Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

 

Jachtslot Het Oude Loo

Het Park rondom Jachtslot Oude Loo is geopend van vrijdag 1 april t/m dinsdag 31 mei 2022

Kasteel Het Oude Loo werd in de 15e eeuw gebouwd als jachtslot. In 1684 kocht stadhouder Willem III het kasteel en de omliggende grond. Willem III liet naast het oude kasteel en nieuw paleis te laten bouwen, maar liet het kasteel niet afbreken. Het kasteel werden eeuwenlang gebruikt door de hofhouding van Paleis Het Loo. Ook de hofapotheek was in het kasteel gevestigd.

Aan het begin van de 19e eeuw kwamen Het Oude Loo met Paleis Het Loo in bezit van Lodewijk Napoleon, die door zijn broer - keizer Napoleon - tot koning van Nederland was benoemd. Lodewijk Napoleon liet de slotgracht dempen, omdat hem was voorspeld dat hij ooit zou verdrinken. Koningin Wilhelmina liet aan het begin van de 20ste eeuw Het Oude Loo restaureren door de beroemde architect Pierre Cuypers. Daarbij liet ze de slotgracht weer uitgraven. Sinds de jaren 70 fungeert het Slot als buitennverblijf van de Koniklijke familie. Koning Willem Alexander en koningin Maxima verblijven nog regelmatig in het kasteel, de koninklijke familie gebruikt het 15e-eeuwse jachtslot als buiten- en logeerverblijf. Het kasteel is daarom niet te bezichtigen. De tuin rondom het kasteel - met een daarin een doolhof - is elk jaar in april en mei wel te bezichtigen.


Wandelen bij Het Oude Loo

Het park van Jachtslot Het Oude Loo bevindt zich in het Paleispark. Voor het Paleispark geldt een dagentree van € 2,- (een jaarkaart kost € 10,-). Een bezoek aan het park van Jachtslot Het Oude Loo is in deze entree inbegrepen.  

Van 1 april t/m 31 mei 2022 zijn de tuinen rondom het Oude Loo dagelijks van 8.00 tot 17.00 uur geopend en kun je hier rondlopen en genieten van de prachtige rodondendrons en azalea's.

Klik hier voor een plattegrond van het Paleispark met het Jachtslot Het Oude Loo en de Koningslaan. 
Bij nummer 2 op onderstaande plattegrond ligt het Jachtslot Oude Loo.

 


Wat is er allemaal te zien

Doolhof

In de tuinen is een doolhof waar Koning Willem Alexander met zijn broers Friso en Constantijn vroeger regelmatig gespeeld heeft. Ook de zonen van Pieter en Margriet van Vollenhoven hebben in dit doolhof de nodige uren doorgebracht. Het doolhof is nog toegankelijk en je kunt daar leuk verstoppertje spelen met de kinderen. Naast het doolhof ligt nog een oude kegelbaan maar deze is niet meer in gebruik.


Fotocredits: Rob Boshuis

Stenen bank

In de tuinen staat een mooie bank waar Juliana en Prins Bernhard vroeger veel gezeten hebben en van het prachtige park hebben genoten.

Rhodondenderons 

De tuinen rondom het Oude loo staan vol met rhodondenderons. Het is een prachtig gezicht als deze in bloei zijn, dit is meestal in mei. Ze hebben heel gevarieerde kleuren van licht roze tot donkerpaars.

Speelhuisje

Bij jachtslot Het Oude Loo staat een houten chaletje. Het is het poppenhuis van koningin Wilhelmina; zij heeft het cadeau gekregen van haar ouders toen ze negen jaar oud was. Let op de letter W die in het toegangshekje is verwerkt.

Theekoepel

Bij de vijver in het park bij het Oude Loo staat een mooi wit theekoepeltje, Koningin Wilhelmina gebruikte het als schildersatelier en ook de prinsesjes waren er vaak te vinden om een kopje thee te drinken.


Fotocredits: Rob Boshuis


Bereikbaarheid

Parkeren let op: ​De bezoekersparkeerplaats van Paleis Het Loo is tot 3 mei volledig afgesloten voor fietsers, wandelaars en auto’s. Het Paleispark is tot 3 mei 2021 wel gewoon bereikbaar via de parkeerplaats Bosloo ter hoogte van de kruising Pijnboomlaan/Amersfoortseweg. Parkeren op die parkeerplaats is gratis. Hier kan ook een entreekaart worden gekocht voor het Paleispark.

Navigatie: Pijnboomlaan kruising met Amersfoortseweg, Apeldoorn (zie nummer 1 op de plattegrond hierboven)
Binnenrijden in Paleispark Het Loo vanaf de Amersfoortseweg, ter hoogte van het bebouwde kom-bord Apeldoorn. Je komt dan uit bij een kleinere parkeerplaats, er zijn invalidenparkeerplaatsen aanwezig, hier is ook een (invaliden)toilet aanwezig.


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!