Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

De Minerva bioscoop in Apeldoorn 

Ontdek de geschiedenis achter één van de eerste bioscopen in Nederland 

Wist je dat het grote gebouw in de Paslaan vroeger een populaire theaterbioscooop was. En dat het één van de eerste bioscopen in Nederland was? 

De Minervabioscoop was het laatste werk van de Apeldoornse architect  Chris Wegerif in Apeldoorn. Hij bouwde het in 1918. Het was zijn enige ontwerp dat voor openbaar gebruik bestemd was.  

Op vrijdag 6 december 1918 is de Minverva bioscoop geopend. Aan de linkerkant van het nieuwe theater was een chocolaterie gevestigd en aan de rechterkant een wachtkamer-lunchroom. In 1920 werd de bioscoop al overgenomen door een andere eigenaar. Deze eigenaar, dhr Boon, heeft diverse aanpassingen gedaan in de bouwstijl en ook de choclaterie en lunchroom behoorden tot verleden tijd. 

Foto: A.C. Stokhuyzen, 1936. Collectie TIN. via de Theaterenceclody

In 1941 werd de voorgevel aangepast, naar een ontwerp van de architect Van den Beld; de voorkant van de beide winkels met het ene grote raam en de deur werden vervangen door drie ramen en ook de entree van de bioscoop zelf werd gemoderniseerd. 

Beeldmateriaal: Parkenbuurt 


De Minervabioscoop kwam landelijk in het nieuws toen burgemeester A.L. des Tombe op zaterdag 20 oktober 1956, uit angst voor rellen, de uitzending van de film Rock Around the Clock verbood. Hierdoor sloeg die avond de vlam in de pan. Jongeren, samengekomen bij ijssalon La Venezia, gingen rellen en haalde allerlei baldadigheden uit. Vier dagen bleef het onrustig. De rust keerde terug toen des Tombes het verbod ophief, mits de bezoekers van de film zich rustig zouden gedragen. Tijdens de film deden er zich geen ongeregeldheden voor, waardoor alle zorgen en hysterie vooraf voor niets bleken.

Minervazaal in 1942 (CODA archief) 

De zaal, met 1 balkon, had een capaciteit van 530 zitplaatsen. Het lijsttoneel was 11 meter breed en 11 meter diep. De sluiting was was in 1985. Het gebouw is in februari 2000 op de Rijksmonumentenlijst gezet. Tegenwoordig biedt het onderdak aan de Evangelische Zendingsgemeente Menorah.

 

CODA Archief heeft een bijzonder album, gemaakt tijdens de verbouwing van de bioscoop in de eerste maanden van 1942. 

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!