Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Nieuw! Lichtkunstwerk Brugwachtershuisje Deventerstraat

 

 

Apeldoorn één van de 12 steden met tijdelijke lichtkunst in brugwachtershuisje

Sinds woensdagavond 16 november is het  brugwachtershuisje aan de Deventerstraat in Apeldoorn een  tijdelijk in een kunstwerk waar poëzie en kunst samenkomen.

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de landelijke Stichting Brugwachtershuisjes worden in 12 steden in Nederland 12 brugwachtershuisjes in de spotlights gezet met het project SPOT ON! Apeldoorn doet mee met het brugwachtershuisje aan de Deventerstraat.

Voor dit project schreef Stadsdichter Herman Kattemölle een gedicht over het Apeldoornse brugwachtershuisje. Hij liet zich inspireren door woorden waarmee omwonenden en voorbijgangers hun persoonlijke beleving van het brugwachtershuisje omschreven. Architectonisch vormgever Marco Broeders (Co2RO) heeft in samenwerking met bureau Mothership een dichtregel uit dit gedicht verwerkt in een lichtkunstwerk voor het Apeldoornse brugwachtershuisje. 

Over het brugwachtershuisje aan de Deventerstraat 

Het markante achthoekige huisje staat bij de brug in de Deventerstraat over het Apeldoornse Kanaal. Het huisje dateert uit 1948 en verloor zijn functie toen de scheepvaart in het kanaal in 1972 stopte. De vroeger beweegbare brug is een vaste brug geworden. Achtereenvolgens heeft het gefunctioneerd als locatie voor kunstenaars,  lunchplek bij het naastgelegen café, en als ijssalon.

Wethouder Peter Messerschmidt van cultuur: 'Het brugwachtershuisje was vroeger een essentiële spil in de bedrijvigheid en handel die ooit hier op het Apeldoorns Kanaal plaatsvond. Met het verdwijnen van de schepen uit het kanaal bleef het huisje enigszins verlaten achter. Toch is het huisje een icoon voor Apeldoorn. Een baken, een gevoel van thuis, een warme herinnering aan vroeger. Maar de komende tijd ook een poëtisch lichtkunstwerk, waar iedereen van kan genieten. Het historische brugwachtershuisje komt letterlijk in een nieuw licht te staan. En dat vind ik mooi: dat heden en verleden elkaar op deze manier raken.'

Het kunstwerk is tot en met eind december 2022 zichtbaar! 

Gedicht van Stadsdichter

Gedicht ‘Brugwachtershuisje’

Ooit ontmoette de schipper de wachter
het water de kade, de boot de brug maar
de vaart is eruit, het wachten voorbij.

Wat rest is een onwaardig baken
|een doffe, doelloze diamant
aangetast door de tand des tijds

Het smeekt weer gezien te worden een
tiny expo, gratis bieb of leugenbankje
voor jou en mij waar tijd even niet telt.

Dan zullen de zwanen weer dansen
ontmoet als vanouds het water de kade
is het weer fijn als vroeger thuiskomen.

– Herman Kattemölle

DICHTREGEL OP HET HUISJE

de vaart is eruit, het wachten voorbij.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!