Wandelen in het koninklijke Paleispark
Over het algemeen kent iedereen Paleis Het Loo in Apeldoorn, het enige échte Oranje-museum. Het museum trekt elk jaar vele duizenden bezoekers. Veel mensen zijn diep onder de indruk van het paleis en de geweldige tuinen. Paleis Het Loo is na een lange verbouwing inmiddels weer open voor publiek. En wist je dat er achter het paleis een prachtig Paleispark ligt dat toegangelijk is voor publiek? Ideaal om te combineren met je bezoek aan Paleis Het Loo.
Een koninklijk bos
Ontstaan van het Park
Het Paleispark ligt tegen Paleis Het Loo aan en diende vroeger als plek om te ontspannen voor de leden van de koninklijke familie en hun gasten. Aan het begin van de 17e eeuw werd het park aangelegd. In de zomer speelde een groot deel van het hofleven zich voornamelijk af tussen de velden, bomen en vijvers. Het was dus belangrijk dat er in het Paleispark van alles te doen was: jagen, vissen en bootje varen bijvoorbeeld.
Het Park nu
.jpg)
Bijzondere plekken en huisjes in het park
De prachtige theekoepel, de waterval, de oude schietbaan, het honden- en paardenkerkhof, het badpaviljoen, het botenhuis aan de hoge veldvijver en de beeldenvijver zijn enkele voorbeelden van gebouwtjes en plekken die op een manier wijzen op het koninklijke verleden van deze plek. We lichten er een aantal toe:
Blauwe Vishuisje
Aan de rand van de forelvijver vind je dit kleine huisje. Hier werd vroeger het aangeschoten wild verzameld door het paleispersoneel. Het vlees werd vervolgens door de vleesmolen gehaald, gemixt met wat meel en aan de forellen in de vijver gevoerd. De forellen in de vijver werden op hun beurt weer geserveerd in het paleis aan de koninklijke familie en hun gasten.
Het Theepaviljoen
In dit wit met blauw gekleurde gebouw dronken de leden van de koninklijke familie graag thee en genoten ze van het uizicht over de hoge veldvijver. Het bijzondere aan dit plekje is dat het interieur nagenoeg in tact is gebleven. In de zomer groeien er op de steiger prachtige fuchsia's, wat het Theepaviljoen tot een bijzonder fotogenieke plek maakt.
Het Speelhuis
Nog zo'n plek met een bijzonder verleden; het speelhuis bij Jachtslot Het Oude Loo. Dit bijzondere huisje is gebouwd voor koningin Wilhelmina; haar ouders gaven het haar cadeau toen ze een jong meisje van negen jaar oud was. In dit 'landhuis' (op kleine schaal) speelde ze, maar leerde ze ook gasten ontvangen en koken. Let op de letter W die in het toegangshekje is verwerkt.
Wilhelmina bij het Speelhuis - Foto: Koninklijk Huisarchief
De Dierenbegraafplaats
Op de dierenbegraafplaats rusten de 'huisdieren' van de Oranjes. De begraafplaats wordt ook wel het 'paardenkerkhof' genoemd maar die benaming klopt niet helemaal; er liggen behalve paarden ook honden en poezen. Het oudste graf stamt uit 1886. Hier ligt Baby, de eerste pony van de toen zesjarige Prinses Wilhelmina.
De IJskelder
In de 18e eeuw had nog niemand een koelkast, als je iets koel wilde houden deed je dat met ijs. In de winter zaagde men ijsblokken uit de vijvers. De ijsblokken werden naar deze ijskelder gebracht. Met de komst van koelkasten waren de ijskelders niet meer nodig en is een groot aantal verdwenen. De kelder in het Paleispark is gerestaureerd en wordt door vele (soms zeldzame) vleermuizen als overwinteringsplaats gebruikt. De kelder lijkt klein, maar is 8 meter hoog en 7 meter lang.
De IJskelder - Foto: viaquidam.nl
Grovestins Bank
Hieronder zie je de Grovestins Bank; het bankje bij het Wilhelminadal waar Juliana en Bernhard altijd graag zaten. Ze hielden van de natuur en genoten van dit heerlijke plekje bij de vijver. Voor koningin Wilhelmina was het ook een favoriete plek om te schilderen.
Wandelroutes in het Park
Het Paleispark heeft twee ingangen; er is een ingang bij de reguliere parkeerplaats van Paleis Het Loo en er is een ingang bij parkeerplaats Bosloo (navigatie: Pijnboomlaan kruising met Amersfoortseweg, Apeldoorn). Door het paleispark lopen verschillende wandelroutes die je vanaf beide ingangen kunt volgen. Maar let op! Iedere ingang van het Paleispark heeft haar eigen wandelroutes. Ze kruisen elkaar weliswaar op bepaalde plekken, maar alle routes leiden je een andere kant op.
Het voorste deel van het Paleispark vanaf de parkeerplaats bij Paleis Het Loo is parkachtig aangelegd en het achterste deel vanaf parkeerplaats Bossloo is meer bosgebied en heuvelachtig, beide gebieden zijn prachtig om te wandelen of hardlopen. Wil je graag lang de vele gebouwtjes en huisjes in het park wandelen? Dan kun je het beste de routes volgen vanaf de ingang bij Paleis Het Loo.
Je kunt zelf op pad gaan of een uitgestippelde route kiezen. Vanaf beide parkeerplaatsen zijn er dus verschillende wandelroutes van 2 km, 5 km, 7 km, 8 km en 13,5 km uitgezet. Download hier de wandelkaart. Je kunt gewoon de paaltjes volgen:
- Wandelroute geel: 2 km
- Wandelroute blauw: 5 km
- Wandelroute rood: 7 km
- Wandelroute grijs: 8 km
- Wandelroute wit: 13,5 km
Er zijn ook rolstoelroutes; je kunt kiezen tussen 3,8, km, 5,5 km of 7 km. De rolstoelroues kun je alleen volgen vanaf de ingang bij Paleis Het Loo.
Het hertenkamp
In het Paleispark is een hertenkamp waar je vrij tussen de herten kunt lopen, heel bijzonder en voor kinderen erg spannend. Het hertenkamp ligt aan het einde van de blauwe 5 km route vanaf de parkeerplaats bij Paleis Het Loo en aan de rechterkant van parkeerplaats Bosloo, je kunt het goed zien op de plattegrond.
Jachtslot Het Oude Loo
Let op! Vanaf medio april 2022 zal jachtslot Het Oude Loo dienen als opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. De tuin rondom Het Oude Loo blijft om die reden vooralsnog gesloten voor publiek.
Kasteel Het Oude Loo werd in de 15e eeuw gebouwd als jachtslot. In 1684 kocht stadhouder Willem III het kasteel en de omliggende grond. Willem III liet naast het oude kasteel en nieuw paleis te laten bouwen, maar liet het kasteel niet afbreken. Het kasteel werden eeuwenlang gebruikt door de hofhouding van Paleis Het Loo. Ook de hofapotheek was in het kasteel gevestigd.
Het park van Jachtslot Het Oude Loo bevindt zich in het Paleispark. Dit deel van het park is niet het hele jaar door maar slechts twee maanden per jaar geopend voor publiek; normaliter van 1 april tot en met 31 mei. In deze periode is het Park dagelijks van 8.00 tot 17.00 uur geopend en kun je dus ook door het parkgedeelte rondom Het Oude Loo wandelen en genieten van de bijzondere huisjes met elk een eigen verhaal en de prachtige (bloeiende!) rododendrons en azalea's. Meer informatie >>
Praktische informatie
- Een dagticket voor het Park kun je alleen vooraf online kopen via deze link, toegang € 2,- per persoon. Let op: de betaalautomaten voor de toegangskaarten zijn weggehaald bij beide ingangen. Zorg dus dat je online een ticket koopt als je het Paleispark wilt bezoeken.
- Kinderen tot 12 jaar en rolstoelgebruikers hebben gratis toegang
- Openingstijden
Wintertijd: 9.00 – 17.15 uur
Zomertijd: 8.00 – 19.00 uur - Je kunt voor € 10,- p.p. een jaarkaart voor het Paleispark kopen, deze is verkrijgbaar via deze link
- Honden en fietsen zijn niet toegestaan in het Paleispark
Bereikbaarheid en parkeren
Wil je het Paleispark bezoeken dan kun je je auto parkeren op twee parkeerplaatsen: parkeerplaats Bosloo aan de Amersfoortseweg, deze parkeerplaats is gratis, of je kunt parkeren op de reguliere parkeerplaats van Paleis Het Loo (navigatieadres: Koninklijk Park 16, Apeldoorn). Vanaf beide ingangen kun je wandelroutes starten.
Bereikbaarheid voor fietsers en wandelaars
Bezoekers van het Paleispark die al in het bezit zijn van een wandelkaart en lopend, met de fiets of het openbaar vervoer komen, kunnen ter hoogte van de Naald via de geasfalteerde beukenlaan het Paleispark bereiken. Bij het Stallencomplex van Paleis Het Loo zijn voldoende voorzieningen om fietsen te stallen.
Meer uittips
Wintertijd: 09.00 – 17.15 uur
Zomertijd: 08.00 – 19.00 uur