Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Paleis Het Loo

 

 

Meer dan 300 jaar woonden en werkten de Oranjes op Paleis Het Loo. Het was een echt ‘buiten’ en werd gebruikt als jacht- en vakantieverblijf. De Oranjes ontvingen er hun gasten voor vertier en zaken. Daarom werd er ook veel aandacht besteed aan de tuinen en stallen. De paarden hadden een vorstelijk onderkomen in de stallen, vlakbij de Koetshuizen met de rijtuigen, auto’s en sledes. In de paleistuinen werd geflaneerd en de exotische bloemen en planten bewonderd. Een rijk en royaal verleden dat terug te zien op Paleis Het Loo.

De tuinen van Paleis Het Loo veranderden nogal eens van vorm. In de Franse tijd woonde Lodewijk Napoleon op Het Loo. Hij liet de tuinen bedekken met een grote laag zand en maakte er een Engels landschapspark van. Later zijn de tuinen weer teruggebracht in de stijl van de barokke Hollandse tuin naar het originele ontwerp uit de tijd van Koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart II, de grondleggers en eerste bewoners van Paleis Het Loo. Een symmetrische tuin met veel parterres, indrukwekkende fonteinen en historische beplanting. Historische maar ook eigentijdse bloemen geven elk seizoen sfeer aan de paleistuinen.

Openingstijden
In verband met de vebouwing is het museum momenteel gesloten, dit zal in 2021 weer open gaan. Van 3 april t/m 21 september 2021 is het Paleis Buitengewoon Open met de stallen en de paleistuinen, elke dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Stallenplein ook geopend drie weken rondom Kerst. Maandag gesloten, tenzij een feestdag. Nieuwjaarsdag gesloten. Tijdens schoolvakanties ook open op maandag, zie paleishetloo.nl voor de actuele openingstijden. Van april t/m september geeft een entreebewijs toegang tot de tuinen, stallen en   de Oranje-wandeling. Rondom Kerst vinden alle activiteiten plaats op het Stallenplein.

Toegang
In verband met COVID-19 wordt er gewerkt met tijdsloten om de doorstroom van het aantal bezoekers te kunnen reguleren. Toegang is daarom alleen mogelijk met een tijdslot-ticket uit de ticketshop van Paleis Het Loo. Via de website boek je een ticket met een datum en tijdstip waarop je Paleis Het Loo wilt bezoeken. Zo reguleren we het aantal bezoekers dat tegelijkertijd bij Paleis Het Loo aanwezig is. Dit geldt voor iedereen, dus ook met een Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-KAART, Vriendenpas of een vrijkaartje.  

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!