Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Wauw! De grootse uitbreiding en verbouwing van Paleis Het Loo is afgerond

Na een unieke verbouwing en uitbreiding is Paleis Het Loo sinds 22 april weer geopend voor publiek! De uitbreiding van ruim 5000 m2 bevindt zich onder het voorplein van het paleis.

Grand foyer. Foto door Simon Menges

Door de ondergrondse uitbreiding is er ruimte bijgekomen voor vaste en tijdelijke tentoonstellingen en nieuwe bezoekersfaciliteiten. Het vernieuwde Paleis Het Loo straalt de grandeur uit die past bij één van Nederlands meest gerenommeerde musea!


Ontwerp

De uitbreiding is ontworpen door Dikkie Scipio van KAAN Architecten en bevindt zich direct onder het voorplein van het paleis, ooit de woning van koning-stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary II Stuart. Het ontwerp voor de eigentijdse uitbreiding is geïnspireerd op de plattegrond en symmetrie van het paleis. De grand foyer verbindt de moderne uitbreiding en het historische paleis.

Michel van Maarseveen, algemeen directeur van Paleis Het Loo: “Ik ben trots op het resultaat. Er staat nu een museum dat klaar is voor de toekomst. Ik hoop dat iedereen, waar dan ook, in de gelegenheid is om Paleis Het Loo te bezoeken en daarmee de geschiedenis van het koningshuis en Nederland te ontdekken.”


De Oranjes

De vaste presentatie De Oranjes gaat over de geschiedenis van het Nederlands koningshuis en de rol binnen Nederland en daarbuiten. Met topstukken, videobeelden en animaties ontdekken bezoekers het verhaal achter de kleur oranje en van de koninklijke familie: van Willem van Oranje tot Amalia. 

De verhalen gaan in op het ontstaan van het koningshuis. Dwalend langs objecten, van de 16e tot in de 21e eeuw, ontrafelen bezoekers de ‘grote geschiedenis’ van het ontstaan van Nederland en van de Oranjes. 

Het gaat ook over de publieke kant van de monarchie: over macht, politiek en imago. De relatie met het volk loopt daar als een rode draad doorheen, want zonder steun van het volk kan de monarchie niet bestaan. 


Foto: vaste tentoonstelling 'De Oranjes', Paleis Het Loo


Tijdelijke tentoonstelling Meesterwerk

De eerste tijdelijke tentoonstelling gaat over het verbouwingsproces van de uitbreiding van 5000 m2 en de renovatie van het paleis. Hier ontdek je wat er allemaal kwam kijken bij de verbouwing van Paleis Het Loo: een meesterwerk. Want jarenlang was het voorplein een metersdiepe bouwplaats. Een groots project, met technische uitdagingen en complexe planningen. Honderden mensen werkten aan dit architectonische hoogstandje, waarin ieder detail tot in de puntjes is voorbereid, gedocumenteerd en uitgevoerd. Puur vakmanschap!


Oranjebloesem

Het kunstwerk Oranjebloesem van Linda Nieuwstad verbeeldt de vernieuwing van Paleis Het Loo. Als bezoeker kun je dit sculptuur bekijken, voelen en zelfs ruiken! Nieuwstad liet zich inspireren door een schilderij uit de collectie van Paleis Het Loo, ‘Vivat Rex’, geschilderd door Elias van den Broeck.


Opening & praktische info

Op vrijdagavond 21 april is er een feestelijke opening voor genodigden in aanwezigheid van Zijne Majesteit de Koning. Vanaf zaterdag 22 april is iedereen welkom om het paleis te bezoeken.

Openingstijden vanaf 22 april

 • maandag van 13.00 tot 17.00 uur
 • dinsdag van 10.00 tot 17.00 uur
 • woensdag van 10.00 tot 17.00 uur
 • donderdag van 10.00 tot 17.00 uur
 • vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur
 • zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur
 • zondag van 10.00 tot 17.00 uur
 • Tijdens schoolvakanties en feestdagen maandag de hele dag geopend

Entree 

 • Vanaf 13 jaar € 19,50
 • 4 - 12 jaar € 9,50
 • 0 - 3 jaar Gratis
 • Gezinskaart (2 volwassenen en max. 4 kinderen) € 50,00
 • Museumkaart, VIP-KAART en andere toegangsbewijzen* Gratis
 • Bestellen >>

Meer weten over het vernieuwde Paleis Het Loo of tickets bestellen?

paleishetloo.nl


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!