Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Jachtslot Het Oude Loo

Woensdag 15 maart t/m donderdag 15 juni 2023

 

Kasteel Het Oude Loo werd in de 15e eeuw gebouwd als jachtslot. In 1684 kocht stadhouder Willem III het kasteel en de omliggende grond. Willem III liet naast het oude kasteel een nieuw paleis bouwen, maar liet het kasteel Het Oude Loo daarbij wel intact. Het kasteel werd eeuwenlang gebruikt door de hofhouding van Paleis Het Loo. Ook de hofapotheek was in het kasteel gevestigd.


Aan het begin van de 19e eeuw kwamen Het Oude Loo en Paleis Het Loo in bezit van Lodewijk Napoleon, die door zijn broer - keizer Napoleon - tot koning van Nederland was benoemd. Lodewijk Napoleon liet de slotgracht rondom Het Oude Loo dicht maken, omdat hem was voorspeld dat hij ooit zou verdrinken. Koningin Wilhelmina liet aan het begin van de 20ste eeuw Het Oude Loo restaureren door de beroemde architect Pierre Cuypers. Daarbij liet ze de slotgracht weer uitgraven.

Sinds de jaren 70 fungeert het Slot als buitenverblijf van de Koninklijke familie. Koning Willem Alexander en koningin Maxima verblijven nog regelmatig in het kasteel; de huidige koninklijke familie gebruikt het 15e-eeuwse jachtslot ook als buiten- en logeerverblijf. Het jachtslot is om die reden niet te bezichtigen. De tuin rondom het kasteel - met een daarin een doolhof - is slechts enkele maanden per jaar te bezichtigen.


Wandelen bij Het Oude Loo

Het park rondom Jachtslot Het Oude Loo bevindt zich in het Paleispark. Voor het Paleispark geldt een dagentree van € 2,- (een jaarkaart kost € 10,-). Van 15 maart t/m 15 juni 2023 zijn de tuinen rondom het Oude Loo dagelijks geopend en kun je hier rondlopen en genieten van de prachtige rodondendrons en azalea's. Klik hier voor een plattegrond van het Paleispark met het Jachtslot Het Oude Loo en de Koningslaan. Bij nummer 2 op onderstaande plattegrond ligt het Jachtslot Oude Loo.

Entreetickets
Let op! In het Paleispark is een geldig toegangsbewijs nodig. Deze kun je alleen vooraf online kopen. Hieronder bij praktische info lees je daar meer over.


Wat is er allemaal te zien

De prachtige theekoepel, de waterval, de oude schietbaan, het honden- en paardenkerkhof, het badpaviljoen, het botenhuis aan de hoge veldvijver en de beeldenvijver zijn enkele voorbeelden van gebouwtjes en plekken die op een manier wijzen op het koninklijke verleden van het Paleispark. Meer informatie over het Paleispark vind je op deze pagina.

Doolhof

In de tuinen is een doolhof waar Koning Willem Alexander met zijn broers Friso en Constantijn vroeger regelmatig gespeeld heeft. Ook de zonen van Pieter en Margriet van Vollenhoven hebben in dit doolhof de nodige uren doorgebracht. Het doolhof is nog toegankelijk en je kunt daar leuk verstoppertje spelen met de kinderen. Naast het doolhof ligt nog een oude kegelbaan maar deze is niet meer in gebruik.


Fotocredits: Rob Boshuis

Stenen bank

In de tuinen staat een mooie bank waar Juliana en Prins Bernhard vroeger veel gezeten hebben en van het prachtige park hebben genoten.

Rhodondenderons 

De tuinen rondom het Oude loo staan vol met rhodondenderons. Het is een prachtig gezicht als deze in bloei zijn, dit is meestal in mei. Ze hebben heel gevarieerde kleuren van licht roze tot donkerpaars.

Speelhuisje

Bij jachtslot Het Oude Loo staat een houten chaletje. Het is het poppenhuis van koningin Wilhelmina; zij heeft het cadeau gekregen van haar ouders toen ze negen jaar oud was. Let op de letter W die in het toegangshekje is verwerkt.

Theekoepel

Bij de vijver in het park bij het Oude Loo staat een mooi wit theekoepeltje, Koningin Wilhelmina gebruikte het als schildersatelier en ook de prinsesjes waren er vaak te vinden om een kopje thee te drinken.


Fotocredits: Rob Boshuis


Praktische info

  • Een dagticket voor het Park kun je alleen vooraf online kopen via deze link, toegang € 2,- per persoon. Let op: de betaalautomaten voor de toegangskaarten zijn weggehaald bij beide ingangen. Zorg dus dat je online een ticket koopt als je het Paleispark wilt bezoeken.

  • Kinderen tot 12 jaar en rolstoelgebruikers hebben gratis toegang
  • Openingstijden
    Wintertijd: 9.00 – 17.15 uur
    Zomertijd: 8.00 – 19.00 uur
  • Je kunt voor € 10,- p.p. een jaarkaart voor het Paleispark kopen, deze is verkrijgbaar via deze link
  • Honden en fietsen zijn niet toegestaan in het Paleispark

Bereikbaarheid

Wil je het Paleispark bezoeken? Dan kun je je auto parkeren op twee parkeerplaatsen: parkeerplaats Bosloo aan de Amersfoortseweg, deze parkeerplaats is gratis, of je kunt parkeren op de reguliere parkeerplaats van Paleis Het Loo (navigatieadres: Koninklijk Park 16, Apeldoorn). Vanaf beide ingangen kun je wandelroutes starten. 

Betaald parkeren bij Paleis Het Loo
De parkeerplaats naast het entreegebouw van Paleis Het Loo is geopend. De kosten voor parkeren bedraagt € 7,50 per voertuig. Er zijn 24 elektrische laadpalen voor auto's en 1 voor fietsen. ​

Bereikbaarheid voor fietsers en wandelaars
Bezoekers van het Paleispark die al in het bezit zijn van een wandelkaart en lopend, met de fiets of het openbaar vervoer komen, kunnen ter hoogte van de Naald via de geasfalteerde beukenlaan het Paleispark bereiken. Bij het Stallencomplex van Paleis Het Loo zijn voldoende voorzieningen om fietsen te stallen.


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!