Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Nationaal Ereveld Loenen

Nationaal Ereveld Loenen is een ongewone begraafplaats. Het is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers: militairen, als ook gewone burgers: mannen, vrouwen en kinderen. Zij verloren allen hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of tijdens gewelddadige conflicten daarna- zoals in voormalig Nederlands-Indië of de meer recente (vredes-)missies. De graven liggen niet in strakke rijen op een grasveld, maar in het bos, verspreid langs slingerende paden.​

Het Ereveld is dagelijks voor publiek geopend van 9.00 - 17.00 uur. Je komt meer te weten over het ereveld aan de hand van een audiotour met QR-codes of via de jeugdroute welke leuk en leerzaam is voor kinderen. Beide routes zijn gratis en verkrijgbaar in het entreegebouw. Iedere zondag wordt er een wandeling verzorgt door een gids. Daarover lees je op deze pagina meer. 


Herdenkings- en educatiecentrum

Aan de rand van het Ereveld en bij de naastgelegen Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen staat het herdenkings- en educatiecentrum ontworpen door KAAN architecten. Maak kennis met zes nabestaanden van oorlogsslachtoffers. Ontdek de verhalen van een dochter, kleinzoon, moeder, zus en nicht die vertellen over hun verloren dierbaren en hun leven. Luister ook naar de veteranen die uit eigen hand vertellen over hun ervaringen in oorlogsgebied. De verhalen geven bovendien een overzicht van de vele internationale (vredes)missies die tot op de dag van vandaag duren. De tentoonstelling is ontworpen door Tinker Imagineers. 


Iedere zondag gratis rondleiding over het Ereveld met gids

Iedere zondag in 2023 is er gratis rondleiding met gids over  het Ereveld. Luister naar de verhalen van de mensen die daar begraven liggen.  De rondleiding begint elke zondag om 11.00 uur en start vanaf de ingang van het ereveld. Wandel je liever op eigen gelegenheid rond? Voor gezinnen met kinderen ligt in het entreegebouw de speciale Jeugdroute en volwassenen kunnen een audiotour lopen aan de hand van QR-codes.

Maak gebruik van de grafwijzer om een specifiek graf te vinden, zoek op de achternaam van het oorlogsslachtoffer. Of selecteer een lange of een korte wandeling en print die uit.


Java

Op Nationaal Ereveld Loenen staan ook zeven witte kruizen ter nagedachtenis aan de 25.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers die hun graf hebben op een van de zeven erevelden op Java, Indonesië. Voor ieder ereveld is op Loenen een wit kruis geplaatst.


Kapel

Een markant gebouw op het ereveld is de kapel. In de kapel bevindt zich een schrijn met 42 gedenkboeken. In deze boeken staan de namen van 130.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers die geen aanwijsbaar graf hebben. Iedere dag slaat de beheerder van het ereveld één bladzijde om, zodat ook zij nooit worden vergeten. Aan de wand van de kapel hangt een bord met de namen van omgekomen Engelandvaarders en er staan enkele urnen met asresten uit concentratiekampen.


Weetjes over Het Ereveld

  • In 1947 besloot de Nederlandse overheid om de stoffelijke resten van Nederlandse oorlogsslachtoffers die in Duitsland waren omgekomen, over te brengen naar Nederland. 
  • In 1948 begon de Oorlogsgravenstichting met de aanleg van het ereveld in Loenen. 
  • Het ereveld is geopend op 18 oktober 1949 door prinses Wilhelmina. 
  • Op dit moment liggen er bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven op Nationaal Ereveld Loenen. 
  • Regelmatig worden mensen op Nationaal Ereveld Loenen herbegraven. Dit zijn bijvoorbeeld oorlogsslachtoffers die op gemeentelijke begraafplaatsen begraven liggen en die in overleg met de nabestaanden overgebracht worden naar Nationaal Ereveld Loenen.   
  • Het Nationaal Ereveld Loenen geeft een goed beeld van de verscheidenheid aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Onder hen bevinden zich gesneuvelde militairen, maar ook veel burgers: verzetsstrijders, politieke gevangenen, Engelandvaarders en slachtoffers van de gedwongen tewerkstelling (Arbeitseinsatz) in Duitsland. 
  • Centraal op het ereveld vindt men de kapel. Daar staat een schrijn met daarin 43 gedenkboeken, het wandbord met de namen van Engelandvaarders en enkele urnen met asresten uit concentratiekampen. 
  • Vanaf de jaren tachtig worden hier ook militairen en burgers begraven die tijdens humanitaire en/of (vredes)missies na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. 
  • Er zijn 180.000 geregistreerde Nederlandse oorlogsslachtoffers waaronder 50.000 met een aanwijsbaar graf. Circa 4.000 slachtoffers zijn begraven op Nationaal Ereveld Loenen. 
  • Nationaal Ereveld Loenen is dagelijks geopend voor publiek tussen 09.00 en 17.00 uur. 

Dit is er zo bijzonder aan Het Ereveld

  • Nationaal Ereveld Loenen is bijzonder vanwege het grote aantal burgerslachtoffers dat er begraven ligt. De verhouding is zo’n 80% burgers en 20% militairen. Dit in tegenstelling tot andere erevelden, die vaak zijn ingericht als militaire erevelden en waar vrijwel alleen militairen begraven liggen. 
  • Het ereveld wijkt wat ontwerp betreft af van andere erevelden. Nationaal Ereveld Loenen bevat geen lange rijen kruisen, maar liggende stenen langs slingerende bospaden. 
  • Op Nationaal Ereveld Loenen staan zeven ereveldkruizen met daarop de namen van de erevelden op Java, Indonesië. In totaal liggen in Indonesië zo’n 25.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers. 
  • Op Nationaal Ereveld Loenen liggen niet alleen slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook oorlogsslachtoffers die tijdens gewelddadige conflicten daarna om het leven zijn gekomen. 
  • Elke dag slaat de beheerder van het ereveld een bladzijde om van één van de in totaal 43 gedenkboeken. In de gedenkboeken staan de namen van 130.000 oorlogsslachtoffers van wie geen graflocatie bekend is. Met het omslaan van een bladzijde per dag worden ook deze oorlogsslachtoffers niet vergeten. 
  • Het bord met daarop de namen van omgekomen Engelandvaarders is oorspronkelijk geschonken aan Koningin Wilhelmina. Later heeft zij aan de Oorlogsgravenstichting geschonken ten behoeve van de kapel. 

Adresgegevens

Nationaal Ereveld Loenen is gelegen aan de Groenedaalseweg 64, 7371 EZ Loenen.

Meer informatie >>

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!