Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Paleis Het Loo

 

Geschiedenis

Meer dan 300 jaar woonden en werkten de Oranjes op Paleis Het Loo. Het was een echt ‘buiten’ en werd gebruikt als jacht- en vakantieverblijf. De Oranjes ontvingen er hun gasten voor vertier en zaken. Daarom werd er ook veel aandacht besteed aan de tuinen en stallen. De paarden hadden een vorstelijk onderkomen in de stallen, vlakbij de Koetshuizen met de rijtuigen, auto’s en sledes. In de paleistuinen werd geflaneerd en de exotische bloemen en planten bewonderd. Een rijk en royaal verleden dat terug te zien op Paleis Het Loo.

De tuinen van Paleis Het Loo veranderden nogal eens van vorm. In de Franse tijd woonde Lodewijk Napoleon op Het Loo. Hij liet de tuinen bedekken met een grote laag zand en maakte er een Engels landschapspark van. Later zijn de tuinen weer teruggebracht in de stijl van de barokke Hollandse tuin naar het originele ontwerp uit de tijd van Koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart II, de grondleggers en eerste bewoners van Paleis Het Loo. Een symmetrische tuin met veel parterres, indrukwekkende fonteinen en historische beplanting. Historische maar ook eigentijdse bloemen geven elk seizoen sfeer aan de paleistuinen.


Hoera, de tuinen kunnen zijn open!

 

Het Paleis wordt verbouwd en is gesloten, maar vanaf woensdag 19 mei zijn de tuinen en de stallen weer te bezichtigen en worden hier verschillende evenementen georganiseerd en zijn hier leuke activiteiten te doen zoals picknicken, als prins of prinses spelen in de minispeeltuin Speelpaleis Het Loo, of meedoen met het kinderatelier. Vooraf een ticket reserveren is verplicht en kan via de website >>

Tickets online
Entreetickets zijn online in de ticketshop te verkrijgen. De bezoekersparkeerplaats aan de Amersfoortseweg is vernieuwd. Parkeertickets zijn ook online te koop.

Van 19 mei t/m 26 september 2021 is het Paleis Buitengewoon Open met de stallen en de paleistuinen, elke dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Maandag gesloten, tenzij een feestdag. Tijdens schoolvakanties ook open op maandag, zie website voor de actuele openingstijden. 

Tuinen
De paleistuinen staan weer vol met uitbundig bloeiende beplanting. Opvallende planten zijn Dahlia’s, siertabak, bananen en Canna-hybriden.

Tot en met september staat er in de tuinen van Paleis Het Loo en op het Stallenplein een scala aan activiteiten voor jong en oud op het programma. Tijdens de weekenden is er vaak iets extra’s te doen en er zijn veel mooie evenementen gepland – uiteraard allemaal op royale afstand. In verband met corona-maatregelen kan het zijn dat activiteiten en evenementen niet of in aangepaste vorm plaatsvinden. Kijk daarom altijd voorafgaand aan het bezoek op de website voor de actuele informatie.

Stallenplein
De koetshuizen zijn gesloten, maar de luiken zijn geopend om zo toch een kijkje naar binnen te nemen en de collectie te kunnen zien.

Terrassen open
Op het Stallenplein is het gezellige terras van de Prins Hendrik Garage vanaf 10 uur geopend. Hier is het heerlijk vertoeven onder het genot van een hapje en drankje van het vernieuwde PHG-menu. Reserveren is niet nodig, tafels worden aangewezen.

In de paleistuin is het terras bij de Colonnades open. De kiosk is dagelijks geopend van 11.00-15.00 uur voor warme en koude versnaperingen.

Nieuws & Activiteiten
Ook al is het jaar een beetje anders dan anders, nog steeds zijn er weer veel leuke shows en activiteiten. Hou vooral de website in de gaten voor de laatste activiteiten en het leukste nieuws!


Activiteiten

De paleistuinen staan weer vol met uitbundig bloeiende beplanting. Opvallende planten zijn Dahlia’s, siertabak, bananen en Canna-hybriden.

Tot en met september staat er in de tuinen van Paleis Het Loo en op het Stallenplein een scala aan activiteiten voor jong en oud op het programma. Tijdens de weekenden is er vaak iets extra’s te doen en er zijn veel mooie evenementen gepland – uiteraard allemaal op royale afstand. In verband met corona-maatregelen kan het zijn dat activiteiten en evenementen niet of in aangepaste vorm plaatsvinden. Kijk daarom altijd voorafgaand aan het bezoek op paleishetloo.nl voor de actuele informatie.


Stallenplein

De koetshuizen zijn gesloten, maar de luiken zijn geopend om zo toch een kijkje naar binnen te nemen en de collectie te kunnen zien.


Terrassen open

Op het Stallenplein is het gezellige terras van de Prins Hendrik Garage vanaf 10 uur geopend. Hier is het heerlijk vertoeven onder het genot van een hapje en drankje van het vernieuwde PHG-menu. Reserveren is niet nodig, tafels worden aangewezen.

In de paleistuin is het terras bij de Colonnades open. De kiosk is dagelijks geopend van 11.00-15.00 uur voor warme en koude versnaperingen.


 

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!