Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Een stad middenin het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa. Een stad met een rijk koninklijk verleden.  Dát is Apeldoorn.

 

Apeldoorn, 11e stad van Nederland qua inwoners

Apeldoorn staat met een oppervlakte van 341,15 km² op de negende plek van grootste gemeentes van Nederland en is daarmee de grootste gemeente in oppervalkte in Gelderland. Met ruim 164.000 inwoners en staat het op  nummer 11 op de ranglijst van de grote gemeenten in Nederland. De stad is qua inwoners groter dan bijvoorbeeld Arnhem of Maastricht. Het heeft alle stedelijke kwaliteiten maar door de uitgestrekte natuur en de oorsprong als dorp voelt het gemoedelijk aan. Het is een stad waar gezinnen zich graag vestigen, kwaliteit van leven hoog in de vaandel staan en waar men nog omziet naar elkaar.

 

De bijzondere band met de Oranjes

Dankzij het Nederlandse koningshuis is Apeldoorn uitgegroeid tot de welvarende stad die het nu is. De bijzondere band die Apeldoorn heeft met Het Huis van Oranje zie je nog steeds terug. Paleis Het Loo is eeuwenlang  de zomerresidentie geweest van Nederlandse stadhouders en koningen van 1686 tot 1975. Inmiddels is het Paleis een museum dat na een grote verbouwing in het najaar 2021 weer open zal zijn voor publiek. In en nabij het centrum staan o.a. de Grote Kerk, De Naald en het hedendaagse kunstwerk de Kus.  Het is een geschenk van de gemeente Apeldoorn aan prins Willem-Alexander, ter gelegenheid van zijn huwelijk in 2002.

 

Stad midden in het grootste aangesloten natuurgebied van Europa

Zeer opvallend aan Apeldoorn is de hoeveelheid groen die je ziet. De stad telt maar liefst negen parken. Oranjepark, Verzetstrijderspark, Prinsenpark en Wilhelminapark zijn inmiddels rijksmonumenten.  Het groen van de stadsparken zie je ook terug in de natuur rondom de Apeldoornse dorpen.  Het Nationale Park Hoge Veluwe maakt hier ook onderdeel van uit met ruim 5400 hectare natuur en met midden in het Park het befaamde Kröller-Müller Museum, met veel werk van Vincent van Gogh. In de bosrijke omgeving van Apeldoorn kan je jaarrond prachtig wandelen en genieten van natuur en cultuur.Met recht is Apeldoorn de hoofdstad van de Veluwe.

Hoge attractiedichheid

De attractiedichtheid in Apeldoorn is groot.  Zo is het mogelijk om een dagje tussen de apen te vertoeven in de Apenheul of te genieten van al het vertier in de  Julianatoren. Mensen die op zoek zijn naar historie kunnen een bezoek brengen aan de Veluwse Stoomtrein Maatschappij,  Radio Kootwijk en de enige nog werkende papiermolen van Nederland ‘De Middelste Molen’ in Loenen.

 

Belangrijk werkgelegenheidscentrum in Midden- en Oost-Nederland  

Apeldoorn is met Deventer en Zutphen een van de hoofdplaatsen in een samenwerkingsregio van gemeenten in de provincies Gelderland en Overijssel die bekendstaat als de Stedendriehoek. Kenmerkend is de Apeldoornse huisjes-structuur, met veel monumentale en vrijstaande woningen en relatief weinig hoogbouw. Met ongeveer 100.000 arbeidsplaatsen is Apeldoorn een belangrijk werkgelegenheidscentrum in Midden- en Oost-Nederland.

 

Stedelijke componenten

Door de komst van grote bedrijven uit het westen (Kadaster, Belastingdienst)  in de jaren’70  heeft de stad een explosieve groei doorgemaakt. Dit zie je ook terug in de binnenstad met ruim 2 kilometer winkelgebied en met poppodium Gigant, expositiecentrum ACEC, cultuurhuis CODA én Theater Orpheus. De binnenstad heeft diverse horecapleinen waar je de gemoedelijkheid terug ziet in de grote keuze van eetcafé’s en restaurants.

 

Omzien naar elkaar

Het sociale karakter vanuit het verleden kenmerkt zich door het hoge vrijwilligersgehalte en de vele kleinschalige buurtinitiatieven, evenementen en het grote verenigingsleven. Sport en evenementen hebben een belangrijke plek in de Apeldoornse samenleving.  Van groot zoals een WK Baanwielrennen of Nationale Sinterklaasintocht en tot kleinschalige gezinsfestivals en breedtesport activiteiten.  

 

In alles is Apeldoorn royaal. Ervaar de ruimte in oppervlakte, cultuurhistorie maar ook in zorg voor elkaar!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!