Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Paleis Het Loo

Geschiedenis

Meer dan 300 jaar woonden en werkten de Oranjes op Paleis Het Loo. Het was een echt ‘buiten’ en werd gebruikt als jacht- en vakantieverblijf. De Oranjes ontvingen er hun gasten voor vertier en zaken. Daarom werd er ook veel aandacht besteed aan de tuinen en stallen. De paarden hadden een vorstelijk onderkomen in de stallen, vlakbij de Koetshuizen met de rijtuigen, auto’s en sledes. In de paleistuinen werd geflaneerd en de exotische bloemen en planten bewonderd. Een rijk en royaal verleden dat terug te zien op Paleis Het Loo.

De tuinen van Paleis Het Loo veranderden nogal eens van vorm. In de Franse tijd woonde Lodewijk Napoleon op Het Loo. Hij liet de tuinen bedekken met een grote laag zand en maakte er een Engels landschapspark van. Later zijn de tuinen weer teruggebracht in de stijl van de barokke Hollandse tuin naar het originele ontwerp uit de tijd van Koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary Stuart II, de grondleggers en eerste bewoners van Paleis Het Loo. Een symmetrische tuin met veel parterres, indrukwekkende fonteinen en historische beplanting. Historische maar ook eigentijdse bloemen geven elk seizoen sfeer aan de paleistuinen.


Paleisroutes en audioverhalen

In het paleis

In het paleis zijn een drietal nieuwe routes uitgezet: een route waarin Willem & Mary (de bouwers en eerste bewoners van het paleis) centraal staan, een route waarin je in het leven duikt van Wilhelmina en een route over de Oranjes die in de 19e en 20e eeuw in het paleis woonden. Ook komt er een informatiecentrum over de geschiedenis van het paleis. De extra liften maken het paleis en het dak beter toegankelijk voor mindervaliden.

 • Route oost: Willem en Mary (geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar)
  Maak kennis met de eerste bewoners van Paleis Het Loo. Het verhaal van Willem III en Mary is een dramatische mix van macht, familie en geloof. Het jonge echtpaar werd koning en koningin van Engeland. En daarmee werd Paleis Het Loo het centrum van de Europese macht. Graaf Hans Willem Bentinck – de beste vriend van Willem III – leidt je rond en vertelt over de 17e-eeuwse politiek en alle paleisgeheimen.
 • Route west: Huis van Wilhelmina (geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar)
  Wilhelmina is de overgrootmoeder van koning Willem-Alexander en woonde haar hele leven op Paleis Het Loo. Het was haar favoriete paleis. Gidsen Ziarah en Mark stappen in haar wereld en vertellen over het leven in het paleis in de 19e en 20e eeuw. Wilhelmina is de hoofdpersoon, maar het verhaal gaat ook over haar ouders koning Willem III en Emma, haar echtgenoot Hendrik en haar dochter Juliana en schoonzoon Bernhard. Je leert hen een beetje kennen in de kamers waar ze thuis waren. De knusse kamer van Emma, de jachtsouvenirs van Hendrik en de ontvangkamer van Bernhard. Ook de man-vrouwverhoudingen aan het begin van de 20e eeuw komen aan bod: Wilhelmina was namelijk de eerste koningin en Hendrik de eerste prins-gemaal in de Oranje-geschiedenis.
 • Route west: Thuis bij de Oranjes (geschikt voor families)
  Een paleis als jouw thuis. Hoe voelt dat? Het is niet alleen een huis om in te wonen, maar ook om als koning of koningin in te werken. Het paleis staat vol met dure meubels en oude schilderijen. Maar is het ook een beetje gezellig? Bo, Puck, Jamilia en François vertellen je grappige verhalen over dit bijzondere huis en de bewoners.
 

Dit is er allemaal veranderd

De inrichting van de veertig verschillende woonvertrekken is in 2022 verbeterd en vooral logischer. Bezoekers komen dan, net als de voormalige vorstelijke bewoners, over de Staatsietrap het paleis binnen en kunnen de stadhouderlijke route door het oostelijk deel en de koningsroute door het westelijk deel volgen. Enkele ruimtes zijn ingericht als dienstvertrekken om het ‘upstairs-downstairs’ gevoel over te brengen. Het Informatiecentrum in het souterrain vertelt over de geschiedenis en het gebruik van het paleis en de tuinen door de eeuwen heen.


Tickets

Entree paleis, stallenplein, tuinen en oranjewandeling

 • Vanaf 13 jaar € 19,50
 • 4 - 12 jaar € 9,50
 • 0 - 3 jaar Gratis
 • Gezinskaart (2 volwassenen en max. 4 kinderen) € 50,00
 • Museumkaart, VIP-KAART en andere toegangsbewijzen* Gratis
 • Bestellen >>

Entree tuinen en stallen

 • Vanaf 13 jaar € 10,-
 • 4 - 12 jaar € 5,-
 • 0 - 3 jaar Gratis
 • Gezinskaart (2 volwassenen en max. 4 kinderen) € 30,-
 • Museumkaart, VIP-KAART en andere toegangsbewijzen* Gratis
 • Bestellen >>
   

Meer weten over het vernieuwde Paleis Het Loo?

paleishetloo.nl


Stallenplein

Direct na de kassa bevindt zich het Stallenplein. De lage gebouwen links en rechts zijn de stallen. Ze zijn tussen 1907 en 1909 gebouwd in opdracht van Koningin Wilhelmina. Onder de overkapping bevindt zich de Aanspanplaats waar de koetsen en rijtuigen te zien zijn.

Nieuwe inrichting

In de Koetshuizen zie je de koninklijke rijtuigen, auto’s en sleden van heel dichtbij. Topstuk in de collectie is de Cadillac Convertible Sedan. In 1949 werd de auto gekocht en gebruikt door Prinses Wilhelmina. Jarenlang leek deze auto te zijn verdwenen, maar onlangs dook hij op in de VS. Paleis Het Loo wist hem te verwerven en de auto, die meer zeemijlen heeft afgelegd dan kilometers over de weg, keerde in 2016 terug op Het Loo!

Unieke rijtuigen

In het midden van het gebouw zie je de twee grote koetshuizen waar nu de koninklijke rijtuigen, auto’s en sleden zijn tentoongesteld. Je kunt hier ook een aantal livreien (de uniformen van de koetsiers) bekijken. In de koetshuizen staan naast de bijzondere galaberline en een galacoupé, sport-, jacht- en dienstrijtuigen uit de 19e en de 20e eeuw. Een uniek rijtuig is de witte lijkwagen, die dienst heeft gedaan bij de begrafenis van Prins Hendrik en Koningin Wilhelmina.

Koninklijke paarden

In het stallencomplex is in totaal plaats voor 88 paarden. In de linkerstal genieten twee paarden met een lange staat van dienst bij het Koninklijk Huis van hun oude dag. Een deel van de stallen wordt nog steeds gebruikt door het Koninklijk Staldepartement in Den Haag.


Over het museum

Al sinds 1984 is Paleis Het Loo een museum. De ingerichte kamers en zalen van het paleis laten zien hoe de Oranjes er 300 jaar lang woonden en werkten. De barokke tuinen zijn symmetrisch aangelegd naar 17e eeuws voorbeeld en uniek in Nederland! Op het Stallenplein bevinden zich de Stallen & Koetshuizen die gebouwd zijn in opdracht van Koningin Wilhelmina (1880-1962). Het museum werd op 20 juni 1984 geopend door Koningin Beatrix. 

Meer weten over het vernieuwde Paleis Het Loo of tickets bestellen?

paleishetloo.nl


 

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!