemeente Apeldoorn geschreven en geïllustreerd door Apeldoorners Nanda Roep en Hélène Jorna. Het boek is onderdeel van het Grote verhaal van Apeldoorn. Een samenwerking van verschillende partijen die eraan werken om de geschiedenis van de gemeente beter zichtbaar te maken.

Hoe kom jij aan een exemplaar?

Ieder kind in groep vijf van de basisschool in Apeldoorn heeft een exemplaar van ‘Lang geleden in Apeldoorn’ gekregen. De boeken blijven vervolgens op school zodat elk jaar nieuwe kinderen het boek kunnen lezen. Zo ontdekken ze niet alleen meer over hun stad, maar ervaren ze ook hoe leuk het is om te lezen. Naast leerlingen van groep vijf krijgen ook alle nieuw-ingeschreven kinderen een boek, net als pasgeborenen in de gemeente. Het boek komt ook beschikbaar in verzorgingshuizen. Grootouders kunnen hun kleinkinderen voorlezen uit het boek, of kinderen hun opa’s en oma’s. Hiermee ontstaat een unieke verbinding tussen jong en oud.

Voor iedereen die daarnaast het boek wil bemachtigen, komt het in beperkte oplage te koop via webshops en verspreid over de stad in boekwinkels. Het boek kost zal bijvoorbeeld klaarliggen in Primera Westra (voor de wijken Orden, Kerschoten en Ugchelen), in de binnenstad bij WAAR in de Marktstraat en bij The Read Shop op de Eglantier. Het boek kost € 17,95 is ook direct bij de uitverkoop te koop via deze link.

De winkels zijn helaas gesloten in verband met de coronamaatregelen. Informeer van tevoren bij de desbetreffende winkelier wat de mogelijkheden zijn wat betreft afhalen.


Fietskaart

Naast het boek is ook een fietskaart uitgebracht. Met behulp van deze kaart kun je al fietsend 10 verschillende plekken in Apeldoorn bezoeken. Per locatie vind je een QR code op de fietskaart. Als je deze via je telefoon scant, kun je via Youtube het verhaal van de desbetreffende locatie beluisteren. Deze verhalen nemen kinderen mee langs 10 belangrijke periodes in de geschiedenis van Apeldoorn, van de ijstijden met het Uddelermeer tot aan het ontstaan van bloemkoolwijk de Maten. 

Liever een gedrukte versie van de fietskaart? Deze is te verkrijgen bij het Tourist Information punt in CODA Museum*. Je hoeft natuurlijk niet in één keer langs alle 10 de locaties te fietsen. Ook leuk voor als je in de buurt bent van één van de locaties! 

Download de fietskaart >>

*Helaas is het Tourist Information Point gesloten voor het afhalen van deze kaart. Downloaden kan wel!


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!