Uitagenda
Zien en doen
Plan bezoek

Ontdek Paleis Het Loo

Paleis Het Loo, Koninklijk Park 16

Ontdek het oude, koninklijke Paleis Het Loo in Apeldoorn en geniet van de schitterende collectie historische voorwerpen, de tuinen en de fraaie stallen met oude koetsen en oldtimers. 

Het paleis is duurzaam gerenoveerd, de interieurs zijn gerestaureerd en de vertrekken heringericht. De nieuwe paleisroutes en audioverhalen brengen de verschillende bewoners tot leven: van Willem en Mary tot Wilhelmina. In het onderhuis kom je, in een introductiefilm en de presentatie Sporen uit het verleden, alles te weten over de geschiedenis van Paleis Het Loo. Van geliefd tot leeggeplunderd zomerverblijf en van bewoond paleis tot museum.


Geschiedenis

Meer dan 300 jaar woonden en werkten de Oranjes op Paleis Het Loo. Het was een echt ‘buitenverblijf’ en werd gebruikt als jacht- en vakantieverblijf. De Oranjes ontvingen er hun gasten voor vertier en zaken. Daarom werd er ook veel aandacht besteed aan de tuinen en stallen. De paarden hadden een vorstelijk onderkomen in de stallen, vlakbij de Koetshuizen met de rijtuigen, auto’s en sledes. In de paleistuinen werd geflaneerd en de exotische bloemen en planten bewonderd. Een rijk en royaal verleden dat terug te zien op Paleis Het Loo.


Twee paleisroutes, drie audioverhalen

Er zijn twee routes door het paleis. Route oost gaat over Willem en Mary. Bij route west kun je kiezen voor een audioverhaal voor volwassenen of een familieverhaal. Er zijn dus drie audioverhalen waarmee je zelfstandig een paleisroute kunt volgen. In deze verhalen komen de kamers in het paleis tot leven. De verhalen kun je beluisteren in de gratis app of via een audiotoestel (te huur). Elk audioverhaal duurt 30 minuten.

Route oost: Willem en Mary - vanaf 12 jaar
Het verhaal van Willem en Mary is een dramatische mix van macht, familie en geloof. Het jonge echtpaar werd in 1689 koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland. En daarmee werd Paleis Het Loo het centrum van de Europese macht. Graaf Hans Willem Bentinck – de beste vriend van Willem – leidt de bezoeker rond in het audioverhaal en vertelt over de 17e-eeuwse politiek onthult paleisgeheimen en laat zien hoe Willem en Mary het paleis en de tuin inrichtten.

Route west: Huis van Wilhelmina - vanaf 12 jaar
De tweede route door het paleis laat zien hoe de latere generaties Oranjes in het paleis woonden. De hoofdrol is voor Wilhelmina, de overgrootmoeder van koning Willem-Alexander. Zij kwam vaak op haar favoriete Paleis Het Loo, net als haar ouders koning Willem III en Emma en haar dochter Juliana en schoonzoon Bernhard. Je kunt in deze route kiezen uit twee audioverhalen. De gidsen Ziarah en Mark nemen de bezoekers mee door de kamers en vertrekken uit de 19e en 20e eeuw. Ze praten over het leven in het paleis, vertellen wie waar sliep, werkte of gasten ontving.

Route west: Thuis bij de Oranjes - vanaf 7 jaar
Het verhaal 'Thuis bij de Oranjes' is een familieroute en gezamenlijk te beluisteren. In het paleis staan overal dure meubels en hangen mooie schilderijen en kroonluchters. De gebruiksvoorwerpen zijn fraai ontworpen, de gordijnen en tapijten zijn versierd. Maar is het er een beetje gezellig? Bo, Puck, Jamilia en François vertellen grappige verhalen over dit bijzondere woonhuis en de bewoners.

Lees meer over de paleisroutes >>


Stallenplein

Direct na de kassa bevindt zich het Stallenplein. De lage gebouwen links en rechts zijn de stallen. Ze zijn tussen 1907 en 1909 gebouwd in opdracht van Koningin Wilhelmina. Onder de overkapping bevindt zich de Aanspanplaats waar de koetsen en rijtuigen te zien zijn. In de Koetshuizen zie je de koninklijke rijtuigen, auto’s en sleden van heel dichtbij. 

In het stallencomplex is in totaal plaats voor 88 paarden. In de linkerstal genieten twee paarden met een lange staat van dienst bij het Koninklijk Huis van hun oude dag. Een deel van de stallen wordt nog steeds gebruikt door het Koninklijk Staldepartement in Den Haag.

 


Paleisdak & paleistuin

Het paleisdak is de plek waar koningin Mary haar thee dronk. Tijdens een bezoek aan Paleis Het Loo kun jij ook het dak op, waar vanaf je een weids uitzicht over de paleistuin hebt. Je ziet heel duidelijk de symmetrie en de patronen. Aan de andere kant van het dak zie je het voorplein van het paleis. Onder de grond wordt gewerkt aan het nieuwe deel van het museum dat in het voorjaar van 2023 open gaat. Lees meer >>

In de paleistuin ga je 335 jaar terug in de tijd; de tuin is namelijk precies zoals de eerste bewoners van Paleis Het Loo (koning-stadhouder Willem III en koningin Mary) het lieten maken. Achter hun ‘sobere’ paleis lieten ze een indrukwekkende tuin aanleggen om bezoekers te verrassen. En om zelf van te genieten. Wandel net als Willem en Mary door de tuin en ontdek de bijzondere planten, bloemen, de ruisende fonteinen en de tuinbeelden. Lees meer >>


Onderhuis het startpunt voor bezoekers

In het onderhuis kom je alles te weten over de geschiedenis van Paleis Het Loo. Een introductiefilm en maquette geven inzicht in het ontstaan en ontwikkeling van het paleis en de omgeving. In de presentatie Sporen uit het verleden zie je hoe de paleisbewoners en personeelsleden leefden, woonden en werkten. Bijzonder zijn de bodemvondsten die tijdens de graafwerkzaamheden ontdekt zijn, zoals prehistorische kleikommetjes en serviesscherven. Lees meer >>


Vertelpodia

In de weekenden en de schoolvakanties vertellen conservatoren van Paleis Het Loo korte verhalen met extra informatie bij de stallen. Over de ponywagen van koningin Wilhelmina en de fascinatie van prins Hendrik voor auto’s. En over de bijzondere houten vloer van de aanspanplaats op het stallenplein. Meer info >>


Praktische info

Paleis Het Loo is verbluffend mooi en een bezoek aan tuinen en stallen duurt ongeveer drie uur.

Openingstijden

Wintertijd op Paleis Het Loo
12 januari t/m 26 maart 2023

Wintertijd openingstijden
Paleis Het Loo hanteert gewijzigde openingstijden tijdens Wintertijd. Het paleis, stallen en tuinen zijn open van donderdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. 
De andere dagen wordt er hard gewerkt om Paleis Het Loo gereed te maken voor de grand opening in het voorjaar van 2023! Op welke datum de grand opening precies is, wordt binnenkort bekend gemaakt.

Entree paleis, stallenplein, tuinen en oranjewandeling

 • Vanaf 13 jaar € 19,50
 • 4 - 12 jaar € 9,50
 • 0 - 3 jaar Gratis
 • Gezinskaart (2 volwassenen en max. 4 kinderen) € 50,00
 • Museumkaart, VIP-KAART en andere toegangsbewijzen* Gratis
 • Bestellen >>


Entree tuinen en stallen

 • Vanaf 13 jaar € 10,-
 • 4 - 12 jaar € 5,-
 • 0 - 3 jaar Gratis
 • Gezinskaart (2 volwassenen en max. 4 kinderen) € 30,-
 • Museumkaart, VIP-KAART en andere toegangsbewijzen* Gratis

Meer weten over het vernieuwde Paleis Het Loo of tickets bestellen?

paleishetloo.nl


 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf geïnformeerd!