Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

De Stallen & Tuinen van Paleis Het Loo openen in mei

Wegens de grote verbouwing en vernieuwing van Paleis Het Loo blijft het hoofdgebouw (museum) nog even gesloten. Maar binnenkort kun je wél weer genieten van alle pracht en praal van de stallen en paleistuinen van Het loo! Vanaf woensdag 19 mei zijn de Stallen. Paleistuinen, de museumshop en het restaurant namelijk geopend voor publiek.

Paleis Het Loo

Opening in mei

Paleis Het Loo werkt aan een grootscheepse renovatie en uitbreiding. Tot 2021 zijn de deuren van het paleis gesloten voor publiek. Tijdens deze periode is het Het Loo ‘BuitenGewoon Open’. Hierbij zijn de tuinen en stallen vanaf 19 mei weer te bezichtigen voor publiek. Ontdek de adembenemende 17e-eeuwse Baroktuinen en bekijk de koninklijke rijtuigen, auto’s en sleden van dichtbij.

Over de Paleistuinen

Meer dan 300 jaar woonden en werkten de Oranjes op Paleis Het Loo. Het was een echt ‘buitenlocatie’ en werd gebruikt als jacht- en vakantieverblijf. De Oranjes ontvingen er hun gasten voor vertier en zaken. Daarom werd er ook veel aandacht besteed aan de tuinen en stallen. De paarden hadden een vorstelijk onderkomen in de stallen, vlakbij de Koetshuizen met de rijtuigen, auto’s en sledes. In de paleistuinen werd geflaneerd en de exotische bloemen en planten bewonderd. Een rijk en royaal verleden dat terug te zien op Paleis Het Loo.

De tuinen van Paleis Het Loo zijn in de 17e eeuw aangelegd als barokke tuin in opdracht van Koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Koningin Mary II, de grondleggers en eerste bewoners van Paleis Het Loo. Een Hollandse Baroktuin, symmetrisch met veel parterres, indrukwekkende fonteinen en historische beplanting. De tuin moest Willem en Mary status en aanzien geven en had als doel om hun bezoekers te imponeren.

Begin 19e eeuw werden de baroktuinen afgedekt met zand en hierop werd – naar de nieuwe tuinmode – een park in landschapsstijl aangelegd, met kronkelende paden, bosjes, struiken en veel soorten bomen. Het contrast met de 17e-eeuwse paleistuinen kon niet groter zijn. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd de tuin teruggebracht oorspronkelijke barokke stijl. Historische maar ook eigentijdse bloemen geven elk seizoen sfeer aan de paleistuinen.


Over de Stallen & Koetshuizen

De stallen bevinden zich aan de linker- en rechterkant van het complex. De linker stallen zijn nog in gebruik en hier vind je ook de presentatie Dieren van Oranje. In het midden van het gebouw zijn de koetshuizen waarin auto's en rijtuigen tentoongesteld staan. Daarvoor zit de Aanspanplaats met overkapping. Hier werden vroeger de paarden voor de koets gespannen. Het Kinderatelier bevindt zich in de rechter stallen.

Bezoekers kunnen de koetshuizen in om de koninklijke rijtuigen, auto’s en sleden van heel dichtbij te bekijken. Topstuk in de collectie is de Cadillac Convertible Sedan. In 1949 werd de auto gekocht en gebruikt door Prinses Wilhelmina. Jarenlang leek deze auto te zijn verdwenen, maar onlangs dook hij op in de VS. Paleis Het Loo wist hem te verwerven en de auto, die meer zeemijlen heeft afgelegd dan kilometers over de weg, keerde in 2016 terug op Het Loo!

In het stallencomplex is in totaal plaats voor 88 paarden. In de linkerstal genieten twee paarden met een lange staat van dienst bij het Koninklijk Huis van hun oude dag. Een deel van de stallen wordt nog steeds gebruikt door het Koninklijk Staldepartement in Den Haag.


Zien & Doen

Er is vanaf woensdag 19 mei dus weer van alles te zien en te doen bij Paleis Het Loo. Overal worden uiteraard de coronamaatregelen in acht genomen, en de binnen-locaties blijven tot nadere berichtgeving gesloten. Benieuwd wat er allemaal te zien en te doen is? Bekijk het overzicht >>


Toegang

In verband met COVID-19 wordt er gewerkt met tijdsloten om de doorstroom van het aantal bezoekers te kunnen reguleren. Toegang is daarom alleen mogelijk met een tijdslot-ticket uit de ticketshop van Paleis Het Loo. De ticketshop op de website van Paleis Het Loo is geopend. Meer informatie >>

 

paleishetloo.nl


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!